30.03.2023  |  Klima, miljø og energi

Nu går Det Grønne Forskernetværk i luften

Der var mere end fuldt hus, da forskere fra landets universiteter inviterede til lanceringen af Det Grønne Forskernetværk – et netværk, der skal styrke deres stemme i den offentlige debat, presse universiteter mod en grønnere retning og etablere nye indbyrdes samarbejder.

Mandag kunne Mads Ejsing, postdoc ved Institut for Statskundskab på Københavns Universitet og en af initiativtagerne, byde omkring 100 forskere velkommen til lanceringen af Det Grønne Forskernetværk i Læderstræde København.

Et netværk, der ifølge Ejsing ikke kunne kickstartes på et mere relevant tidspunkt taget Klimrådet og FN’s seneste, nedslående rapporter taget i betragtning.

Netværket har nemlig til formål at stille spørgsmålstegn ved, hvilken funktion klimaforskere har i samfundet, når det kommer til kampen mod klimaforandringer. Det skriver Uniavisen, som var til stede under offentliggørelsen.

Læs også: Forskere bruger AI til at få viden om bæredygtig kost på Twitter

”Skal vi bare leve op til det klassiske forskerideal om at levere viden, eller skal vi som dem, der ved mest om emnet også tage et ansvar for, hvad vi stiller op med den,” sagde Mads Ejsing blandt andet ifølge Uniavisen.

Målet for det nye netværk er derfor at opstille et rum til klimaforskere og deres stemme i den offentlige debat, opsætte nye forskningssamarbejder – gerne på tværs af universiteter – og presse landets universiteter til at blive grønnere.

Bekymringer blev luftet
Under annonceringen blev det også gjort klart, at forskerne har flere refleksioner i forhold til deres virke – især i forbindelse med at blive aktivistisk forsker og frygten for at blive reduceret som venstreorienterede.

Læs også: Forskere protesterer mod EU: Lad være med at ofre den grønne omstilling

”Vi vil uundgåeligt møde modstand og blive sat i kasser, når vi blander os i debatten. Mine kollegaer frygter at blive stemplet som politiske, fordi det for mange er ensbetydende med ikkevidenskabelige. Men vi må kæmpe for, at vi kan forblive troværdige, selv om vi også forholder os til vores viden,” fortalte en af forskerne ifølge Uniavisen.

Det er alle tanker og overvejelser, som Mads Ejsing håber, at netværket kan afhjælpe.

- HCL

Mere fra CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

www.csr.dk

CSR.dk – forum for bæredygtig forretning – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på forretningsdrevet CSR. Medlemmer på CSR.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af CSR.dk. Vi udkommer dagligt på CSR.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt fire gange om året med magasinet CSR Quarterly.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere