New Zealand vedtager forbud for offshore olie- og gasudforskninger

Den newzealandske regering har forbudt nye tilladelser til offshore olie- og gasudforskninger, som en del af landets indsats for at nå målene i Parisaftalen.

New Zealand vedtager lov, der forbyder olie- og gasuddrivelse på fire millioner kvadratmeter af jorden overflade. Arkivfoto. .

20.11.2018

CSR.dk

Det newzealandske parlament stemte d. 14. november 2018 om lovgivning, der skal forbyde nye tilladelser til at søge efter olie- og gas ud for landets kyst. Resultatet blev 63 stemmer for og 55 imod lovændringen, der dermed blev vedtaget, skriver nzharald.co.nz.

Læs også: Politikerne skal gøre mre på klimaområdet

“Newzealænderne vil gerne se en fremtid for deres land, hvor vi påtager os at handle i forhold til klimaforandringerne, hvor vi har en langsigtet økonomisk plan for vores land, hvor vi har modet til at kigge ud over den treårige politiske cirkel og planlægge for de næste 10, 20, 30 og 40 år frem”, fortæller Megan Woods, minister for energi- og ressourcer I New Zealand.

Ændringen kommer ikke til at have indflydelse på de tilladelser, der allerede er givet, fortæller ministeren.

Landet følger Parisaftalen
New Zealands statsminister, Jacinda Ardern, satte processen i gang tilbage i april måned. Hun fortalte dengang at hele verden går i samme retning.

”Vi har alle underskrevet Parisaftalen, som siger at vi bevæger os mod kulstof-neutralitet, og nu bliver vi nødt til at reagere på det”, siger Arden, og tilføjer:

”Det er ikke noget, der ændres natten over. De eksisterende tilladelser har meget lange tidsfrister. Vi vil derfor se olie- og gasudvinding i adskillige år endnu. Og jobbene – de fire-og-et-halvt tusinde jobs der er i industrien – vil også fortsætte”.

Regeringen har lovet, at New Zealands elnet skal være dækket af 100 procent bæredygtigt energi i 2035, samtidig med at landet sigter efter at være kulstof-neutral i 2050.

Vækker blandede følelser
Hos ngo’en Greenpeace fejrer man den nye lovændring, skriver ecowatch.com.

”I dag har vi vedtaget en yderst vigtig lov for det globale klima. Loven betyder, at omkring fire millioner kvadratmeter af jordens overflade nu er forbudt område for olie- og gasselskaber, og ethvert depot under vores dybe havoverflade forbliver i jorden, hvor de hører til”, lyder det fra Greenpeace klima- og energikampagne aktivist Kate Simcock.

Men ikke alle er glade for lovændringen. Det newzealandske centrum-højre parti National Party gik imod lovændringen, og lovede at trække ændringen tilbage hvis partiet genvinder regeringsmagten.

Læs også: Danmark får verdenspris for økologipolitik

Også det newzealandske petroleumsselskab (PEPANZ) var imod lovgivningen:

”Der er ikke blevet lyttet til de folk, der bliver mest påvirket af denne beslutning, og de ser nu frem til stor usikkerhed”, siger PEPANZ CEO Cameron Madgwick.

- SDN

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

04.04.2025Denteks A/S

Sponseret

Bæredygtigt arbejdstøj og linned

28.03.2025CSR.dk

Offentlige bygherrer vil bruge færre nye råstoffer

27.03.2025ANDERS ANDERSENS RENGØRING

Sponseret

OVERSHOOT DAY 2025

27.03.2025Lübech Living ApS

Sponseret

Vedvarende energi hos Lübech Livings leverandører er ikke en tilfældighed

27.03.2025Troldtekt A/S

Sponseret

Nyt showroom i Aarhus: Oplev karakterfulde Troldtekt akustikløsninger – og interiør fra otte andre brands

26.03.2025CSR.dk

Overraskelse: Mange virksomheders klimaindsats går godt

26.03.2025CSR.dk

Nemmere at klare opgaven med producentsansvar

25.03.2025CSR.dk

I Sønderjylland lever drømmen om grønne flyrejser

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Bureau Veritas
Kursus
ISO 14001 Intern Auditor

På ISO 14001 Intern Auditor træner du forskellige auditeringsteknikker og -værktøjer, og hvordan du udfører intern audit af din virksomheds miljøledelsessystem i henhold til de strategiske og operationelle kravelementer i ISO 14001 standarden.

Dato

07.04.2025

Tid

08:00

Sted

Haraldskær Sinatur Hotel & Konference, Skibetvej 140, 7100 Vejle

Bureau Veritas
Kursus
ISO 14001 Intern Auditor

På ISO 14001 Intern Auditor træner du forskellige auditeringsteknikker og -værktøjer, og hvordan du udfører intern audit af din virksomheds miljøledelsessystem i henhold til de strategiske og operationelle kravelementer i ISO 14001 standarden.

Dato

07.04.2025

Tid

08:30

Sted

Vejle

Aros Business Academy
Kursus
Livscyklusvurdering (LCA)

Tag på kursus i livscyklusvurdering, og lær at styre LCA-processen med blik for din organisations behov – så I ikke ender med at kaste penge efter noget, der ikke kan bruges.

Dato

07.04.2025

Tid

09:00

Sted

Kuglegårdsvej 2, 1. sal, 1434 København

CABI
Webinar
Taler du om sygefravær med hele medarbejdergruppen?

Hvorfor skal du som leder tale om sygefravær med hele medarbejdergruppen og ikke kun 1:1? Den fælles snak er helt central for at kunne forebygge og håndtere sygefravær, og den handler om langt mere end bare sygefraværstallene. Dette webinar giver dig viden og inspiration til at komme i gang med den fælles snak i medarbejdergruppen.

Dato

08.04.2025

Tid

08:30

Sted

Online

DTU
Webinar
Bestyrelsesarbejde i MedTech og Life Science

Boost din bestyrelseskarriere i MedTech og Life Sciences. Deltag i dette gratis webinar, hvor vi dykker ned i, hvordan stærke bestyrelsesrelationer ikke kun styrker samarbejdet – men også åbner døre for din egen vej ind i bestyrelseslokalet. Skal du med?

Dato

08.04.2025

Tid

17:00

Sted

Online

FSR - danske revisorer
Webinar
Revisors erklæring på lovpligtig bæredygtighedsrapportering

Få en praktisk indføring i udarbejdelse af revisors bæredygtighedserklæring i henhold til CSRD.

Dato

09.04.2025

Tid

09:00

Sted

Online