05.05.2022 | Klima, miljø og energi
Næsten en fordobling af svanemærket byggeri på to år
Svanemærket byggeri fortsætter vækstrejsen. Nye tal fra Nordisk Miljømærkning viser næsten en fordobling i antallet af svanemærkede byggerier i Norden på kun to år. Dermed er der godt 23.000 svanemærkede lejligheder, huse, skoler og daginstitutioner i Norden – og mere end 42.000 nye på vej.
Antallet af svanemærkede byggerier vokser fortsat markant. På billedet ses AP Pensions 143 boliger i Carolinelunden i Fredericia. Foto: AP Pension & Arkitema.
Nye tal fra Nordisk Miljømærkning viser, at antallet af svanemærkede byggerier i Danmark og i Norden er steget med 89 % på bare to år. Det betyder, at der nu findes godt 66.000 svanemærkede lejligheder, huse, skoler og daginstitutioner, der enten er opført eller under konstruktion.
”Det er glædeligt at følge den positive udvikling i antallet af svanemærkede byggerier, hvor der i løbet af de seneste år er sket en markant fremgang. Det vidner om, at byggebranchen i høj grad har fokus på at bidrage til den grønne omstilling, og her er Svanemærket et godt redskab, da mærket ser på hele byggeriets livscyklus. Særligt er det værd at bemærke bredden i svanemærkede byggerier, som bl.a. tæller lejligheder, daginstitutioner og skoler,” siger Martin Fabiansen, direktør i Miljømærkning Danmark.
Stor efterspørgsel blandt investorerne
Hos arkitektfirmaet Arkitema mærker man efterspørgslen på certificeringer, og det er særligt de store investorer, der stiller krav om certificeret byggeri.
”Vi oplever stor efterspørgsel på certificeringer. Investorerne vil gerne bidrage til den grønne omstilling, da flere ser økonomiske fordele ved at certificere,” fortæller Henrik Poulin, civilingeniør og senior bæredygtighedskonsulent hos Arkitema.
Arkitema er rådgiver for bl.a. AP Pension, som har taget en strategisk beslutning om kun at opføre svanemærkede boligbyggerier.
Læs også: Nyt projekt vil gøre det muligt at genanvende præfabrikerede betonelementer
”Når en bygherre skal i gang med et nyt boligbyggeri, der skal certificeres, anbefaler vi ofte Svanemærket – Svanemærket er et stærkt kommunikationsredskab, fordi mange danskere kender mærket. Flere og flere slutbrugere efterspørger også byggeri, der er certificeret, og det kommer helt sikkert til at præge fremtidens byggeri,” siger Henrik Poulin.
Flere svanemærkede børnehuse i Gladsaxe Kommune
Også i Gladsaxe Kommune har man valgt at satse på Svanemærket. Her skal alle kommende børnehuse nemlig certificeres med Svanemærket.
Det gør vi, fordi vi som verdensmålskommune ønsker at sætte barren højt og gå forrest i forhold til bæredygtig omstilling. Og Svanemærket er med til at sikre et godt og sundt indeklima. Derudover er vi i gang med at bygge Nordens første svanemærkede og cirkulære børnehus, hvor vi genbruger materialer fra en gammel skole. Udover at det er godt for børn og medarbejdere, så lærer de entreprenører og håndværkere, som bygger for os, også en masse om at bygge mere miljømæssigt, bæredygtigt byggeri, som de kan tage med sig, når de skal bygge andre steder. Og så glæder det mig da, at flere andre kommuner har fået øjnene op for at bygge mere bæredygtigt, fortæller Gladsaxes borgmester Trine Græse.
Svanemærket har netop haft skærpede krav til nybyggeri i høring. De nye kriterier forventes at blive lanceret i slutningen af 2022.
- MTN
Endnu ingen kommentarer - du kan starte debatten nedenfor.
Deltag i debatten
Du skal være registreret bruger og logget ind, for at kunne oprette kommentarer.
Klima, miljø og energi

Hjælp til grøn omstilling er populær
I næste uge bliver der igen adgang til Erhvervspuljen, hvor man kan søge støtte til grønne energiprojekter.
Klima, miljø og energi

Nu stiller Svanemærket omfattende krav til tekstiler
Flere krav til produktdesign og kemikalier, øget fokus på kvalitet og levetid samt forbud mod afbrænding af usolgte tekstiler. Det er nogle af de tiltag, der er med i Svanemærkets nye krav til tekstiler – og som skal være med til at sikre mere cirkulære tekstiler og dermed også reduceret klimabelastning.
Strategi & ledelse

Et nyt mindset: toppen af Danmarks 10 bæredygtighedsbud
Der var tændt godt op under bæredygtighedsbålet ved VL Døgnet 22. Hundredevis af danske topledere lavede gruppearbejde og valgte 10 overraskende ambitiøse bæredygtighedsbud.
Samfund

Det bliver rigtig dyrt ikke at omstille til nye klimavirkelighed
I en ny rapport fra Deloitte er der regnet på den økonomiske forskel mellem en koordineret indsats i forhold til klimaforandringer og "failure to act". Den er stor. Som i virkelig stor.
Menneskerettigheder

Københavns Kommune rejser millionkrav mod Nemlig.com-ejer
Ifølge en rapport fra Københavns Kommune mangler Intervare, der står bag Nemlig.com, at udbetale et millionstort beløb til sine chauffører – og det kræver kommunen nu, at de skal betale.
Kommunikation

CSR får helt semester på kommunikationsuddannelse på DMJX
Der er efterspørgsel på kommunikatører, der kan kommunikere præcist om f.eks. bæredygtighed. Derfor får et helt semester af DMJX's kommunikationsuddannelse nu samfundsansvar som overordnet tema.