To modebrands' veje til bæredygtighed

Hvordan kommer man i gang med at blive et bæredygtigt tøjmærke? Danske Soulland og svenske Filippa K går to veje

30.11.2018

CSR.dk

“Vi har længe gået med ønsket om at arbejde mere med bæredygtighed. Men også med tankerne om, hvordan vi skulle gøre det på en ordentlig måde. På et tidspunkt blev det sådan en ting, der var umulig at komme i gang med. Hvor skulle vi starte? Derfor blev vi enige om, at i stedet for at gå og vente på den helt store gyldne plan for, hvordan vi kan blive 100 procent bæredygtige, så gjaldt det om at komme ud af starthullerne og fokusere på de steder, hvor vi kunne ændre noget nu og her,” fortæller CEO og medstifter Jacob Kampp Berliner til FashionForum.

Basisprodukterne først
Der er blevet set på både materialevalg, leverandørsamarbejder og salgsstrategien i denne omgang. Og de er startet med basisprodukterne som T-shirts, hoodies og sweatshirts, fordi det gør en større forskel i længden.

"Det er vigtigt for os, at vores bæredygtige ambitioner ikke blot bliver brugt som en slags story telling. Vores mål er at gøre det, der skaber den største ændring i vores forretning. Derfor giver det rigtig god mening at se på vores linje af jerseyprodukter, som er der, vi har den største volume og derfor der, hvor vi kan gøre den største forskel i vores samlede aftryk. Vi kunne sagtens have valgt at producere et sjovt produkt i et spændende nyt materiale. Men hvis vi kun sælger 50 af dem, skaber det jo ikke nogen større forandring,” siger Jacob Kampp Berliner.

I artiklen på FashionForum kan man læse meget mere om konsekvenser for leverandørvalg – som måtte skiftes ud, om hvorfor man stadig arbejder med bomuld, om at prissætte det bæredygtige lavere end resten af ens produkter for at skubbe på en udvikling, om at være villig til at fortælle, selvom man nok har lavet fejl, for at få bæredygtighed til at blive det nye normal, fordi ”andet giver ikke mening”.

Statement pieces viser vej hos Filippa K
Under titlen Front Runners præsenterede modebrandet Filippa K for nylige to produkter, som skal vise vejen for hele brandets fremtid. Det ene er en frakke produceret i polyester fra plastflasker, senere genanvendes til andre materialer til modeindustrien, det andet en kjole designet til kun at skulle anvendes et par gange for efterfølgende at blive kasseret og nedbrudt til kompost.

Produkterne kommer fra det svenske brand Filippa K og er det foreløbige resultat af et toårigt researchprojekt ved navn ‘Circular Design Speeds’, som brandet har deltaget i sammen med Mistra Future Fashion og University of Arts London. Formålet har været at teste nye teknologier og muligheder inden for bæredygtig design, som kan være med til at gøre modeindustrien mere cirkulær.

Som Elin Larsson, bæredygtig direktør hos Filippa K, forklarer i en pressemeddelelse:

”Der kommer mange udfordringer med at være en del af modebranchen, især i forhold til at branchen næst efter olieindustrien er den mest forurenende. Vores industri er nødt til at forandre sig, og vi tror på at en løsning er ved at indføre cirkulære modeller som naturens økosystemer. Vi ønsker at tilbyde smukke produkter og drive virksomhed gennem en global bæredygtig tankegang.”

Læs også: H&M med på moden: Vil reducere forbruget af plasticposer

Den store ambition for Filippa K er at hele sortimentet vil være bæredygtigt i 2030.

-EHS

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

03.04.2025CSR.dk

Mini-undersøgelse: ESG er strategisk og ikke compliance

03.04.2025CSR.dk

Topforskere med massiv kritik af Novo-finansierede atomkraftrapporter

03.04.2025TANIA ELLIS - The Social Business Company

Sponseret

Sådan har Tine Blunk omsat bæredygtig forretningsstrategi til praksis i Byggros

03.04.2025Lemvigh-Müller

Sponseret

ESG skaber værdi i Lemvigh-Müller

02.04.2025CSR.dk

Hvad vi kan lære af de Jyske erfaringer med omstillingen af forsyningskæden

02.04.2025CBS Executive Fonden

Sponseret

Magt, Interessevaretagelse og Lobbyisme

01.04.2025CSR.dk

Velux satser stort på den cirkulære model

01.04.2025CSR.dk

Trump med ultimatum til Europa: Drop diversitetsarbejdet

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
UN Global Compact Network Denmark
Webinar
Nordic Nature Starter Pack: Deep dive on water stewardship

Webinar 4: In this webinar we will zoom in on water stewardship and how companies can build water resilience and strengthen water management to reduce water impacts in their own operations and the value chain.

Dato

02.04.2025

Tid

09:00

Sted

Online via Zoom

Verarca
Event
Få styr på CO2-beregningen

Klimaregnskab uden bøvl – Få styr på scope 1, 2 og 3 med få klik

Dato

04.04.2025

Tid

10:30

Sted

Online

Bureau Veritas
Kursus
ISO 14001 Intern Auditor

På ISO 14001 Intern Auditor træner du forskellige auditeringsteknikker og -værktøjer, og hvordan du udfører intern audit af din virksomheds miljøledelsessystem i henhold til de strategiske og operationelle kravelementer i ISO 14001 standarden.

Dato

07.04.2025

Tid

08:00

Sted

Haraldskær Sinatur Hotel & Konference, Skibetvej 140, 7100 Vejle

Bureau Veritas
Kursus
ISO 14001 Intern Auditor

På ISO 14001 Intern Auditor træner du forskellige auditeringsteknikker og -værktøjer, og hvordan du udfører intern audit af din virksomheds miljøledelsessystem i henhold til de strategiske og operationelle kravelementer i ISO 14001 standarden.

Dato

07.04.2025

Tid

08:30

Sted

Vejle

Aros Business Academy
Kursus
Livscyklusvurdering (LCA)

Tag på kursus i livscyklusvurdering, og lær at styre LCA-processen med blik for din organisations behov – så I ikke ender med at kaste penge efter noget, der ikke kan bruges.

Dato

07.04.2025

Tid

09:00

Sted

Kuglegårdsvej 2, 1. sal, 1434 København

CABI
Webinar
Taler du om sygefravær med hele medarbejdergruppen?

Hvorfor skal du som leder tale om sygefravær med hele medarbejdergruppen og ikke kun 1:1? Den fælles snak er helt central for at kunne forebygge og håndtere sygefravær, og den handler om langt mere end bare sygefraværstallene. Dette webinar giver dig viden og inspiration til at komme i gang med den fælles snak i medarbejdergruppen.

Dato

08.04.2025

Tid

08:30

Sted

Online