Miljørisici dominerer stadig globalt risikobillede

Verdens evne til tilpasning og omstilling vil blive strakt til det yderste i de kommende år.

Foto: World Economic Forum

12.01.2024

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

Uanset om man kigger på risici her og nu, over to år eller over ti år er klima- og naturrisici dominerende i årets “Global Risks Report” fra World Economic Forum. 

På kort sigt er det særligt risikoen for ekstreme vejrforhold, der truer, men på langt sigt vurderer de knap 1.500 deltagere fra hele verden, at ændringer i det globale økosystem, biodiversitet og knaphed på naturlige ressourcer kommer i spil. I det samlede risikobillede for 2034 er der kun ”grønne” risici i toppen. Se figurer i bunden af denne artikel.

Kursen kan jo ændres

Opfattelsen af det langsigtede risikobillede er i årets rapport mere negativt end tidligere år, hvilket ifølge Johan Koop er usædvanligt. Fremtiden vurderes oftest mindre negativt end nutiden, så årets resultater skal ses som et udtryk for mere pessimisme end normalt. 

Ifølge WEF's direktør, Saadia Zahidi, bør det negative risikobillede dog ikke afholde aktører fra at handle. Tværtimod. Ved et pressemøde fremhævede hun, at undersøgelsens resultater jo ikke er en krystalkugle med låste forudsigelser. 

”De fleste af disse ting er i beslutningstagernes hænder,” sagde hun. Det skriver CNN. 

John Scott, head of sustainability risk hos Zurich Insurance Group, som sammen med Marsh McLennan står bag undersøgelsen. understregede ved samme presseevent, at “faktum er, at vi alle er nødt til at skride til handling”.  

World Economic Forum fastholder sit fokus på at forbedre internationalt samarbejde, for at imødegå det stigende antal kriser. Som en anerkendelse af hvor udfordrende internationalt samarbejde er i disse år, vælger foreningen dog også at pege på mulighederne i indsatsen på andre niveauer. 

”Samarbejde kommer under pres i denne fragmenterede verden i konstant forandring. Men der er stadig vigtige handlingsmuligheder lokalt og international, individuelt eller i samarbejde, som kan reducere impacten af de globale risici betydeligt. Lokale strategier for investeringer og regulering er vigtige, og selvom den enkelte borger, virksomhed eller lands indsats kan synes ubetydelig, så er det en kritisk masse i den slags handlinger, som kan flytte noget i forhold til at reducere de globale risici,” skriver World Economic Forum således i præsentationen af risikoundersøgelsen på sin hjemmeside. 

Vil gamle chefer og den private sektor forsinke nødvendig udvikling?

En ny tendens har vist sig i årets undersøgelse: Der er tydelige forskelle mellem yngre og ældres vurdering af naturkrisen. Det samme gælder mellem den private sektor og civilsamfund/offentlig sektor. 

Forskellen handler om tid. Yngre deltagere og deltagere fra civilsamfund og den offentlige sektor vurderer at risici som biodiversitet og kritiske forandringer i det globale økosystem også på to-års sigt får stor betydning. Ældre undersøgelsesdeltagere og den private sektor mener at disse risici først rigtig betyder noget om 10 år. 

World Economic Forum peger på, at det kan give en øget risiko for at nøgleindsatser i forhold til bekæmpelse af klima- og naturkrisen bliver sat i gang for sent. 

”… man kan … være lidt bekymret for, om de mennesker, som træffer beslutningerne i dag, er på det samme niveau i forhold til klimaet, som fremtidens generationer er,” siger Johan Koop til Finans. Han er nordisk chef i Marsh McLennan.

Virksomheder skal også holde fast i fakta

Nyhedsvinklen på 2024 risikorapporten fra WEF har for de fleste mediers vedkommende dog været placeringen af mis- og desinformation – dvs. både fejl og forkerte oplysninger og bevidst manipulation – som den største globale risiko i de kommende to år, med et spring frem på 15 pladser i forhold til sidste års undersøgelse.  

Det afspejler først og fremmest en mere tumultarisk global situation og behovet for stor forandring. Det intensiverer kampen om historien og sandheden. Det spiller også ind i vurderingen, at opgørelser viser, at 2024 bliver det største valgår nogensinde, hvor over halvdelen af verdens befolkning kan deltage i en valghandling. 

“En ustabil global orden karakteriseret af polariserende narrative og usikkerhed, de stadig større konsekvenser af ekstremt vejr, koblet med økonomisk usikkerhed får risici til at accelerere – heriblandt og mis- og desinformation. ”Verdens ledere må samles om at tackle kortsigtede kriser og lægge grunden for en mere resilient, bæredygtig og inkluderende fremtid,” siger Saadia Zahidi i en pressemeddelelse. 

