30.11.2018  |  Strategi & ledelse

To modebrands' veje til bæredygtighed

Hvordan kommer man i gang med at blive et bæredygtigt tøjmærke? Danske Soulland og svenske Filippa K går to veje

Det danske herrebrand Soulland lancerede for nylig deres mest bæredygtige kollektion til dato, og ifølge brandet selv, så er andet og mere end et nyt tilbud på et voksende udbud af grønne modeprodukter. Det er første skridt på rejsen mod bæredygtighed med ambitioner.

Læs også: Nyt modekoncept vil satse på små, bæredygtige made to order-kollektioner

“Vi har længe gået med ønsket om at arbejde mere med bæredygtighed. Men også med tankerne om, hvordan vi skulle gøre det på en ordentlig måde. På et tidspunkt blev det sådan en ting, der var umulig at komme i gang med. Hvor skulle vi starte? Derfor blev vi enige om, at i stedet for at gå og vente på den helt store gyldne plan for, hvordan vi kan blive 100 procent bæredygtige, så gjaldt det om at komme ud af starthullerne og fokusere på de steder, hvor vi kunne ændre noget nu og her,” fortæller CEO og medstifter Jacob Kampp Berliner til FashionForum.

Basisprodukterne først
Der er blevet set på både materialevalg, leverandørsamarbejder og salgsstrategien i denne omgang. Og de er startet med basisprodukterne som T-shirts, hoodies og sweatshirts, fordi det gør en større forskel i længden.

"Det er vigtigt for os, at vores bæredygtige ambitioner ikke blot bliver brugt som en slags story telling. Vores mål er at gøre det, der skaber den største ændring i vores forretning. Derfor giver det rigtig god mening at se på vores linje af jerseyprodukter, som er der, vi har den største volume og derfor der, hvor vi kan gøre den største forskel i vores samlede aftryk. Vi kunne sagtens have valgt at producere et sjovt produkt i et spændende nyt materiale. Men hvis vi kun sælger 50 af dem, skaber det jo ikke nogen større forandring,” siger Jacob Kampp Berliner.

I artiklen på FashionForum kan man læse meget mere om konsekvenser for leverandørvalg – som måtte skiftes ud, om hvorfor man stadig arbejder med bomuld, om at prissætte det bæredygtige lavere end resten af ens produkter for at skubbe på en udvikling, om at være villig til at fortælle, selvom man nok har lavet fejl, for at få bæredygtighed til at blive det nye normal, fordi ”andet giver ikke mening”.

Statement pieces viser vej hos Filippa K
Under titlen Front Runners præsenterede modebrandet Filippa K for nylige to produkter, som skal vise vejen for hele brandets fremtid. Det ene er en frakke produceret i polyester fra plastflasker, senere genanvendes til andre materialer til modeindustrien, det andet en kjole designet til kun at skulle anvendes et par gange for efterfølgende at blive kasseret og nedbrudt til kompost.

Produkterne kommer fra det svenske brand Filippa K og er det foreløbige resultat af et toårigt researchprojekt ved navn ‘Circular Design Speeds’, som brandet har deltaget i sammen med Mistra Future Fashion og University of Arts London. Formålet har været at teste nye teknologier og muligheder inden for bæredygtig design, som kan være med til at gøre modeindustrien mere cirkulær.

Som Elin Larsson, bæredygtig direktør hos Filippa K, forklarer i en pressemeddelelse:

”Der kommer mange udfordringer med at være en del af modebranchen, især i forhold til at branchen næst efter olieindustrien er den mest forurenende. Vores industri er nødt til at forandre sig, og vi tror på at en løsning er ved at indføre cirkulære modeller som naturens økosystemer. Vi ønsker at tilbyde smukke produkter og drive virksomhed gennem en global bæredygtig tankegang.”

Læs også: H&M med på moden: Vil reducere forbruget af plasticposer

Den store ambition for Filippa K er at hele sortimentet vil være bæredygtigt i 2030.

-EHS

Endnu ingen kommentarer - du kan starte debatten nedenfor.

Deltag i debatten

Du skal være registreret bruger og logget ind, for at kunne oprette kommentarer.

Mere fra CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

www.csr.dk

CSR.dk – forum for bæredygtig forretning – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på forretningsdrevet CSR. Medlemmer på CSR.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af CSR.dk. Vi udkommer dagligt på CSR.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt fire gange om året med magasinet CSR Quarterly.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere