Miljøaktivisme og korruptionsbekæmpelse

Er korruption overhovedet et CSR-issue? Det var et af de spørgsmål, som blev taget op på det andet møde i bæredygtighedslaboratoriet. Det andet emne var virksomhedernes øgede betydning i miljøspørgsmål. Efter mødet talte vi med de to foredragsholdere, Mads Kristensen, Green Peace og Jens Berthelsen, Global Advice.

Green Peace har en flerstrenget tilgang til bekæmpelse af kulkraftværker. Ved siden af direkte aktioner fører man dialog..

09.01.2009

CSR.dk

En af de to oplægsholdere, som satte dagsordenen for det andet møde i bæredygtighedslaboratoriet var Mads Kristensen, generalsekretær i Green Peace Norden, som fortalte om organisationens rolle i den offentlige debat og deres forhold til virksomhederne. Den anden var Jens Berthelsen, partner i Global Advice, som mente, at det var et åbent spørgsmål, om CSR og korruption overhovedet skulle omtales i samme sætning, korruption er jo kriminelt.

Virksomhedernes indsats har stor betydning
De fleste vil måske sige, at der er et stykke vej fra miljøaktivisme til CSR. Mads Kristensen mener imidlertid, at virksomhedernes indsats har fået så stor betydning, at de to ting hører naturligt sammen.
”Virksomhedernes indsats kommer til at betyde mere og mere, og det er der flere årsager til. En af dem er, at global governance er kommet til at spille en svagere og svagere rolle. Det kan vi for eksempel se i forhold til klimaaftaler,” siger han og nævner desuden en svag indsats fra regeringen.
”Faktisk er virksomhederne blevet en uhyggeligt vigtig aktør, som bliver stærkere og stærkere år for år. Det er glædeligt, at flere og flere inden for de seneste ti til femten år er begyndt at tage både socialt ansvar og miljøansvar alvorligt,” fortsætter Mads Kristensen, som ser en klar tendens i, at indsatsen er rykket op på strategisk niveau.
”Det er ikke længere bare et markedsføringsspørgsmål. Derfor dukker vi op dér.”
Mads Kristensen mener, at de store virksomheder gennem de seneste næsten ti år har trukket et langt større læs end regeringen, derfor er de en vigtig part.

To tilgange
”Vi arbejder på to måder. Vi griber fat i de gode virksomheder og bruger dem som modeller over for de mindre gode,” siger han og nævner tre eksempler.
”Vi har talt med McDonald’s, fordi de var gode til at indføre brug af naturlige kølemidler, og vi har talt med Novozymes, som har fremstillet et bæredygtigt alternativ til blødgøringsmidler.”
På den anden side er der dem, der ifølge Mads Kristensen gør det forkerte.
”For eksempel har vi talt med DONG. De ”kommunikerer grønt” og fortæller, at de bruger mange milliarder på alternativ energi. Det gør de også, men realiteten er, at langt hovedparten af deres investeringer går til kulfyrede værker.
”Den sag har vi grebet an fra flere vinkler. Vi har haft en lang dialog med DONG, og fordi de er statsejede har vi også opfordret vores støttemedlemmer til at skrive henvendelser til regeringen. Samtidig kører vi direkte aktioner,” siger Mads Kristensen og tilføjer, at den flerstrengede tilgang ikke har givet problemer i forhold til dialog.
”DONG er interesserede i dialogen. De opfører sig næsten som en miljøorganisation, og blandt medarbejderne har man en intern identitet som ”grøn.” Men man mangler det konkrete. Vi vil have en udfasningsplan for kul – en plan med årstal. Det tager 50 år at forrente et kulkraftværk, så der skal ikke bygges flere,” slutter han.

CSR eller bare compliance
Jens Berthelsen, Global Advice, finder det tvivlsomt, om man overhovedet kan tale om CSR, fordi en virksomhed ikke gør brug af korruption, selvom andre gør.
”Det kan diskuteres, for når vi taler om CSR, taler vi normalt om forhold, som en virksomhed selv kan tage stilling til – altså frivillige initiativer. Det kan man ikke sige om korruption, for det er faktisk en form for økonomisk kriminalitet,” siger han og tilføjer, at når man fortsat omtaler det som en CSR-disciplin, så skyldes det bl.a., at lovgivningen er så ny. Frem til 2000 var det ligefrem fradragsberettiget, dertil kommer, at der er forskelle fra land til land, og endelig er der gråzoner.
Han mener derimod, at det er helt berettiget, at korruption indgår i FN’s Global Compact. Det gør for eksempel også retten til at organisere sig i en fagforening. Her må man skelne mellem Danmark og u-lande, mener han.

Forbudt område og gråzoner
Som eksempel nævner han frokoster og en tur til Monte Carlo. Hvis hensigten er at påvirke en offentlig myndighed, så er det helt klart ulovligt. Hvis det foregår i business to business-regi er vi derimod ude i en gråzone.
”Det, man skal forstå, er, at retspraksis har ændret sig dramatisk gennem de seneste otte år – og stadig ændrer sig. Den strengeste lovgivning findes i USA, hvor man kan blive straffet alene for at gå indover amerikanske telefon- og computernetværk i forbindelse med en aftale, også selv om parterne i aftalen befinder sig i andre lande. Her er også en øget tilbøjelighed til konfiskation, så man ikke alene betaler en bøde, men også må aflevere sin fortjeneste,” siger Jens Berthelsen.
I dansk sammenhæng nævner han sager, som opstod i forbindelse med ”Oil for Food”-programmet i Irak. De ligger for øjeblikket til afgørelse i Justitsministeriet.
Udviklingen i retning af skærpede bestemmelser ses bl.a. i form af internationalt samarbejde samt at mange lande overvåger egne virksomheders adfærd uden for landets grænser, det indebærer, at ambassaderne skal indberette. I Storbritannien har man ligefrem en særlig politimyndighed.

Krav til CSR-virksomheden
”En CSR-virksomhed skal selvfølgelig overholde lovgivningen, de skal også sørge for, at deres adfærd ikke ændres fra land til land, og endelig skal de foretage risikoanalyser for de enkelte markeder, og så skal de kommunikere retningslinjerne klart til deres medarbejdere,” slutter Jens Berthelsen og henviser til www.business-anti-corruption.com, hvor virksomheder kan få opdateret viden om alle vigtige markeder.

www.csr.dk/strategi

Dansk Standard

Sponseret

Psykisk arbejdsmiljø - introduktion til standarden DS/ISO 45003:2021

Bureau Veritas

Sponseret

Online forum om food waste & loss

Relateret indhold

22.04.2024CSR.dk

Internationale forskere: Reducér plastikforbrug før genanvendelse

22.04.2024CSR.dk

Carlsberg Group og WWF Verdensnaturfonden vil sammen beskytte vådområder i Kina og Laos

22.04.2024CSR.dk

Internationale forskere: Reducér plastikforbrug før genanvendelse

22.04.2024UN Global Compact Network Denmark

Sponseret

Ny bestyrelse i UN Global Compact Network Denmark

19.04.2024CSR.dk

Efter investordialog: Shell vil oplyse om lobbyaktiviteter i vækstlande

19.04.20242030 Builders

Sponseret

The Importance of Employee Engagement in Corporate Sustainability

18.04.2024CSR.dk

Closing Loops: Danmarks store skridt mod en mere cirkulær fremtid

17.04.2024CSR.dk

Hovedsæde renoveret med 90 procent genbrugsmaterialer

Jobmarked

Se alle

DEMANT

ESG Reporting Controller

ESG Reporting Controller - this is the opportunity you have been waiting for! You will have one of the most important roles in our ESG journey.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

09.05.2024

DELL A/S

Graduate Account Manager – Join the EMEA Sales Graduate Program!