Finans har spurgt Johan Koop, hvad det aktuelle fokus på mis- og desinformation kan betyde for virksomheder. 

”Virksomhederne er nødt til at være opmærksomme på, at de ikke selv bidrager til det. De skal være sig deres ansvar bevidst, og det øger kravene til ens integritet og måden, man agerer på. Det betyder også, at der er en stor upside, fordi man pludselig betyder mere i samfundet, hvis man gør det rigtigt og godt,« siger Johan Koop, og fremhæver at det bl.a. stiller større krav til virksomhedernes ESG-rapportering.

Foto: World Economic Forum

Foto: World Economic Forum

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Bæredygtighedskommunikation uden greenwashing

Miljømærkning Danmark

Sponseret

Lanceringswebinar: Svanemærkets nye krav til rengøringsservice og vinduespolering

Relateret indhold

20.12.2024CSR.dk

Dansk regnemodel skal drive den grønne omstilling

20.12.2024CSR.dk

Ny rapport: Kloden lider under verdens klima-tunnelsyn

18.12.2024CSR.dk

Fart på klimatilpasningen

16.12.2024CSR.dk

Jurist er ikke i tvivl: Klimaaktivister er gået for vidt

16.12.2024Bureau Veritas

Sponseret

Kickstart 2025 med nye kompetencer inden for kvalitetsledelse

13.12.2024CSR.dk

Investorer nedprioriterer ESG trods stigende efterspørgsel

12.12.2024CSR.dk

Uenigheder om ’grønne’ milliarder

11.12.2024CSR.dk

Nyt klimatiltag fører til britisk shitstorm

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
CBS Executive Fonden
Kursus
SERVICE EXCELLENCE LEADERSHIP ACADEMY

Tidligere SECA-uddannelse! En executive diplomuddannelse med fokus på dit personlige lederskab, forretningsudvikling og kundedreven innovation. Service Excellence Leadership Academy har til formål at udvikle ledere og servicevirksomheder ved at udvide den enkelte deltagers ledelses- og forretningsmæssige kompetence samt ved at udvikle netværk og styrke konkurrence- og innovationsevnen.

Dato

04.12.2024

Sted

Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Q&A webinar 2. januar: Sustainable Business Change Manager

Overvejer du at tage en uddannelse inden for ESG og bæredygtighed, kan Sustainable Business Change Manager være rigtig for dig. Er du interesseret, men har spørgsmål eller brug for fif til, hvordan du kan sælge uddannelsen ind internt? Deltag i et uforpligtende webinar om uddannelsen.

Dato

02.01.2025

Tid

12:30

Sted

Zoom

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Uddannelse
Q&A webinar 2nd January: Sustainable Business Change Manager (Intl/Online)

Are you considering an education in ESG and sustainability? The Sustainable Business Change Manager programme might be the perfect fit for you. If you’re interested but have questions or need tips on how to present the programme’s value internally, join our free Q&A webinar to learn more.

Dato

02.01.2025

Tid

14:00

Sted

Zoom

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Klimarapportering scope 1 og 2

Er din virksomhed klar til at indsamle data og beregne scope 1 og 2, så I kan være i overensstemmelse med de nyeste rapporteringsstandarder? Klimarapportering er i stigende grad et krav fra både investorer, kunder og myndigheder, og en korrekt rapportering af klimaregnskabets scope 1 og 2-emissioner er et centralt skridt mod at forstå og reducere jeres samlede klimapåvirkning.

Dato

07.01.2025

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)

Erhvervsakademi Aarhus
Efteruddannelse
ESG-rapportering

Er du ansvarlig for at redegøre for virksomhedens arbejde med bæredygtighed og ansvarlige virksomhedsdrift? Så er kurset i ESG-rapportering det oplagte for dig. ESG-rapportering er jeres måde som virksomhed til at redegøre for arbejdet med bæredygtighed og samfundsansvar. ESG-rapportering er et nødvendigt tiltag I bør forholde jer til, da det kan påvirke jeres omdømme over for fx investorer, kunder og leverandører.

Dato

07.01.2025

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

Bureau Veritas
Seminar
Seminar: Science-based update on control of Food Safety Hazards

Are you a food safety auditor or responsible for managing food safety in your business? Join us for a comprehensive seminar designed to keep you at the forefront of food safety standards and practices.

Dato

08.01.2025

Tid

08:45

Sted

Middelfart / MS Teams