Netværkschef: Ansatte med psykiske lidelser kræver bred accept
Netværkschef Kurt Holm Nielsens erfaring siger ham, at det i høj grad er muligt at have mennesker med psykiske lidelser som en del af arbejdsmarkedet. Men det kommer ikke af sig selv. Det kræver, at alle medarbejdere er motiverede for, at det kan lade sig gøre.
Den vigtigste forudsætning for at skabe en rummelig arbejdsplads, hvor der er plads til mennesker med psykiske lidelser, er, at de øvrige medarbejdere er med på idéen. Det skriver Kurt Holm Nielsen, der er netværkschef for Virksomhedsnetværk for socialt ansvar(VINSA) på en-af-os.dk.
Ikke socialkontor
"Jeg var famlende og usikker i starten på, om jeg kunne håndtere medarbejdere, der havde diagnoser, som jeg ikke kunne udtale og slet ikke forstå. Men jeg blev hjulpet af det offentlige, som fortalte mig, at jeg ikke skulle agere behandler eller socialkontor. Den opgave tog andre sig af, mens jeg kunne koncentrere mig om arbejdet,” skriver Kurt Holm Nielsen.
Han forklarer, at indsatsen virkede:
”Fra den dag en medarbejder med en psykisk lidelse kom ind på arbejdspladsen, begyndte der en udvikling, nogle gange i rivende hast, andre gange stille og roligt. Den vigtigste forudsætning var, at de andre medarbejdere var med på det. Vi brugte ikke mere tid, end medarbejderen selv ville, på at tale om, hvad medarbejderen nu fejlede og følte. Vi talte derimod om, hvordan opgaverne kunne løses, og om, hvordan det var at være i virksomheden. Og efterhånden som medarbejderen oplevede at klare opgaverne og klare dem godt, fik han eller hun mod på mere. Og åbnede sig mere og mere op,” skriver Kurt Holm Nielsen.
Danske virksomheder er åbne
Han glæder sig over, at en undersøgelse foretaget af Center for Aktiv Beskæftigelsesindsats (CABI) og Epinion i maj tegner et billede af, at danske virksomheder er åbne for at ansætte medarbejdere med psykiske lidelser.
I undersøgelsen svarer 74 procent ud af de 404 adspurgte virksomheder, at de kan og vil fastholde medarbejdere, der får en psykisk lidelse. Når det handler om at rekruttere medarbejdere, som har en psykisk lidelse, er 16 procent forbeholdne, mens 56 procent mener, at de både kan og vil håndtere det.
-KH
Stor åbenhed
I maj måned 2012 har CABI – Center for Aktiv Beskæftigelsesindsats sammen med Epinion spurgt 404 virksomheder om deres syn på at rumme medarbejdere med psykiske lidelser med konklusionen: Der er generelt set stor åbenhed i de danske virksomheder.