24.09.2020  |  Klima, miljø og energi

Microsoft vil være vandpositive i 2030

Microsoft har netop annonceret det næste trin i virksomhedens bæredygtighedsstrategi med en forpligtelse til at være ”vandpositiv” for virksomhedens direkte drift inden 2030 ved at reducere vandforbruget og fylde op med rent vand i de regioner, hvor virksomheden opererer.

Man skulle tro, at der er rigeligt med vand, da det dækker 70% af jordens overflade – men 97% af jordens vand er saltvand og er derfor ikke egnet til at drikke eller vande afgrøder med. Og det vand, vi rent faktisk kan bruge, er ikke ligeligt fordelt eller lige tilgængeligt. Og i takt med, at vi er blevet flere mennesker og flere virksomheder, er vores vandforbrug steget kraftigt. Vi bruger nu så meget vand, at vi nedbryder den globale ferskvandsforsyning med 4,3 billion kubikmeter om året. FN estimerer, at inden 2050 vil en ud af fire mennesker bo i et land, der er ramt af kronisk mangel på ferskvand.

Læs også: Microsoft sætter gang i global indsats for biodiversitet 

I betragtning af omfanget og accelerationen af ​​verdens vandkrise mener Microsoft, at dem der kan, skal gøre mere. Og sådan en mener virksomheden, den er, og derfor forpligter Microsoft sig nu til at deres direkte drift skal være ”vandpositiv” inden 2030. 

"Vand vil snart blive en knap ressource, og over hele verden graves der dybere for at lokalisere nye vandkilder. Derfor går vi nu forrest i kampen for at sikre vores mest værdifulde ressource. Det sker ved, at vi tilfører mere vand til belastede vandbassiner, end vi selv bruger på globalt plan. Den præcise mængde af vand, det løber op i, vil afhænge af, hvor meget vand vi bruger, og hvor stort behovet er i det pågældende udsatte område," skriver Microsofts CEO, Brad Smith, i en blogpost

AI og partnerskaber for vand
Virksomheden sætter ind i egne rækker, og det vender vi tilbage til. Men af størst global betydning er, at Microsoft stiller sine digitale kompetencer til rådighed for at forstå og kortlægge udfordringen og udviklingen. 

"Vi vil bruge vores teknologi til bedre at forstå, hvor der opstår vandudfordringer, mens vi samtidig optimerer vores investeringer i opfyldning af vand," skriver Brad Smith og forklarer at Microsoft med deres ’AI for Earth’-program vil støtte projekter, f.eks.: 

  • Vector Center – en virksomhed, der arbejder med regeringer og virksomheder over hele verden for bedre at forstå virkningen af ​​vandtilgængelighed
  • BasinScout Platform – en platform, der har til formål at bevare og beskytte vandbassiner. Det er udviklet af Freshwater Trust, en nonprofit organisation, og Upstream Tech, et techfirma
  • Leadership Counsel for Justice and Accountability – en nonprofitorganisation, der har fokus på arealanvendelse og transport i underforsynede samfund
  • Investeringer gennem Microsofts Klimainnovationsfond, som blev oprettet tidligere i 2020, som vil undersøge aktuelle udfordringer, som f.eks. bevarelse af vandressourcer, forbedring af vandeffektiviteten og kvalitet ved at undgå kulstofemissioner i vandbehandling. 

Microsoft har også øje på både udfordringer og muligheder i verdenshavene. De henviser til, at OECD vurderer, at værdien af ​​havøkonomien i 2030 kan overstige 3 billioner USD og mere end 40 millioner job, men at det kræver, at den private sektor, den offentlige sektor og civilsamfundet arbejde sammen om at vende den faldende biodiversitet i havene, der stammer fra klimaforandringer, forurening og overudnyttelse. Det kræver data, politisk handling og teknologiske innovationer, som fx smarte sensorer, robotter, dataanalyser og AI, der kan overvåge og styre udviklingen i verdens have.

