Nu kan virksomheder blive verdensmålcertificerede – og Berendsen har opnået certifikatet som de første
Flere virksomheder må melde sig ind i kampen, hvis vi skal nå FN's verdensmål inden 2030 – og nu er Berendsen som de første blevet verdensmålcertificeret af certificeringsvirksomheden Bureau Veritas Certification.
Hvert 11. sekund dør et barn eller en gravid et sted i verden – og vandmangel kan blive den nye virkelighed for 2/3 af verdens befolkning i 2025. Flere virksomheder må melde sig ind i kampen, hvis vi skal nå FN's verdensmål inden 2030 – og nu er Berendsen som de første blevet verdensmålcertificeret af certificeringsvirksomheden Bureau Veritas Certification.
Flere danske virksomheder integrerer verdensmål i strategien
FN's 17 verdensmål sætter kursen for, hvordan verdens lande sammen kan tackle de største globale miljømæssige og menneskelige udfordringer og opnå en mere bæredygtig udvikling frem mod 2030. Danmark er de bedste i verden til at implementere verdensmålene – men hvis alle mål skal nås i tide, må erhvervslivet gå forrest, og dét gør et stigende antal danske virksomheder. En undersøgelse fra Dansk Industri viser, at andelen af virksomheder, der har integreret FN's verdensmål i deres strategi, er steget fra 12 % i 2017 til 22 % i 2018. Og nu har Bureau Veritas Certification (en af verdens største certificerings-, inspektions- og rådgivningsvirksomheder) udviklet en certificeringsordning, der dokumenterer virksomheders implementering af verdensmålene. Den nye certificering er i første omgang testet her i Danmark på landets førende tekstilservicevirksomhed Berendsen.
"Berendsen har gennem hele certificeringsforløbet vist en stor vilje og en engageret indsats for implementeringen af FN's verdensmål for bæredygtig udvikling. Derfor er vi meget glade for, at netop Berendsen er den første virksomhed i Danmark, der modtager et verdensmålcertifikat fra Bureau Veritas Certification – og vi har heller ikke på verdensplan certificeret andre ud fra verdensmålene. Certifikatet dokumenterer den indsats, som Berendsen har gjort gennem kortlægning, udvælgelse og implementering af de verdensmål, hvor virksomheden kan gøre den største forskel. De har som de første været igennem en helt ny screeningsmodel, og de har klaret sig med bravur", siger Søren Christensen, Business Development Director hos Bureau Veritas Certification.
Berendsen vil drive CSR-agendaen på det danske marked
CSR en del af Berendsens DNA. Siden 90'erne har Berendsens vaskerier hver måned målt og nedbragt forbruget af vand, energi og vaskemidler, 85 % af deres tekstiler har mindst ét af mærkerne: Svanemærket, EU-Blomsten og OEKO-TEX – og Berendsen har som vision, at de vil drive CSR-agendaen på det danske marked. At de nu har opnået verdensmålcertificeringen er ifølge Berendsens CSR-chef Louise Elver en naturlig forlængelse af deres mangeårige CSR-indsats – og som hun fortæller, er det vigtigt, at Bureau Veritas Certification nu har knækket koden på, hvordan virksomheder kan certificeres ud fra verdensmålene:
"Der findes ikke en vigtigere fælles agenda end verdensmålene – men gode intentioner gør det ikke alene, og jeg tror, at det vil højne standarden for erhvervslivets arbejde med verdensmålene, at virksomheder nu kan få efterset, om deres indsats reelt gør en forskel. Vi har ikke kunne søge os frem til andre i verden, der er verdensmålcertificerede, så certifikatet åbner helt nye muligheder for erhvervslivet. Hos Berendsen har vi kortlagt samtlige af FN's 17 verdensmål og 169 delmål i forhold til hvilke mål, vi har størst mulighed for at påvirke – og de mål er dybt forankrede i vores CSR-strategi og en rettesnor for alle led af vores forretning. Det er vores dedikerede medarbejdere, der fører vores planer for verdensmålene ud i livet – og de kan være rigtig stolte af, at vi nu har fået en blåstempling af det arbejde".
I 2019 indtrådte Louise Elver i DI's miljøpolitiske udvalg – det kan du læse om i artiklen her
Engagement fra topledere til vaskerimedarbejdere
Bureau Veritas Certification har certificeret Berendsen i mange år. Berendsen var en af de 10 første virksomheder i Danmark, der blev certificeret efter CSR-standarden DS 49001 i 2012, og deres vaskerier er certificerede indenfor kvalitet, miljø, arbejdsmiljø og fødevaresikkerhed og bliver løbende auditeret af Bureau Veritas Certification. Ole Overgaard er Lead Auditor hos Bureau Veritas Certification – og som han fortæller, viste screeningen, at Berendsen både tænker og handler ud fra verdensmålene:
"I forbindelse med verdensmålcertificeringen af Berendsen har jeg mødt en masse engagerede medarbejdere, som har udvist en stor grad af motivation i forhold til at gøre en forskel i forbindelse med verdensmålene. Verdensmålene er blevet en naturlig og integreret del af det daglige arbejde hos Berendsen, og virksomheden har omsat målene til håndgribelige aktiviteter. Engagementet er markant – fra topledelsen og ud i alle vaskerier – og virksomhedens rejse mod verdensmålene er kommet godt fra land. Det er meget velfortjent, at Berendsen nu er den første virksomhed, som modtager et verdensmålcertifikat af Bureau Veritas Certification."
Fakta om verdensmålcertificeringen:
- En nyudviklet certificeringsordning fra Bureau Veritas Certification, der dokumenter virksomheders implementering af FN's verdensmål for bæredygtig udvikling
- Virksomhedens indsats med kortlægning, udvælgelse og implementering af verdensmålene screenes og bedømmes efter fastlagte kriterier
- Lever virksomheden op til de fastlagte krav, modtager virksomheden efterfølgende et verdensmålcertifikat
- Efter certificeringen gennemføres årlige vedligeholdelsesbesøg for at dokumentere den videre indsats for at opnå verdensmålene
Danske virksomheders fokus på FN's verdensmål:
- 9 ud af 10 danske virksomheder har gjort konkrete bæredygtighedstiltag
- 22 % af danske virksomheder har integreret FN's verdensmål i deres strategi
- På tværs af EU15-landene er Danmark dét land, der har den største eksporthandel af grøn energiteknologi