24.11.2022 | Klima, miljø og energi
Nu får de officielle kostråd en makeover
Kostrådene skal helt ind i forbrugernes køkkener. Derfor lancerer Fødevarestyrelsen nu Kostrådscirklen – en visuel guide til de officielle kostråd, der skal gøre det nemmere at se, hvor meget forskellige fødevarer skal fylde, hvis man vil spise sundt og klimavenligt.
Ifølge enhedschef Anne Pøhl Enevoldsen vil folk måske blive overraskede over, hvor meget kornprodukter fylder i den nye Kostrådscirkel. Arkivfoto.
Vi ved det godt. Vi skal spise mere grønt, mindre kød – og vi skal huske bælgfrugterne. Men hvor meget skal kød fylde i forhold til grøntsager? Og hvor meget fylder bælgfrugterne egentlig i en sund og klimavenlig kost?
Det kan være vanskeligt at vurdere, om man sammensætter sin mad på en sund og klimavenlig måde.
Derfor lancerer Fødevarestyrelsen nu Kostrådscirklen, som skal hjælpe forbrugerne med at se, hvor meget de forskellige madvarer fylder i forhold til hinanden, når man vil spise efter de officielle kostråd.
Læs også: Staten bevilger hvert år støtte til kampagner, der skal fremme animalske produkter
Kostrådscirklen er en visuel guide til, hvordan man kan sammensætte sin kost over en periode på eksempelvis et par uger, forklarer enhedschef i Fødevarestyrelsen Anne Pøhl Enevoldsen:
”Vi vil gerne gøre kostrådene så konkrete som muligt for forbrugeren, så det bliver nemt at spise efter dem. Det er et langt, sejt træk at ændre en madkultur. Jeg håber, at Kostrådscirklen finder vej til mange danske hjem, og at den vil inspirere til, hvordan man kan sammensætte en sund og klimavenlig kost,” siger hun.
Kornprodukter fylder meget – kød fylder meget lidt
Enhedschefen påpeger, at forbrugerne kan rykke meget på klimaaftrykket, hvis de spiser efter Fødevarestyrelsens nye Kostrådscirkel.
Klimarådet har også vurderet, at danskerne kan være med til at reducere klimaaftrykket fra kosten med 31-45 procent om året ved at følge kostrådene.
Læs også: Landbrugets udledninger kan reduceres med 60 procent ved at omlægge til en mere plantebaseret kost
At se fødevaregrupperne sat op imod hinanden fremmer forståelsen for, hvordan kostrådene kan anvendes i praksis - og kan måske ændre forbrugerens idé om, hvor meget en bestemt madvare skal fylde i forhold til en anden, mener Anne Pøhl Enevoldsen:
”Jeg tror faktisk, mange vil blive overrasket over at se, hvor meget eksempelvis kornprodukter som brød og pasta fylder i en sund og klimavenlig kost.”
- HCL
Klima, miljø og energi
AP Pension vinker farvel til fossile virksomheder i investeringsporteføljen
73 virksomheder er ikke længere en del af AP Pensions investeringsaktiviteter – blandt andet Shell og Total.
Strategi & ledelse

Mærsk offentliggør nye klimatal senere i år
For første gang vil Mærsk i år fremlægge en række reduktionsformål for en del af udledningerne fra blandt andet fragtindkøb.
Kommunikation

EU melder ud om bindende anti-greenwashingkrav
EU's udgave af regler om vildledende markedsføring med grønne påstande lbekræfter den danske tilgang - og skruer op for dokumentationskravene.
Strategi & ledelse

Nu får Danfoss hjælp til cirkulær økonomi af anerkendt netværksfond
Danfoss er i dag blevet annonceret som nyt medlem af Ellen MacArthur Foundations netværk – det skal hjælpe arbejde med cirkulær økonomi.
Supply chain

Alternativt byggemateriale: Ny teknologi skal erstatte nyopgravet sand og beton med nedrevet beton
Verdens naturlige råstoflagre af sten og sand er under pres, og kan ikke blive ved med at forsyne bygge- og anlægssektorens behov. Derfor er seks byggeaktører gået sammen om at sikre cirkulært producerede råstoffer til nye projekter – blandt andet nedrevet beton fra tidligere byggerier.
Klima, miljø og energi

Virksomheder bruger kritiserede certifikater til at skære i klimatal
Selvom de er stærkt udskældte på markedet, bruger flere danske virksomheder stadig certifikater for grøn strøm. Ifølge selskaberne findes der nemlig ikke bedre alternativer.