30.03.2023 | Klima, miljø og energi
Nu går Det Grønne Forskernetværk i luften
Der var mere end fuldt hus, da forskere fra landets universiteter inviterede til lanceringen af Det Grønne Forskernetværk – et netværk, der skal styrke deres stemme i den offentlige debat, presse universiteter mod en grønnere retning og etablere nye indbyrdes samarbejder.
Under oplægget ytrerede flere bekymringer for, at deres forskning bliver stempler som ikkevidenskabeligt. Arkivfoto.
Mandag kunne Mads Ejsing, postdoc ved Institut for Statskundskab på Københavns Universitet og en af initiativtagerne, byde omkring 100 forskere velkommen til lanceringen af Det Grønne Forskernetværk i Læderstræde København.
Et netværk, der ifølge Ejsing ikke kunne kickstartes på et mere relevant tidspunkt taget Klimrådet og FN’s seneste, nedslående rapporter taget i betragtning.
Netværket har nemlig til formål at stille spørgsmålstegn ved, hvilken funktion klimaforskere har i samfundet, når det kommer til kampen mod klimaforandringer. Det skriver Uniavisen, som var til stede under offentliggørelsen.
Læs også: Forskere bruger AI til at få viden om bæredygtig kost på Twitter
”Skal vi bare leve op til det klassiske forskerideal om at levere viden, eller skal vi som dem, der ved mest om emnet også tage et ansvar for, hvad vi stiller op med den,” sagde Mads Ejsing blandt andet ifølge Uniavisen.
Målet for det nye netværk er derfor at opstille et rum til klimaforskere og deres stemme i den offentlige debat, opsætte nye forskningssamarbejder – gerne på tværs af universiteter – og presse landets universiteter til at blive grønnere.
Bekymringer blev luftet
Under annonceringen blev det også gjort klart, at forskerne har flere refleksioner i forhold til deres virke – især i forbindelse med at blive aktivistisk forsker og frygten for at blive reduceret som venstreorienterede.
Læs også: Forskere protesterer mod EU: Lad være med at ofre den grønne omstilling
”Vi vil uundgåeligt møde modstand og blive sat i kasser, når vi blander os i debatten. Mine kollegaer frygter at blive stemplet som politiske, fordi det for mange er ensbetydende med ikkevidenskabelige. Men vi må kæmpe for, at vi kan forblive troværdige, selv om vi også forholder os til vores viden,” fortalte en af forskerne ifølge Uniavisen.
Det er alle tanker og overvejelser, som Mads Ejsing håber, at netværket kan afhjælpe.
- HCL
Samfund

Due diligence-direktivet mangler nu kun et sæt forhandlinger
EU-parlamentets oplæg til direktivet er nu på plads, hvilket baner vejen for forhandlinger op til endelig vedtagelse.
Klima, miljø og energi

SAS sælger billetter til deres første elektriske flyvetur
Det danske flyselskab sælger snart billetter til deres første flyvning med elektrisk fly i 2028.
Supply chain

Kunstig intelligens sikrer tech-startup millioninvestering
En kunstig intelligens, der kan minimere ressourcespild ved at sortere og analysere affald, resulterer i en millioninvestering i virksomheden Aris Robotics.
Klima, miljø og energi

Aktører mangler rammer for investering i biodiversitet
15 erhvervsorganisationer efterspørger regler og definitioner for, hvordan man kan investere hensigtsmæssigt i projekter med fyldestgørende krav for biodiversitet.
Klima, miljø og energi

En halv milliard kroner til ny havnaturfond skal understøtte naturgenopretning på havet
Med en ny havnaturfond vil et bredt politisk flertal skabe viden om miljø og natureffekterne af udbygningen af vindenergi på havet og til naturgenopretning i havet. "Den nye havnaturfond er et vigtigt skridt i retning af at skabe en bedre balance i vores havmiljø,” mener miljøministeren.
Klima, miljø og energi

Rapport: Massiv eksport af brint kræver politiske handling nu
Grøn brint kan blive Danmarks næste vindeventyr – CIP Fondens nye rapport viser hvordan.