New Zealand vedtager forbud for offshore olie- og gasudforskninger
Den newzealandske regering har forbudt nye tilladelser til offshore olie- og gasudforskninger, som en del af landets indsats for at nå målene i Parisaftalen.
Det newzealandske parlament stemte d. 14. november 2018 om lovgivning, der skal forbyde nye tilladelser til at søge efter olie- og gas ud for landets kyst. Resultatet blev 63 stemmer for og 55 imod lovændringen, der dermed blev vedtaget, skriver nzharald.co.nz.
“Newzealænderne vil gerne se en fremtid for deres land, hvor vi påtager os at handle i forhold til klimaforandringerne, hvor vi har en langsigtet økonomisk plan for vores land, hvor vi har modet til at kigge ud over den treårige politiske cirkel og planlægge for de næste 10, 20, 30 og 40 år frem”, fortæller Megan Woods, minister for energi- og ressourcer I New Zealand.
Ændringen kommer ikke til at have indflydelse på de tilladelser, der allerede er givet, fortæller ministeren.
Landet følger Parisaftalen
New Zealands statsminister, Jacinda Ardern, satte processen i gang tilbage i april måned. Hun fortalte dengang at hele verden går i samme retning.
”Vi har alle underskrevet Parisaftalen, som siger at vi bevæger os mod kulstof-neutralitet, og nu bliver vi nødt til at reagere på det”, siger Arden, og tilføjer:
”Det er ikke noget, der ændres natten over. De eksisterende tilladelser har meget lange tidsfrister. Vi vil derfor se olie- og gasudvinding i adskillige år endnu. Og jobbene – de fire-og-et-halvt tusinde jobs der er i industrien – vil også fortsætte”.
Regeringen har lovet, at New Zealands elnet skal være dækket af 100 procent bæredygtigt energi i 2035, samtidig med at landet sigter efter at være kulstof-neutral i 2050.
Vækker blandede følelser
Hos ngo’en Greenpeace fejrer man den nye lovændring, skriver ecowatch.com.
”I dag har vi vedtaget en yderst vigtig lov for det globale klima. Loven betyder, at omkring fire millioner kvadratmeter af jordens overflade nu er forbudt område for olie- og gasselskaber, og ethvert depot under vores dybe havoverflade forbliver i jorden, hvor de hører til”, lyder det fra Greenpeace klima- og energikampagne aktivist Kate Simcock.
Men ikke alle er glade for lovændringen. Det newzealandske centrum-højre parti National Party gik imod lovændringen, og lovede at trække ændringen tilbage hvis partiet genvinder regeringsmagten.
Læs også: Danmark får verdenspris for økologipolitik
Også det newzealandske petroleumsselskab (PEPANZ) var imod lovgivningen:
”Der er ikke blevet lyttet til de folk, der bliver mest påvirket af denne beslutning, og de ser nu frem til stor usikkerhed”, siger PEPANZ CEO Cameron Madgwick.
- SDN