Nordisk samarbejde vil gøre kulturen CO2-neutral

Kulturlivet kan på flere måder mindske sit klimaaftryk. Men de nordiske kulturministre vil nu hjælpe branchen på vej ved at gøre viden, metoder og værktøjer for klimaberegning og -kompensation nemmere tilgængelig i hele Norden.

De ekstra midler skal hjælpe den nordiske kulturbranche arbejde med klimakompensation, så dens klimaaftryk mindskes. Foto: Dmytro Sidelnikov / 123RF.

04.11.2022

CSR.dk

Der er blevet iværksat mange satsninger, som skal bidrage til en grøn omstilling af kultursektoren. Flere institutioner og aktører i Norden har værdifulde kompetencer, som flere bør have adgang til, og der findes dermed et stort potentiale for større koordinering, strategisk udarbejdelse og udveksling af viden, metoder og retningslinjer på nordisk niveau. 

Det er ministrenes udgangspunkt i det nye forslag om et pilotprojekt med fokus på klimakompensation, der blev vedtaget på ministrenes onsdagsmøde i Helsingfors i sidste uge.

”Den nordiske kultursektor bakker op om den grønne omstilling og er i fuld gang med projektet Bæredygtige kulturoplevelser, som vi nu styrker med en halv million danske kroner. Sammen vil vi arbejde for et grønnere kulturliv og bane vej for, at aktører med fokus på bæredygtighed deler deres viden og værktøjer med andre,” siger Anette Trettebergstuen, som er Norges kultur- og ligestillingsminister og formand for Nordisk Ministerråd for Kultur i 2022.

Pilotprojektet skal involvere både repræsentanter fra de nordiske støtteprogrammer og eksperter inden for håndtering af klimakompensation. Målet er at støtte vidensudvekslingog skabe større klimabevidsthed.

Læs også: Klimarapporter i opråb: Kalder på handling på den korte bane

Projektet skal støtte udarbejdelsen af værktøjer og retningslinjer, som kan hjælpe kulturprojekter med at budgettere for klimakompensation. Projektet vil dermed kunne bidrage til øget bevidsthed om klimakompenserende indsatser – også hos de myndigheder, der forvalter støtte til kultursektoren.  

Projektet inkluderer En grøn vejviser til kulturlivet i Norden, som overordnet skal gøre det nemmere for nordboerne at vælge bæredygtige kulturoplevelser, og BæredygtighedsLAB, som ser nærmere på forbindelsen mellem undervisnings- og kultursektoren, når det gælder bæredygtighed.

Inden for rammerne af projektet bliver der også gennemført et studie, hvor kønsopdelt information om kulturforbrug sammenlignes med klimaaftryk fra forskellige kulturoplevelser.

- KCP

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Sponseret

Ubehandlet jord, harpet muldjord, FFL-jord eller Allétræsmuld?

SUSTAINX ApS

Sponseret

Gap-analysen: Et vigtigt skridt mod CSRD-rapporteringen

Relateret indhold

22.11.2024CSR.dk

Opgøret med biomassen

22.11.2024CSR.dk

Resten af ledelsen skal også forstå ESG

18.11.2024CSR.dk

Ny millionbevilling skal gøre flere danske virksomheder klimaklar

14.11.2024BSR

Sponseret

The Silent G: Six Questions Every Leadership Team Should Ask About Sustainability Governance

04.11.2024CSR.dk

Ny rapport giver status på den grønne investeringsbølge

22.10.2024CSR.dk

Kommuner og regioner har investeret borgernes penge i atomvåben og andre våben

14.10.2024CSR.dk

Danmark skærper bæredygtighedskrav til biomasse

01.10.2024SustainImpact ApS

Sponseret

Løs forretningsproblemer med DMA og få ledelsen med ombord

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

MäRK
Kursus
Impact Manager

Join the Impact Manager program in Copenhagen to lead your company towards a sustainable future. Become an expert in B Corp tools and connect with a community of change-makers dedicated to helping businesses measure what matters and improve their impact.

Dato

05.11.2024

Tid

09:00

Sted

Copenhagen

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

06.11.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2, 8000 Aarhus C

Bureau Veritas
Kursus
Intro til CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Bureau Veritas Business Academy, Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i København

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

12.11.2024

Tid

09:00

Sted

Tivoli Hotel og Congress Center, Arni Magnussons Gade 2 1577 København V