04.11.2022  |  Samfund

Nordisk samarbejde vil gøre kulturen CO2-neutral

Kulturlivet kan på flere måder mindske sit klimaaftryk. Men de nordiske kulturministre vil nu hjælpe branchen på vej ved at gøre viden, metoder og værktøjer for klimaberegning og -kompensation nemmere tilgængelig i hele Norden.

Der er blevet iværksat mange satsninger, som skal bidrage til en grøn omstilling af kultursektoren. Flere institutioner og aktører i Norden har værdifulde kompetencer, som flere bør have adgang til, og der findes dermed et stort potentiale for større koordinering, strategisk udarbejdelse og udveksling af viden, metoder og retningslinjer på nordisk niveau. 

Det er ministrenes udgangspunkt i det nye forslag om et pilotprojekt med fokus på klimakompensation, der blev vedtaget på ministrenes onsdagsmøde i Helsingfors i sidste uge.

”Den nordiske kultursektor bakker op om den grønne omstilling og er i fuld gang med projektet Bæredygtige kulturoplevelser, som vi nu styrker med en halv million danske kroner. Sammen vil vi arbejde for et grønnere kulturliv og bane vej for, at aktører med fokus på bæredygtighed deler deres viden og værktøjer med andre,” siger Anette Trettebergstuen, som er Norges kultur- og ligestillingsminister og formand for Nordisk Ministerråd for Kultur i 2022.

Pilotprojektet skal involvere både repræsentanter fra de nordiske støtteprogrammer og eksperter inden for håndtering af klimakompensation. Målet er at støtte vidensudvekslingog skabe større klimabevidsthed.

Læs også: Klimarapporter i opråb: Kalder på handling på den korte bane

Projektet skal støtte udarbejdelsen af værktøjer og retningslinjer, som kan hjælpe kulturprojekter med at budgettere for klimakompensation. Projektet vil dermed kunne bidrage til øget bevidsthed om klimakompenserende indsatser – også hos de myndigheder, der forvalter støtte til kultursektoren.  

Projektet inkluderer En grøn vejviser til kulturlivet i Norden, som overordnet skal gøre det nemmere for nordboerne at vælge bæredygtige kulturoplevelser, og BæredygtighedsLAB, som ser nærmere på forbindelsen mellem undervisnings- og kultursektoren, når det gælder bæredygtighed.

Inden for rammerne af projektet bliver der også gennemført et studie, hvor kønsopdelt information om kulturforbrug sammenlignes med klimaaftryk fra forskellige kulturoplevelser.

- KCP

Mere fra CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

www.csr.dk

CSR.dk – forum for bæredygtig forretning – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på forretningsdrevet CSR. Medlemmer på CSR.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af CSR.dk. Vi udkommer dagligt på CSR.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt fire gange om året med magasinet CSR Quarterly.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere