28.01.2022 | Kommunikation
Staten bevilger hvert år støtte til kampagner, der skal fremme animalske produkter
Når staten hvert år poster penge i fonde, der bruger midler til at markedsføre kød- og mejeriprodukter stemmer det ringe overens med regeringens nye officielle kostråd.
”Som noget nyt er kostrådene udvidet med et gennemgående klimahensyn i myndighedernes råd til børn, unge og voksne. Mest markant kommer det til udtryk i rådet om at skære ned for vores appetit på kød, især okse- og lammekød. Og så skal vi skrue op for især grøntsager, bælgfrugter og fuldkorn i vores måltider”.
Sådan beskrives regeringens nye officielle kostråd, der skal bidrage til at indfri regeringens ambition om at skære 70 procent af klimabelastningen inden 2030 – og samtidig give folkesundhed et løft (kilde: Fødevarestyrelsen).
Det kan derfor undre, at staten hvert år bevilger økonomiske midler til kampagner, der skal fremme animalske produkter. Der er ikke tvivl om, at det er i modstrid med kostrådene, der jo netop opfordrer danskerne til det modsatte: at spise mindre kød. Den problemstilling belyser en ny rapport fra Klimarådet.
Det er Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri, der modtager en fast årlig bevilling på finansloven, som overføres til den såkaldte Promilleafgiftsfond.
Læs også: Greenpeace vil have stoppet markedsføring af kød
Alene i 2021 har det offentlige tildelt tre gange så mange midler til kampagner for animalske produkter som til plantebaserede fødevarer gennem landbrugets afgiftsfonde. Henholdsvis 30 millioner og 10 millioner.
Det får nu regeringens støttepartier SF, Enhedslisten og Radikale til at ytre ønske om helt at stoppe den offentlige støtte til kampagner for kød- og mejeriprodukter.
Fødevareminister Rasmus Prehn (S), skriver i en mail til Altinget, at han er klar til at drøfte, om der skal ændres noget på området.
Han henviser også til, at et flertal i Folketinget med landbrugsaftalen besluttede sig for af flytte 75 millioner kroner årligt fra landbrugets promilleafgiftsfond over i en ny fond for plantebaserede fødevarer.
- MTN
Samfund

Mere grøn energi og bedre regler, tak
Fire virksomheder ønsker sig fart på udbygningen af grøn energi og forudsigelige krav – som gerne må være høje. Bare de er ens for alle.
Klima, miljø og energi

Nu får bureauer deres egen bæredygtighedsuddannelse
Creative Club ESG Academy er navnet på et nyt uddannelsesforløb inden for bæredygtighed rettet mod bureauer. Projektet har fået støtte fra Erhvervsstyrelsen, som også kommer til at indeholde et nyudviklet ESG-kodeks til bureaubranchen.
Klima, miljø og energi

ESG-chef: Kommende rapporteringskrav kan påvirke aktier
Med nye regler og krav om rapportering af ESG på vej kan virksomheders arbejde på området også kunne påvirke prissætningen af deres aktier. Det fortæller tidligere advokat og nuværende bæredygtighedsdirektør hos ISS.
Klima, miljø og energi

Revisorer hyrer i hobevis forud for rapporteringskrav
PwC skal ansætte 100.000 medarbejdere globalt, mens EY fordobler sin stab for at være klar til nye rapporteringskrav, som træder i kraft næste år.
Samfund

Ny rapport: Detailhandlen svigter forbrugere og klimaet
Supermarkederne mangler klimahandling på flere områder, hvis danskernes kost skal blive mere bæredygtig. Det viser en ny rapport fra Rådet for Grøn Omstilling og Dansk Vegetarisk Forening.
Supply chain

11 havvindsaktører går sammen om at gøre vindenergi mere bæredygtigt
Det kan godt blive grønnere. Sådan lyder det fra 11 havvindsaktører, der ikke kun vil nøjes med at udvinde vedvarende energi, men også mindske den belastning, vindmøllers værdikæder er for planeten.