11.11.2020 | Klima, miljø og energi
Miljømæssige ødelæggelser er faldet i de rige lande, men steget i udviklingslandene
EU’s medlemsstater outsourcer miljømæssige ødelæggelser til andre lande, mens man tager æren for grønne tiltag hjemme, konkluderer ekspert.
Der er skudt vindmøller og solceller op i den rige del af verden i stor stil siden 90’erne. Det har betydet en reduktion i drivhusgasser lokalt, men globalt set er det langt fra den overordnede tendens.
Det skriver Globalnyt.
Det ser nemlig ud til at mange af udledningerne blot er flyttet til andre dele af verden. En undersøgelse foretaget af Carbon Brief fra 2017 viste at fx Storbritanniens udledninger var faldet med 27 procent fra 1990 til 2014, men hvis man regnede udledninger med fra importerede varer var reduktionen kun på 11 procent.
En stor del af stigningen i udviklingslandene kan tilskrives en øget vareefterspørgsel fra de velstående lande.
USA er den største importør af klimaskadelige udledninger efterfulgt af Japan og flere europæiske lande. Kina er til gengæld den største eksportør af selvsamme efterfulgt af lande som Indien, Rusland og Sydafrika.
Kinas udmelding om CO2-neutralitet i 2060 tidligere på året er derfor i særdelshed interessant også i denne sammenhæng.
Læs også: Kina vil være CO2-neutral i 2060
Den samme tendens gør sig gældende i forbindelse med problematikken omkring ødelæggelse af natur, herunder afskovning, til fordel for produktion af varer.
Richard Fuchs fra Karlsruhe Institute of Technology har kigget på EU’s import af produkter, som har en skadelige effekt på natur og miljø i andre lande.
”Nettoresultatet? EU’s medlemsstater outsourcer miljømæssige ødelæggelser til andre lande, mens man tager æren for grønne tiltag hjemme,” konkluderer han.
Ifølge Richard Fuchs’ tal er skovarealet i Europa steget med 13 millioner hektar mellem 1990 og 2014. Men i samme periode er afskovningen uden for kontinentet tilsvarende steget med 11 millioner hektar på grund produktionen af varer, der er importeret af EU-lande.
EU-landene er afhængige af import af særligt raps, palmeolie og soya, som i særlig grad sættes i forbindelse med afskovning.
- MTN
Endnu ingen kommentarer - du kan starte debatten nedenfor.
Deltag i debatten
Du skal være registreret bruger og logget ind, for at kunne oprette kommentarer.
Kommunikation

En stærk bæredygtighedsrapport skal ikke blot publiceres, den skal også kommunikeres, lyder det fra to eksperter
Der bør kobles en kommunikationsplan på en bæredygtighedsrapport for at udnytte rapportens fulde potentiale.
Klima, miljø og energi

Covid-19 sænkede CO2-udledninger drastisk, men nu er verden på vej tilbage til sin sædvanlige praksis
Coronakrisen udløste et historisk stort fald i CO2-udledninger, men nu viser ny data at en kraftig stigning allerede er på vej tilbage.
Medarbejder

Stor interesse for lederkursus i håndtering af seksuelle krænkelser
Flere end 3.000 ledere har allerede tilmeldt sig Ledernes uddannelse indenfor håndtering og forebyggelse af sexisme på arbejdspladsen.
Klima, miljø og energi

Danske pionerer viser vej til genanvendelse af tekstil
Cirkulær økonomi er et buzzword i tekstilbranchen, og der afsættes enorme ressourcer til nye løsninger, der skal tage hånd om de kæmpe mængder beklædning, der hvert år smides ud.
Strategi & ledelse

Virksomheder der sætter videnskabsbaserede mål opnår hurtigere CO2-reduktioner
Selvom de globale udledninger stiger, konkluderer ny rapport, at de virksomheder, der sætter videnskabsbaserede mål arbejder både hurtigere og mere effektivt med at reducere CO2.
Kommunikation

Døde havskildpadder skal sende affald det rigtige sted hen i EU
Cigaretter, tamponer, vådservietter og en række andre produkter skal i fremtiden påføres et nyt mærke, som skal gøre forbrugeren opmærksom på, at produktet indeholder plastik, og at det ikke må smides ud så det ender i naturen.