19.12.2014  |  Klima, miljø og energi

Nordhavnen skal fremvise dansk energiteknologi

Et demonstrationsprojekt i Københavns Nordhavn skal vise fremtidens energiløsninger inden for el, varme og transport.

Energylab Nordhavn er navnet på et forskningsprojekt, der skal demonstrere, hvordan el, varme, energieffektive bygninger og elektrisk transport kan spille sammen i et intelligent energisystem. Det skriver dtu.dk.

Et DTU-ledet konsortium står bag projektet, der således integrerer og optimerer den vedvarende energi.  

”Projektet vil ikke blot være vigtigt for en effektiv omstilling af energisystemet, men også danne udgangspunkt for erhvervsudvikling og nyttiggørelse af DTU’s og Danmarks internationale førerposition inden for intelligente energiløsninger til gavn for virksomheder, samfund og miljø”, siger rektor på DTU, Anders Bjarklev til dtu.dk.

Blandt målene med Energylab Nordhavn er at udvikle teknologier med fleksible skift mellem energikilder, energilagring og koordineret drift af el- og varmesystemet.   

Løsninger til fremtidens bysamfund
Meningen er, at løsningerne skal kunne bruges i de bæredygtige og tætbefolkede lavenergi-byer, vi i fremtiden vil se over hele verden.

Projektet er støttet med 77 millioner kroner af EUDP (Energiteknologisk Udviklings- og Demonstrationsprogram) og har et samlet budget på 129 millioner kroner.

Om Nordhavn

I løbet af de næste 50 år bliver Nordhavn udbygget som et bæredygtigt byområde med 40.000 nye beboere og 40.000 nye arbejdspladser.

Nordhavn vil udgøre spydspidsen i realiseringen af Københavns ambitiøse mål om at blive verdens første klimaneutrale hovedstad.

Kilde: dtu.dk 

”Vi forventer, at projektet vil føre til nye patenterbare produkter og tiltrække energiteknologiske virksomheder”, siger Torkil Bentzen, formand for EUDP, til dtu.dk.

Formanden forventer desuden, at projektet vil promovere danske energiløsninger internationalt.

Konsortiet bag Energylab består udover DTU af Københavns Kommune, Hofor, Dong Energy, By og Havn, ABB, Balslev, Cleancharge, Metro Therm, Glen Dimplex og Powerlab-faciliteterne.

Desuden vil klyngeorganisationen Clean bidrage med inddragelse af især små- og mellemstore danske virksomheder, der kan udnytte Nordhavn i deres teknologi- og forretningsudvikling, skriver dtu.dk.

- JKK 

Mere fra Joe

Joe Kristian Kipp

  • CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning
Se profil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere