Nu får byggeriet beregningsprincipper, som kan fremme brug af genbrugsmaterialer
Brugen af genbrug skal belønnes i byggeriets klimaregnskab. Det er aftalekredsen bag national strategi for bæredygtigt byggeri blevet enige om. Det skal understøtte mere genbrug i nybyggeriet.
For at sætte gang i genbrug i byggeriet har aftalekredsen besluttet at lade genbrug indgå med en fast lav procentsats for CO2-udledning som del af indfasningen af kravet til bygningers klimapåvirkning.
Fakta
I dag kan produkters klimapåvirkning i byggeriet beregnes på to måder: Gennemsnitsdata for forskellige materialegrupper eller konkret data for klimabelastningen af et specifikt byggemateriale.
Med initiativet vil CO2-udledningen for genbrugsprodukter sættes til en fast lav procentsats på 0 pct.
Det vil sige, at klimapåvirkningen fra et genbrugt produkt vil udgøre en markant mindre del af klimaberegningen for bygningen, end hvad et nyt materiale udleder.
Det forventes, at de nye beregningsprincipper for genbrugsprodukter kan indføres fra 1. januar 2024 efter en national høring og EU-notifikation.
Kilde: Social-, Bolig- og Ældreministeriet.
Det skriver Klimamonitor på baggrund af en pressemeddelelse fra Social-, Bolig- og Ældreministeriet.
Læs også: Nyt roadmap for cirkulær økonomi i byggeriet
At genbrugte materialer ikke før har fremgået af byggeribranchens klimaberegninger, har mødt massiv kritik fra byggefolk, da beregningerne ligger til grund for at kunne leve op til klimakravene.
Men ifølge ministeriet har manglende data og metodiske udfordringer indtil nu sat en stopper for det.
Læs også: ’Byggeriet er en klar nøgle til at håndtere klimakrisen’
”Byggeriet skal udlede mindre CO2, og her er det afgørende, at vi får gjort op med ’brug og smid væk’-kulturen i store dele af byggebranche, men i stedet tilskynder til genbrug. Tidligere var der den klare fejl i reglerne, at genbrugsmaterialer blev regnet med i en bygnings CO2-regnskab, som hvis det var et nyt produkt. Det får vi nu gjort op med, så det kan betale sig at genbruge byggematerialer. Det er ikke kun godt for klimaet, men også for grøn konkurrence i byggeriet,” siger boligordfører fra SF Sigurd Agersnap.
Bag tillægsaftalen står regeringen (Socialdemokratiet, Venstre og Moderaterne), Socialistisk Folkeparti, Det Konservative Folkeparti, Enhedslisten, Radikale Venstre, Dansk Folkeparti og Alternativet.
- HCL