21.04.2021 | Menneskerettigheder
Nemlig.com har ansvaret for chaufførerne, selvom de ikke er direkte ansat i virksomheden, viser en vurdering fra Arbejdstilsynet
Arbejdstilsynet vurderede allerede i 2019 at Nemlig.coms chauffører er at betragte som ansatte i virksomheden, til trods for at de er ansat af en selvstændig vognmand og ikke direkte af Nemlig.com.
De sidste mange uger har Nemlig.com mødt massiv modstand efter afsløringer om dårlige arbejdsforhold blandt deres chauffører, og om hvorvidt ansvaret skal placeres hos Nemlig.com eller ej.
En sag fra 2019 viser nu, at Arbejdstilsynet allerede dengang vurderede at Nemlig.coms chauffører er at betragte som ansatte i virksomheden, til trods for at de er ansat af en selvstændig vognmand og ikke direkte af Nemlig.com.
Det skiriver Politiken.
Sagen fra 2019 omhandlede en tilskadekommen chauffør, hvor Nemlig.com fraskrev sig ansvaret med begrundelsen, at chaufføren ikke var direkte ansat af Nemlig.com selv, men af en underleverandør.
Læs også: Dårlige arbejdsforhold blandt Nemlig.coms chauffører rækker langt tilbage
I sagens afgørelse skriver Arbejdstilsynet: ”Nemlig.com anses som arbejdsgiver for chauffører, der leverer varer til Nemlig.coms kunder”, og henviser til, at det ikke er vognmanden, men Nemlig.com som planlægger chaufførens leveringsrute via en app og kontrollerer chaufførens arbejde. Afgørelsen slår altså helt klart fast, at chaufførerne er at betragte som lønmodtagere hos Nemlig.com og ikke selvstændige.
Læs også: Nemlig.com under voldsom kritik for deres chaufførers arbejdsvilkår
Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) er i dag kaldt i samråd om Nemlig.com-sagen af SF og Enhedslisten. Her forventes det at afgørelsen fra 2019 vil spille en central rolle for de rullende sager.
Jette Gottlieb (EL) vurderer at Nemlig.com sagen fremadrettet vil kunne danne grundlag for lignende virksomhedskonstruktion, som stadig flere virksomheder forsøger at bruge i platformsøkonomien.
- MTN
Endnu ingen kommentarer - du kan starte debatten nedenfor.
Deltag i debatten
Du skal være registreret bruger og logget ind, for at kunne oprette kommentarer.
Medarbejder

Danmark har fået sine første markedsføringsøkonomer med speciale i bæredygtighed
26 nyuddannede markedsføringsøkonomer med speciale i bæredygtighed er som de første af sin slags klar til at løfte opgaver indenfor bæredygtighed og cirkulær økonomi.
Klima, miljø og energi

Ganske få danske virksomheder har strategi for biodiversitet
Ny rapport fra WWF Verdensnaturfonden og Bain & Company viser, at 70 procent af de største danske virksomheder ser biodiversitetstab som en trussel mod deres forretning, men kun 10 procent af dem har en konkret plan for, hvordan de vil handle på det.
Klima, miljø og energi

Nu skal millionerne rulle mod grøn omstilling
En nyligt indgået politisk aftale gør det nemmere for virksomheder at få hjælp til grøn omstilling.
Klima, miljø og energi

Science Based Targets-initiative godkender Danfoss’ klimamål
Danfoss har nu fået godkendt sine videnskabsbaserede klimamål af organisationen Science Based Targets initiative (SBTi)
Klima, miljø og energi

Ørsted og DSV tester dronelevering på åbent hav
Test i Kattegat skal undersøge om fragtdroner fungerer over længere afstande og kan bidrage til at opnå CO2-neutralitet.
Klima, miljø og energi

Klimarådet: CO2-udledningen i 2025 vil være højere end forventet
Energistyrelsens klimastatus og -fremskrivning opfylder sin funktion som centralt planlægningsværktøj for dansk klimapolitik. Der er dog stadig ubesvarede spørgsmål og plads til forbedringer – blandt andet omkring affalds- og landbrugssektorerne. Det vurderer Klimarådet i et nyt notat.