Derfor slutter virksomheden sig til World Economic Forum’s "Center for the Fourth Industrial Revolution Network for Ocean Innovation and Technology" (C4IR Ocean), der er placeret i Norge, og bruger data, teknologi og regulering til at beskytte verdens have og samtidig øge bæredygtigheden af ​​havbaserede industrier, ligsom Microsoft vil fortsætte sit bidrag til at kortlægge have og oceaner, så der kan træffes bedre informerede beslutninger, gennem et partnerskab med C4IR Ocean på deres Ocean Data Platform. Denne globale open source-platform giver dataforskere, app-udviklere og maritime planlæggere adgang til data for at udvikle løsninger til forbedring af havets sundhed.

To strenge at spille på
 Som sagt sætter virksomheden også ind i egne rækker. Her fremhæver de to måder, de vil benytte for at nå målet om at blive vandpositive: 

  • At reducere intensiteten af deres vandforbrug – altså det vand de bruger pr. megawatt energi. Eksempler på steder, hvor Microsoft aktivt arbejder på at reducere vandforbruget er: Ombygning af hovedkvarteret, hvor alle nye kontorbygninger fremadrettet vil genbruge regnvand i toiletter og lavstrømsanlæg. Det forventer vi vil spare os med ca. 22 millioner liter vand årligt. Et nyt Silicon Valley-campus, der åbner senere i år, hvor der bliver lavet et system til opsamling af regnvand og affaldsbehandling. Systemet er med til at sikre, at 100% af områdets ikke-drikkevand kommer fra genanvendte kilder. Campussen har også et integreret vandhåndteringssystem, der genbruger regnvand og spildevand. Ved at genbruge vandet vil det nye campus spare i omegnen af 4,3 millioner liter drikkevand hvert år.
     
  • At tilføre vand i regioner, som oplever vandunderskud, og hvor Microsoft er tilstede. Virksomhedens genopfyldningsstrategi vil omfatte investeringer i projekter som vådområderestaurering og at fjerne overflader som asfalt, hvor vand ikke kan trænge igennem. Indsatsen afspejler en videnskabelig vurdering af verdens 16.396 vandbassiner, hvor størstedelen af verdens ferskvand findes. De har hver har fået en “baseline water stress”-score, der er udarbejdet af World Resources Institute (WRI). Når et bassin betragtes som ”stærkt vandstresset”, er det fordi, at den vandmængde, der bruges, overstiger 40% af den vedvarende forsyning. Globalt er der 4.717 bassiner, der er ”stærkt vandstressede”, og Microsoft fokuserer på 40 af disse bassiner.

    Desuden vil virksomheden støtte op om at sørge for større tilgængelighed af rent drikkevand og sanitet, og de har derfor indgået partnerskab med globale interessereorganisationer for at sikre, at mere end 1,5 millioner mennesker har adgang til rent drikkevand og sanitetsvand. Det arbejde fokuserer på syv lande, og i samarbejde med den globale NGO Water.org begynder man i Brasilien, Indien, Indonesien og Mexico, og vil senere udvide med partnere i Kina, Malaysia og Sydafrika.

Læs også: Grundfos sikrer rent drikkevand i udviklingslande med "vandhæveautomater"

Strategien er - som alle moonshot-ambitioner - på nuværende tidspunkt mere aspiration end plan, men det lyder bestemt som om, virksomheden er klar til at "put their money, where their mouth is". 

"Vi vil investerer så meget, som der er brug for, for at nå vores mål," siger Lucas Joppa, Microsoft’s chief environmental officer til verge.com.

Mere fra CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

www.csr.dk

CSR.dk – forum for bæredygtig forretning – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på forretningsdrevet CSR. Medlemmer på CSR.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af CSR.dk. Vi udkommer dagligt på CSR.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt fire gange om året med magasinet CSR Quarterly.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere