03.08.2017 | Klima, miljø og energi
Nu bruger vi flere ressourcer, end Jorden har til rådighed
I går var det Earth Overshoot Day, som er dagen, hvor vi har opbrugt de naturressourcer, som Jorden har til rådighed for hele året. Sidste år indtraf dagen seks dage senere, nemlig den 8. august.
I Danmark er vi en af de helt store syndere, når det kommer til forbrug af naturressourcer. Således forbruger vi, som om vi havde 3,6 jordkloder. Det svarer til det dobbelte af verdensgennemsnittet. Arkivfoto.
Igen I 2017 har vi opbrugt de naturressourcer, som Jorden har til rådighed for hele året, længe før året egentlig er slut.
Og i år sker det endnu tidligere, end det var tilfældet i 2016, viser en ny undersøgelse fra Global Footprint Network, der er WWF Verdensnaturfondens globale analysepartner.
Således blev den 2. august til årets Earth Overshoot Day, som sidste år indtraf seks dage senere, nemlig den 8. august.
Dansk forbrug er det dobbelte af det globale
Globalt er vores forbrug, som om vi havde 1,7 jordklode til rådighed, og i Danmark er vi en af de helt store syndere.
Således forbruger vi, som om vi havde 3,6 jordkloder til rådighed, hvilket gør det danske forbrug til det dobbelte af verdensgennemsnittet.
Læs også: Forskere advarer: Massedød blandt dyrearter
Til det udtaler Bo Øksnebjerg, der er generalsekretær i WWF Verdensnaturfonden:
”Vi står midt i en naturkrise. Vi overfisker verdens fiskebestande. Vi fælder regnskovene og udpiner klodens landbrugsjord. Vi presser verdens vandressourcer og udleder for meget CO2, så kloden får hedeslag. Menneskets overforbrug presser simpelthen naturen og dyrene mere, end Jorden kan klare”.
Derfor foreslår Bo Øksnebjerg, at vi i fremtiden skal blive bedre til at forbruge smartere og producere mere bæredygtigt, både globalt og nationalt.
Flere tænker grønne tanker
I forbindelse med Earth Overshoot Day er der dog også flere virksomheder, der har taget initiativ til en grønnere tankegang.
Læs også: Nyt værktøj til klimavurdering af fonde
Hos den internationale miljøorganisation Greenpeace henviser man blandt andet til artiklen ”10 things you’ve always wanted to ask about living zero waste”, hvor læserne kan få et indblik i, hvordan det er at leve uden at købe varer, der er skadelige for miljøet.
Hos SEPA, der er et skotsk miljøbeskyttelsesagentur, har man i forbindelse med Earth Overshoot Day annonceret en forpligtigelse til at reducere dækaffald, som udgør et af Skotlands største miljøproblemer.
Også hos nonprofitorganisationen Global Footprint Network har man reageret på den tidlige dato for Earth OverShoot Day.
Således har organisationen, i samarbejde med mere end 30 partnere, forpligtet sig til initiativet MoveTheDate, der handler om at fremhæve løsninger, der kan inspirere befolkningen til at deltage aktivt i kampen om at flytte Earth Overshoot Day til senere på året.
Læs også: Rapport: Indkøb er centralt for en bæredygtig fremtid
En kedelig udvikling
Globalt forbruger befolkningen Jordens ressourcer hurtigere og hurtigere. For 17 år siden skulle vi helt frem til slutningen af september, før Jorden ikke længere kunne følge med vores forbrug.
I øjeblikket ligger Danmark på en 18. plads over lande, som overforbruger mest, mens Sverige ligger på en 12. plads.
- EL
Klima, miljø og energi

Flexible Energy Denmark: Vi både kan og bør udnytte vedvarende energi meget bedre
Et nyligt afviklet digitaliseringsprojekt viser, at der er stor værdi i at frisætte energi- og forbrugsdata på tværs af energisystemer – en smart styring af energiforbruget har nemlig vist besparelser på mindst 5 procent og nogle steder over 30 procent.
Klima, miljø og energi

Landmænd viser stor interesse for opsætning af solceller
LanboNord oplever massiv interesse fra landmænd, der gerne vil etablere solceller i landbruget. Det er nemlig god forretning, lyder det.
Strategi & ledelse

Spirii kåret til verdens bedste grønne startup
Den danske eMobility-platform Spirii er netop kåret til verdens bedste ved årets prisuddeling til Global Startup Awards. Spirii blev den eneste nordiske startup, der tog en pris med hjem.
Klima, miljø og energi

Nu går Det Grønne Forskernetværk i luften
Der var mere end fuldt hus, da forskere fra landets universiteter inviterede til lanceringen af Det Grønne Forskernetværk – et netværk, der skal styrke deres stemme i den offentlige debat, presse universiteter mod en grønnere retning og etablere nye indbyrdes samarbejder.
Klima, miljø og energi

Nyt projekt skal udvikle national standard for måling af biodiversitet
Projektet ’Udvikling af en national metode til kortlægning af bynatur’ skal det næste år være med til at finde en standard for, hvordan man kan måle og registrere biodiversitet i områder med bebyggelse.
Strategi & ledelse

Sådan kan virksomheder reagere på IPCC-rapporten
Udsigterne i FN-organets opsamlingsrapport er dystre. Hvad kan virksomheder gøre for at trække udviklingen i en bedre retning? Der er i hvert fald fem muligheder.