24.11.2022  |  Klima, miljø og energi

Nu får de officielle kostråd en makeover

Kostrådene skal helt ind i forbrugernes køkkener. Derfor lancerer Fødevarestyrelsen nu Kostrådscirklen – en visuel guide til de officielle kostråd, der skal gøre det nemmere at se, hvor meget forskellige fødevarer skal fylde, hvis man vil spise sundt og klimavenligt.

Vi ved det godt. Vi skal spise mere grønt, mindre kød – og vi skal huske bælgfrugterne. Men hvor meget skal kød fylde i forhold til grøntsager? Og hvor meget fylder bælgfrugterne egentlig i en sund og klimavenlig kost?

Det kan være vanskeligt at vurdere, om man sammensætter sin mad på en sund og klimavenlig måde.

Annonce: (Artiklen fortsætter efter annoncen)

Derfor lancerer Fødevarestyrelsen nu Kostrådscirklen, som skal hjælpe forbrugerne med at se, hvor meget de forskellige madvarer fylder i forhold til hinanden, når man vil spise efter de officielle kostråd.

Læs også: Staten bevilger hvert år støtte til kampagner, der skal fremme animalske produkter

Kostrådscirklen er en visuel guide til, hvordan man kan sammensætte sin kost over en periode på eksempelvis et par uger, forklarer enhedschef i Fødevarestyrelsen Anne Pøhl Enevoldsen:

”Vi vil gerne gøre kostrådene så konkrete som muligt for forbrugeren, så det bliver nemt at spise efter dem. Det er et langt, sejt træk at ændre en madkultur. Jeg håber, at Kostrådscirklen finder vej til mange danske hjem, og at den vil inspirere til, hvordan man kan sammensætte en sund og klimavenlig kost,” siger hun.

Kornprodukter fylder meget – kød fylder meget lidt
Enhedschefen påpeger, at forbrugerne kan rykke meget på klimaaftrykket, hvis de spiser efter Fødevarestyrelsens nye Kostrådscirkel.

Klimarådet har også vurderet, at danskerne kan være med til at reducere klimaaftrykket fra kosten med 31-45 procent om året ved at følge kostrådene.

Læs også: Landbrugets udledninger kan reduceres med 60 procent ved at omlægge til en mere plantebaseret kost

At se fødevaregrupperne sat op imod hinanden fremmer forståelsen for, hvordan kostrådene kan anvendes i praksis - og kan måske ændre forbrugerens idé om, hvor meget en bestemt madvare skal fylde i forhold til en anden, mener Anne Pøhl Enevoldsen:

”Jeg tror faktisk, mange vil blive overrasket over at se, hvor meget eksempelvis kornprodukter som brød og pasta fylder i en sund og klimavenlig kost.”

- HCL

Mere fra CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

www.csr.dk

CSR.dk – forum for bæredygtig forretning – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på forretningsdrevet CSR. Medlemmer på CSR.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af CSR.dk. Vi udkommer dagligt på CSR.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt fire gange om året med magasinet CSR Quarterly.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere