11.11.2020  |  Klima, miljø og energi

Miljømæssige ødelæggelser er faldet i de rige lande, men steget i udviklingslandene

EU’s medlemsstater outsourcer miljømæssige ødelæggelser til andre lande, mens man tager æren for grønne tiltag hjemme, konkluderer ekspert.

Der er skudt vindmøller og solceller op i den rige del af verden i stor stil siden 90’erne. Det har betydet en reduktion i drivhusgasser lokalt, men globalt set er det langt fra den overordnede tendens.

Det skriver Globalnyt.

Det ser nemlig ud til at mange af udledningerne blot er flyttet til andre dele af verden. En undersøgelse foretaget af Carbon Brief fra 2017 viste at fx Storbritanniens udledninger var faldet med 27 procent fra 1990 til 2014, men hvis man regnede udledninger med fra importerede varer var reduktionen kun på 11 procent.

En stor del af stigningen i udviklingslandene kan tilskrives en øget vareefterspørgsel fra de velstående lande.

USA er den største importør af klimaskadelige udledninger efterfulgt af Japan og flere europæiske lande. Kina er til gengæld den største eksportør af selvsamme efterfulgt af lande som Indien, Rusland og Sydafrika.

Kinas udmelding om CO2-neutralitet i 2060 tidligere på året er derfor i særdelshed interessant også i denne sammenhæng.

Læs også: Kina vil være CO2-neutral i 2060

Den samme tendens gør sig gældende i forbindelse med problematikken omkring ødelæggelse af natur, herunder afskovning, til fordel for produktion af varer.

Richard Fuchs fra Karlsruhe Institute of Technology har kigget på EU’s import af produkter, som har en skadelige effekt på natur og miljø i andre lande.

”Nettoresultatet? EU’s medlemsstater outsourcer miljømæssige ødelæggelser til andre lande, mens man tager æren for grønne tiltag hjemme,” konkluderer han.

Ifølge Richard Fuchs’ tal er skovarealet i Europa steget med 13 millioner hektar mellem 1990 og 2014. Men i samme periode er afskovningen uden for kontinentet tilsvarende steget med 11 millioner hektar på grund produktionen af varer, der er importeret af EU-lande.

EU-landene er afhængige af import af særligt raps, palmeolie og soya, som i særlig grad sættes i forbindelse med afskovning.

- MTN

Endnu ingen kommentarer - du kan starte debatten nedenfor.

Deltag i debatten

Du skal være registreret bruger og logget ind, for at kunne oprette kommentarer.

Mere fra CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

www.csr.dk

CSR.dk – forum for bæredygtig forretning – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på forretningsdrevet CSR. Medlemmer på CSR.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af CSR.dk. Vi udkommer dagligt på CSR.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt fire gange om året med magasinet CSR Quarterly.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere