Nasdaq sætter strøm til ESG-agendaen

På #CSRdag2021 sætter vi fokus på behovet for bæredygtig acceleration og har sat Carsten Borring fra Nasdaq Copenhagen i stævne for at høre om fondsbørsens rolle i at fremme bæredygtighed og brugen af ESG-oplysninger blandt virksomheder og investorer.

Vi glæder os til at byde jer velkommen til #CSRdag2021 - se links til konference og tilmelding nederst i artiklen..

Carsten Borring er noteringschef hos Nasdaq Copenhagen. Ud over at hjælpe danske virksomheder på børsen, har han gennem de seneste år bidraget til at fremme ESG-agendaen og brugen af ESG-nøgletal i Nasdaq både herhjemme og i de nordiske lande. Desuden er han medlem af dommerpanelet til CSR Prisen 2021.

Nasdaq er en global tech-virksomhed, der udover at drive den amerikanske børs også driver børserne i Danmark, Sverige, Finland, Island og de baltiske lande. Nasdaq har over 4000 selskaber noteret globalt og 1000 i Norden, hvoraf de 450 selskaber er på Nasdaq First North.

Vi har bedt Carsten Borring svare på nogen af de centrale spørgsmål, vi skal drøfte nærmere på konferencen #CSRdag2021, som Dansk Erhverv, Erhvervsstyrelsen og FSR – danske revisorer inviterer til den 26. oktober:  

Hvad er de vigtigste ’must-wins’ for danske virksomheder, hvis vi også i fremtiden skal have en plads i den bæredygtige elite?

”Efter Covid-19 vil Europas virksomheder mere end nogensinde have brug for at sætte deres lid til kapitalmarkederne for at finansiere deres genopretning efter virkningerne af den igangværende Covid-19-krise og for at genstarte væksten.

Vi har også set diskussioner om mangfoldighed sprede sig over hele verden, og bevægelser som #metoo og #blacklivesmatter har rejst etiske diskussioner i ledelsesteams og bestyrelseslokaler for investeringsselskaber og virksomheder.

Nasdaq bestræber sig fortsat på at være en integreret del af disse diskussioner og på at støtte de fællesskaber og lokalsamfund, hvor vi driver vores markeder.

For at kunne overleve og klare sig, skal virksomheder lære at navigere og tilpasse sig de lovgivningsmæssige ændringer og nye ESG -normer. Det betyder, at man skal implementere de rigtige løsninger for at hjælpe med at skabe de rigtige forretningsresultater.

Grundet den fortsatte globale pandemi, som vi befinder os i, forventer vi at se det sociale og governance – S’erne og G'erne inden for ESG -konceptet – spille en mere og mere vigtig rolle.”

Hvilke udfordringer og muligheder ser du fx i investorernes krav til virksomheders bæredygtighedsrapportering, og hvad gør I for at understøtte virksomheder noteret hos Nasdaq?

”I USA har Nasdaq netop fået godkendt et amerikanske noteringskrav af U.S. Securities and Exchange Commission (SEC), der har til formål at standardisere statistikken omkring diversitet i bestyrelser via en ensrettet oplysningsramme. Kravet indebærer en anbefaling om, at selskaberne minimum skal have to minoriteter i bestyrelsen efter ’følg eller forklar’ princippet.

Vi er nok ikke der endnu i Norden, men vi har indledt samarbejdet med Albright Foundation for at fremme mangfoldighed og ligestillingsarbejde blandt børsnoterede og ikke-børsnoterede virksomheder i Norden. 6 workshops er allerede i gang med at blive rullet ud, primært rettet mod virksomheder, både børsnoterede og private, hvor Albright vil undervise i emner indenfor mangfoldighed.

For nylig har Nasdaq kombineret vores styrker inden for teknologi og bæredygtighed for at skabe en løsning, der understøtter udstedere og investorer, der er aktive inden for bæredygtig finansiering. I juni lancerede vi Nasdaq Sustainable Bond Network Investor Portal, eller NSBN, som giver investorer mulighed for at skaffe detaljerede bæredygtige obligationsoplysninger om due diligence, udvælgelse og overvågning. Portalen indeholder alle de dokumenter, data og kvalitative oplysninger, de har brug for, og gemmer data om allokering, effekt, rammer, certificeringer, målrettede bæredygtige udviklingsmål og obligationer.

Investorer kan bruge det til at skaffe detaljerede oplysninger om deres egen investerings due diligence samt til valg af obligationer, slutinvestorrapportering og generel overvågning af markedet. De kan uploade deres porteføljer, udføre detaljerede analyser og eksportere data til Excel for at arbejde med det i deres egne applikationer. Det giver investorer mulighed for at besvare spørgsmål som: hvor mange drivhusgasser hjælper vi med at undgå/reducere hvert år som følge af vores investeringer i grønne obligationer?

At finde bæredygtige obligationsoplysninger og -dokumentation er tidskrævende, da de ikke ligger samlet et sted. Grønne obligationsrapporter finder normalt i ikke-standardiserede formater, hvilket også gør det muligt at finde de relevante detaljer i rapporterne, når de findes. Mange virksomheder har muligvis et dedikeret antal ansatte, der leder efter disse oplysninger. Vi konsoliderer alle data i en standardiseret ramme og giver kunderne adgang via en simpel grænseflade. Dette giver dem mulighed for at udføre deres overvågnings- og rapporteringsprocesser langt hurtigere, end de gør i dag.

