28.01.2022  |  Kommunikation

Staten bevilger hvert år støtte til kampagner, der skal fremme animalske produkter

Når staten hvert år poster penge i fonde, der bruger midler til at markedsføre kød- og mejeriprodukter stemmer det ringe overens med regeringens nye officielle kostråd.

”Som noget nyt er kostrådene udvidet med et gennemgående klimahensyn i myndighedernes råd til børn, unge og voksne. Mest markant kommer det til udtryk i rådet om at skære ned for vores appetit på kød, især okse- og lammekød. Og så skal vi skrue op for især grøntsager, bælgfrugter og fuldkorn i vores måltider”.

Sådan beskrives regeringens nye officielle kostråd, der skal bidrage til at indfri regeringens ambition om at skære 70 procent af klimabelastningen inden 2030 – og samtidig give folkesundhed et løft (kilde: Fødevarestyrelsen).

Det kan derfor undre, at staten hvert år bevilger økonomiske midler til kampagner, der skal fremme animalske produkter. Der er ikke tvivl om, at det er i modstrid med kostrådene, der jo netop opfordrer danskerne til det modsatte: at spise mindre kød. Den problemstilling belyser en ny rapport fra Klimarådet. 

Det er Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri, der modtager en fast årlig bevilling på finansloven, som overføres til den såkaldte Promilleafgiftsfond.

Læs også: Greenpeace vil have stoppet markedsføring af kød

Alene i 2021 har det offentlige tildelt tre gange så mange midler til kampagner for animalske produkter som til plantebaserede fødevarer gennem landbrugets afgiftsfonde. Henholdsvis 30 millioner og 10 millioner.

Det får nu regeringens støttepartier SF, Enhedslisten og Radikale til at ytre ønske om helt at stoppe den offentlige støtte til kampagner for kød- og mejeriprodukter.

Fødevareminister Rasmus Prehn (S), skriver i en mail til Altinget, at han er klar til at drøfte, om der skal ændres noget på området.

Han henviser også til, at et flertal i Folketinget med landbrugsaftalen besluttede sig for af flytte 75 millioner kroner årligt fra landbrugets promilleafgiftsfond over i en ny fond for plantebaserede fødevarer.

- MTN

Mere fra CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

www.csr.dk

CSR.dk – forum for bæredygtig forretning – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på forretningsdrevet CSR. Medlemmer på CSR.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af CSR.dk. Vi udkommer dagligt på CSR.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt fire gange om året med magasinet CSR Quarterly.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere