Modehuse beskyldes for underbetaling i Asien
Underleverandører til Danmarks største modehuse betaler lønninger på helt ned til 1,06 kroner i timen i Asien. Derfor beskyldes modehusene for at svigte deres etiske ansvar.
Toppen af den danske modebranche er kommet under beskydning for at betale sultelønninger i Asien.
Ifølge research lavet af Berlingske Business bliver tøj fra populære danske mærker som Jack & Jones, Vero Moda, Name It, Cottonfield og InWear syet i Asien for lønninger helt ned til 1,06 kroner i timen.
Læs også: Name It vil have grønt image
Til trods for omfattende protester over lønnen i Bangladesh denne sommer vil ingen af de danske modechefer kræve af deres leverandører, at de betaler mere end minimumlønnen på 1,06 kroner i timen.
”Mindstelønnen er markant under, hvad man kan leve for i Bangladesh. Det ved modekoncernerne godt, og derfor er det uanstændigt, at de ikke tager ansvar for, at arbejderne får mere i løn,” siger Klaus Melvin Jensen, der er koordinator i Clean Clothes Campaign til Berlingske Business.
Bestseller: kan ikke betale mere
Hos Bestseller og IC Companys er meldingen, at de går ind for en højere mindsteløn. Men de mener, det er de lokale regeringers ansvar at hæve den for alle på én gang.
”Vi kan som enkeltstående virksomhed ikke holde til at betale mere, uden at andre gør det samme,” siger Dorte Rye Olsen, der er fungerende CSR-chef hos Bestseller til Berlingske Business.
Læs også: Aktive forbrugere hænger tøjvirksomheder til tørre
Tag etisk ansvar
Spørger man lektor og CSR-ekspert Esben Rahbek Pedersen fra CBS, har de multinationale selskaber dog et ansvar, når ikke de lokale regeringer er i stand til at fastlægge mindstelønnen på et ordentligt niveau.
”Nogle gange er de lokale standarder så ringe, at det ikke er tilstrækkeligt, at vestlige virksomheder blot overholder lokal lovgivning. I de tilfælde må virksomheden tage et etisk ansvar for at sikre arbejderne bedre,” siger han til Berlingske Business.
-LA