When you join as a Graduate Account Manager not only will you be embarking on a rewarding career at the heart of technology. You will also be gaining an exceptional all-round experience that will contribute to shaping the future of our business. The program is aimed at building the organization’s future sales leaders with many opportunities to network globally through training and events. Lessons in leadership will also be provided from executives with the possibility to interact and connect with them.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

31.05.2024

Daka Denmark A/S

Studiejob i en af Danmarks største genanvendelsesvirksomheder

Studerer du kommunikation eller markedsføring, og har lyst til at udfordre dine kompetencer i et studierelevant job. Så tilbyder vi et studejob på 15 timer om ugen, med mulighed for at arbejde med hele værktøjskassen inden for markedsføring og kommunikation.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Biodiversitetsspecialist til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at fremme biodiversitet i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du et solidt fagligt grundlag og indsigt i den jura, som knytter sig til naturforvaltning?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Due diligence manager, menneskerettigheder og sociale forhold til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at sikre menneskerettigheds-due diligence i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du blik for den forretningsstrategiske værdiskabelse, som due diligence kan bibringe?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Due diligence manager, miljømæssige forhold til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at sikre miljømæssig due diligence i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du blik for den forretningsstrategiske værdiskabelse, som due diligence kan bibringe?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Etisk Handel Danmark

Rådgiver i bæredygtig udvikling og handel

Vi søger en erfaren rådgiver i bæredygtig udvikling og handel til sekretariatet i Etisk Handel Danmark.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

04.05.2024

BESTSELLER

SENIOR ENVIRONMENTAL IMPACT SPECIALIST

Are you passionate about making a difference in the apparel and textiles industry by measuring and communicating environmental impacts? At BESTSELLER, we are committed to accelerating our journey towards a more sustainable future for our industry. Join us on this exciting journey!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

01.05.2024

Etisk Handel Danmark

Rådgiver i bæredygtig udvikling og handel

Vi søger en erfaren rådgiver i bæredygtig udvikling og handel til sekretariatet i Etisk Handel Danmark.

Ansøgningsfrist

04.05.2024

Fortum Waste Solutions A/S

Apprentice Warehouse

Vil du være lagerelev hos os? Er der en indkøber gemt i dig med flair for god kundeservice, så læs videre her om en spændende mulighed for dig!

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

30.04.2024

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Sustainable Business Solutions ApS
Efteruddannelse
Sustainability Management i praksis - Forår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

16.04.2024

Tid

08:30

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2 8000 Aarhus C

Klimakurser
Kursus
Klimahandling og klimaregnskab i praksis - onlineforløb i april

Klimakurser er effektiv uddannelse, der giver ledere og medarbejdere de vigtigste kompetencer til at tage ansvar og arbejde med klimahandlinger og klimaregnskab i praksis – så virksomheden lykkes med at honorere klimakravene nu og i fremtiden.

Dato

17.04.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

Sustainable Business Solutions ApS
Efteruddannelse
Sustainability Management i praksis - Forår 24 i København

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

23.04.2024

Tid

08:30

Sted

Tivoli Hotel og Congress Center, Arni Magnussons Gade 2 1577 København V

PwC Danmark
Webinar
Strengthen Sustainability Reporting with Due Diligence Processes

The EU has reached a political agreement on the corporate sustainability due diligence directive (CS3D).

Dato

24.04.2024

Tid

09:00

Sted

Online

Klappir Nordic ApS
Konference
MEET US AT LOOP FORUM

We have a complete solution for your ESG compliance work, and we would love to discuss opportunities with you!

Dato

24.04.2024

Tid

09:30

Sted

Lokomotivværkstedet - Otto Busses Vej 5A, 2450 København

Dansk Industri
Seminar
Biodiversitets rolle i det bæredygtige byggeri

Som en del af den grønne omstilling og New European Bauhaus gentænker vi fremtidens byggede og beboede miljøer

Dato

24.04.2024

Tid

15:00

Sted

Industriens Hus H.C. Andersens Boulevard 18 1553 København V