MMV’er møder krav om en ESG Rapport
Missionen for de to stiftere bag ESGinform Henning Møller og Susanne Siewers er klar. De vil gøre det nemt, håndgribeligt og økonomisk tilgængeligt for alle mindre og mellemstore virksomheder at udarbejde en brugbar ESG rapport.
Flere og flere virksomheder bliver og vil blive mødt med krav om en ESG-rapport for at være leverandører eller underleverandører til de virksomheder, der allerede er omfattet af EU-direktivet om Corporate Sustainability Report Directive, CSRD. Et krav, der kan virke uoverskueligt at imødekomme, men som CPH Apps nu har udviklet et værktøj til at håndtere.
”Med ESGinform har vi udformet et digitalt værktøj, der indeholder alt det, der skal til for at leve op til kravene, men samtidig så simpelt, at man som MMV’er kan komme i gang på få timer,” siger co-founder Susanne Siewers, der bliver suppleret af co-founder Henning Møller:
“Det er blevet et konkurrenceparameter, og med ESGinform har vi gjort det tilgængeligt og dermed muligt for alle at konkurrere. Også de mindste virksomheder kan komme i mål uden at sælge arvesølvet.”
Ufravigeligt krav fra kommunen
Ejer af 5-stjernet tømrermester, Nicolaj Tobias, skulle som underleverandør til flere danske kommuner fremvise en ESG-rapport, og så var der ingen vej udenom, hvis han ikke ville miste dem som kunde:
”Det virkede lidt uoverskueligt at skulle lave ESG-rapportering, for hvor skulle jeg starte, og jeg følte jo ikke, at der rigtigt var noget at fylde i den,” forklarer Nicolaj Tobias, der dog ved introduktionsmødet med Susanne Siewers fik en anden opfattelse.
”Susanne stillede mig de rigtige spørgsmål, så jeg blev bevidst omkring, hvad E, S og G dækker over, og at vi som virksomhed uden at tænke over det, faktisk gør mange ting i dag, der hører hjemme i rapporten,” forklarer han og slutter:
”ESGinform er overskueligt, og struktureret på en måde hvor det er simpelt at arbejde sig igennem de forskellige punkter. Jeg har jo ikke en stor administrativ afdeling, men jeg kom alligevel relativt hurtigt igennem, og jeg har nu et værktøj, der viser mig, hvor vi kan og skal sætte ind for at gøre det endnu bedre næste år.”
Fokus på forbedringer
Som leverandør af bionedbrydelige rengøringsmidler til flere af landets store hotelkæder stod partner i PureTech Aps Kim Friis med samme udfordring, men også han stod med en følelse af, at det var et uoverskueligt projekt. Lige indtil han kom i gang.
”Hvis jeg skal være helt ærlig, så var det værre at tale om end egentligt at komme i gang, og jeg er overrasket over, hvor hurtigt vi stod med en brugbar ESG-rapport,” siger Kim Friis, der også blev opmærksom på områder, hvorpå PureTech Aps kunne reducere deres klimaaftryk og eksekverede på det.
”Vi blev opmærksomme på, at en af vores klimasyndere var frekvensen af vareleverancer fra Tyskland, som vi nu har reduceret markant. Til glæde for både os og klimaet,” forklarer han og fortæller, at synligheden af ESG-rapporten på deres hjemmeside bliver bemærket positivt.
10-12 timers fokuseret arbejde
JustMore leverer alt til kontoret, og selv om de endnu ikke selv er omfattet af EU-direktivet, så er det en forventning fra deres kunder, at de kan fremvise en ESG Rapport.
"Som underleverandør til virksomheder, der skal leve op til CSRD (red. EU-direktivet), er der ingen vej udenom at have en ESG-rapport, og det kan godt være lidt en jungle at finde ud af, hvad den skal indeholde, og hvor man egentligt starter," siger ejerne af JustMore Susann Christensen og Michael Petersen, og fortsætter:
"Vores introduktionsmøde gik så godt, at vi var klædt på til at starte med at fylde vores data ind i ESGinform, og efter en fokuseret indsats på 10-12 timer havde vi en færdig rapport, som vi både kan bruge til at forbedre vores klimaaftryk til næste år og leve op til vores kunders forventninger om, at den har vi på plads."
Læs mere her
Bæredygtighedsrapportering for alle
Uanset om incitamentet for at arbejde med ESG-rapportering er at mindske klimaaftrykket, et krav fra kunder eller en aktiv del af marketingstrategien, så er arbejdet nu håndgribeligt at komme i gang med.
“Alt vores energi er lagt i at bidrage til at gøre ESG Rapportering tilgængeligt for alle. Også økonomisk. Det kan betyde store tab for mindre virksomheder, hvis de mister kunder, fordi de ikke kan levere en rapport. Det kan de nu med ESGinform - uden at skulle hyre konsulenter eller ansætte flere administrative medarbejdere,” slutter Susanne Siewers.
KOM I GANG I DAG: esginform.dk/kontakt
Fakta
CSRD er de nye EU-regler om virksomheders bæredygtighedsrapportering.
I november 2022 blev det nye direktiv om bæredygtighedsrapportering, CSRD vedtaget. Det erstatter direktivet om ikke-finansiel rapportering fra 2014. Formålet er at sikre, at EU's virksomheder rapporterer ensartet og pålideligt om bæredygtighed.
Det er EU-Kommissionens ambition, at CSRD forbedrer både kvalitet, sammenlignelighed og gennemsigtighed for investorer, kunder, leverandører og øvrige interessenter – og at bæredygtighedsrapportering på sigt får samme kvalitet som finansiel rapportering. De samme krav skal gælde virksomheder i hele EU.
Direktivet træder i kraft i tre faser:
- 1. januar 2024: Store børsnoterede virksomheder med mere end 500 ansatte og statslige aktieselskaber med mere end 500 ansatte.
- 1. januar 2025: Øvrige store virksomheder
- Børsnoterede og ikke-børsnoterede virksomheder (regnskabsklasse C stor) med +250 ansatte.
- Virksomhederne omfattes af kravene, hvis de overskrider to ud af tre følgende kriterier i to regnskabsår i træk:
- Balancesum på mere end 195 mio. kr.
- Nettoomsætning på mere end 391 mio. kr.
- Antal fuldtidsansatte på mere end 250.
- 1. januar 2026: Små og mellemstore børsnoterede virksomheder
- Børsnoterede mikrovirksomheder er helt undtaget kravene.
- 1. januar 2028: Ikke-EU-virksomheder med dattervirksomheder/filialer i EU.
Der bliver med CSRD også indført krav om, at en revisor skal påtegne og afgive erklæring om virksomheders bæredygtighedsregnskab.
Virksomheder skal rapportere i overensstemmelse med de nye ESRS-rapporteringsstandarder, som bliver vedtaget i EU-kommissionens delegerede retsakter.
Kilde: Dansk Erhverv
https://www.danskerhverv.dk/radgivning/csr/retningslinjer-csr/#CSRD
Denne artikel er del af et tema:
Tema: Techløsninger til ESG
Behovet for og indsamlingen af ESG-data eksploderer i takt med nye dokumentations og oplysningskrav. Det bør føre til de håndholdte løsningers endeligt og implementering og integration af nye digitale løsninger. CSR.dk viser i dette tema eksempler på, hvordan det kan gøres.