I dag dækker vi mere end 5.000 obligationer fra 630 udstedere, hvilket svarer til fuld europæisk dækning og en voksende amerikansk og asiatisk dækning. Når kunderne har uploadet deres porteføljer, arbejder vores team af analytikere med at indkøbe data for de obligationer, der ikke allerede er dækket.

Vi har netop lanceret Nasdaq ESG Data Hub, som er en datamarkedsplads, der forbinder virksomheds- og investeringsfællesskabet med unikt indhold fra ESG-dataudbydere. Det er baseret på Nasdaq Quandl -platformen, men har kun ESG-datapunkter.

Som investor eller virksomhed ønsker du at finde unikt ESG -indhold, der er let at teste og downloade i ét format, og i ESG Data Hubben vil der være indhold, der ikke er tilgængeligt andre steder.

Nasdaq Green Equity Designations er et andet initiativ, der tilbydes til vores europæiske hovedmarkeder og First North Growth Market, herunder Premier-segmentet, i Sverige, Finland og Danmark. Her tager vi den ’metodik’, vi kender fra obligationsverdenen og overfører til aktier – betegnelserne giver øget synlighed over for investorer, der leder efter bæredygtige investeringer.

Nasdaq Green Designations omfatter to frivillige betegnelser, som virksomheder kan ansøge om: Nasdaq Green Equity Designation og Nasdaq Green Equity Transition Designation. Nasdaq Green Equity Designation retter sig mod virksomheder, hvor over 50 procent af deres omsætning stammer fra aktiviteter, der betragtes som grønne, og som fortsat investerer en betydelig andel i grønne aktiviteter. Nasdaq Green Equity Transition Designation kan opnås for virksomheder med ambitioner om at overgå til at blive grønne og få en betydelig andel af deres investeringer allokeret til grønne aktiviteter.”

Analyser viser, at der er forskel på store selskabers og SMV’ers parathed, når det kommer til bæredygtig drift og forretningsudvikling. Hvordan sikrer vi på bedste vis, at vi får alle virksomheder, store som små, med i en bæredygtig omstilling, så vi ikke ender med et A og B hold?

”Bæredygtighed vil fortsat spille en utrolig vigtig rolle fremadrettet, og ’early adaptors’ i skiftet mod grønnere økonomier, såsom de nordiske lande, fortsætter med at være foran, når det gælder overgangen til en mere bæredygtig verden.

Bæredygtighed er i fuld gang med at udvikle sig fra blot at være en simpel ’add-on’ til at udgøre et konkret fundament i virksomhedsstrategier. Derfor fokuserer Nasdaq på at udvikle produkter og services, der hjælper både store virksomheder, SMV'er og investorer med at træffe mere bæredygtige beslutninger.

Et godt eksempel på vores engagement i ESG og bæredygtighed er vores lancering af det nordiske partnerskab med Albright Foundation – med ambitionen om at øge bevidstheden, deltage i diskussioner og uddanne både store virksomheder, SMV’er og investorer omkring mangfoldighed i direktioner og bestyrelser.

Selvom vi ikke er glade for A og B hold, så må vi også bare erkende, at selskaber har forskellige ressourcer til rådighed – det vigtigste er, at der ikke bliver skabt et A og B hold af selskaber, som er noteret eller ikke-noteret. Bæredygtig kan ikke bæres af de børsnoterede selskaber alene og slet ikke i Danmark, hvor vi fortsat arbejder på en bedre og stærkere aktiekultur.”


Glæd dig til at møde Carsten Borring, når han ser ind i krystalkuglen og er med til at drøfte, hvad vi har i vente inden for rapportering om bæredygtighed. Det gør han sammen med tre eksperter inden for rapportering, nemlig Birgitte Mogensen, formand for FSR – danske revisorers Udvalg for Samfundsansvar og Bæredygtighed, Helena Barton, partner i Deloitte og Susanne Stormer, partner i PwC.

Debatten er samtidig optakt til uddelingen af CSR Prisen 2021, som FSR – danske revisorer tildeler de store danske virksomheder, der udmærker sig i deres rapportering om bæredygtighed.

Konferencen er en hybrid konference, og du kan deltage fysisk eller online. Bemærk, der er begrænsede fysiske pladser.    

Tilmelding til #CSRdag2021 – fysisk deltagelse

Tilmelding til #CSRdag2021 – online deltagelse

18.11.2024FSR - danske revisorer

Sponseret

ESRS-læringsrejsen

11.11.2024FSR - danske revisorer

Sponseret

Ny dansk oversættelse af ESRS

31.08.2024FSR - danske revisorer

Sponseret

Bæredygtighed for finansafdelingen - CSRD i Praksis

20.08.2024FSR - danske revisorer

Sponseret

Bæredygtighedsakademiet

08.11.2022FSR - danske revisorer

Sponseret

CSR Prisen 2022 – Mærsks strategiske ESG mål driver rapporteringen om fremdrift

01.11.2022FSR - danske revisorer

Sponseret

CSR Prisen 2022 - STARK Group styrker koblingen mellem det finansielle og ESG i rapporteringen