03.08.2017  |  Klima, miljø og energi

Nu bruger vi flere ressourcer, end Jorden har til rådighed

I går var det Earth Overshoot Day, som er dagen, hvor vi har opbrugt de naturressourcer, som Jorden har til rådighed for hele året. Sidste år indtraf dagen seks dage senere, nemlig den 8. august.

Igen I 2017 har vi opbrugt de naturressourcer, som Jorden har til rådighed for hele året, længe før året egentlig er slut.

Og i år sker det endnu tidligere, end det var tilfældet i 2016, viser en ny undersøgelse fra Global Footprint Network, der er WWF Verdensnaturfondens globale analysepartner.

Annonce: (Artiklen fortsætter efter annoncen)

Således blev den 2. august til årets Earth Overshoot Day, som sidste år indtraf seks dage senere, nemlig den 8. august.

Dansk forbrug er det dobbelte af det globale
Globalt er vores forbrug, som om vi havde 1,7 jordklode til rådighed, og i Danmark er vi en af de helt store syndere.

Således forbruger vi, som om vi havde 3,6 jordkloder til rådighed, hvilket gør det danske forbrug til det dobbelte af verdensgennemsnittet.

Læs også: Forskere advarer: Massedød blandt dyrearter

Til det udtaler Bo Øksnebjerg, der er generalsekretær i WWF Verdensnaturfonden:

”Vi står midt i en naturkrise. Vi overfisker verdens fiskebestande. Vi fælder regnskovene og udpiner klodens landbrugsjord. Vi presser verdens vandressourcer og udleder for meget CO2, så kloden får hedeslag. Menneskets overforbrug presser simpelthen naturen og dyrene mere, end Jorden kan klare”.

Derfor foreslår Bo Øksnebjerg, at vi i fremtiden skal blive bedre til at forbruge smartere og producere mere bæredygtigt, både globalt og nationalt.

Flere tænker grønne tanker
I forbindelse med Earth Overshoot Day er der dog også flere virksomheder, der har taget initiativ til en grønnere tankegang.

Læs også: Nyt værktøj til klimavurdering af fonde

Hos den internationale miljøorganisation Greenpeace henviser man blandt andet til artiklen ”10 things you’ve always wanted to ask about living zero waste”, hvor læserne kan få et indblik i, hvordan det er at leve uden at købe varer, der er skadelige for miljøet.

Hos SEPA, der er et skotsk miljøbeskyttelsesagentur, har man i forbindelse med Earth Overshoot Day annonceret en forpligtigelse til at reducere dækaffald, som udgør et af Skotlands største miljøproblemer.

Også hos nonprofitorganisationen Global Footprint Network har man reageret på den tidlige dato for Earth OverShoot Day.

Således har organisationen, i samarbejde med mere end 30 partnere, forpligtet sig til initiativet MoveTheDate, der handler om at fremhæve løsninger, der kan inspirere befolkningen til at deltage aktivt i kampen om at flytte Earth Overshoot Day til senere på året.

Læs også: Rapport: Indkøb er centralt for en bæredygtig fremtid

En kedelig udvikling
Globalt forbruger befolkningen Jordens ressourcer hurtigere og hurtigere. For 17 år siden skulle vi helt frem til slutningen af september, før Jorden ikke længere kunne følge med vores forbrug.

I øjeblikket ligger Danmark på en 18. plads over lande, som overforbruger mest, mens Sverige ligger på en 12. plads.

- EL

Mere fra CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

www.csr.dk

CSR.dk – forum for bæredygtig forretning – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på forretningsdrevet CSR. Medlemmer på CSR.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af CSR.dk. Vi udkommer dagligt på CSR.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt fire gange om året med magasinet CSR Quarterly.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere