Ny økologisk risblanding bekæmper madspild og støtter bønder i Cambodja

Folkekirkens Nødhjælp, Salling Group og Nordic Food Partners A/S har i samarbejde lanceret en ny knækrisblanding i anledning af FN’s Internationale Madspildsdag.

Illustration: Ny økologisk risblanding bekæmper madspild og støtter bønder i Cambodja. Foto: Bax Lindhardt..

I forbindelse med FN’s Internationale Madspildsdag blev der den 28. september sat særligt fokus på bekæmpelse af madspild på Folkekirkens Nødhjælps hovedkontor. Med til lanceringen af den nye knækrisblanding var blandt andet H.K.H. Prinsesse Marie, der er Folkekirkens Nødhjælps frontfigur i kampen mod madspild og sult. 

Seneste tal fra Miljøstyrelsen viser, at der hvert eneste år i Danmark går 814.000 tons mad til spilde fra jord til bord. Fødevareindustrien tegner sig for den største del, 385.000 tons madspild årligt. Den nye risblanding skal bidrage til at bekæmpe madspild.    

Risblandingen ”Økologisk aromatisk ris” indeholder nemlig knækkede basmatiris, som er et biprodukt, der normalt frasorteres under forarbejdelsen af risen. Den eneste forskel er længden på riskornene -knækrisen har præcis samme næringsværdi, økologisk status, smag og duft som hele ris.

Udover knækris er halvdelen af posens indhold hele økologiske jasminris, der er dyrket af småbønder fra Folkekirkens Nødhjælps projekter i Cambodja. Det giver blandingen en god konsistens og er samtidig med til at sikre en stabil indkomst for bønderne i Cambodja.

Køb, kog og kæmp for klimaet!

Generalsekretær i Folkekirkens Nødhjælp, Birgitte Qvist-Sørensen, er meget glad for samarbejdet med Nordic Food Partners A/S og Salling Group om at reducere madspild til gavn for verdens fattigste og klimaet:

”Vi er meget glade for samarbejdet om den nye risblanding med Nordic Food Partners A/S og Salling Group. Vi står med tre forbundne globale problemer – mangel på fødevarer, madspild og klimaforandringer. Alt for mange mennesker sulter. En tredjedel af al verdens fødevareproduktion går til spilde – og det udleder en masse drivhusgasser. Med risblandingen skaber vi jobs og indtægter for fattige risbønder i Cambodja, vi reducerer madspild – og det er godt for klimaet. Så jo, vi mener det, når vi siger - køb, kog og kæmp for klimaet," lyder det fra Birgitte Qvist-Sørensen. 

Hos importvirksomheden Nordic Food Partners A/S glæder man sig ligeledes over samarbejdet:                                           

”Vi arbejder hele tiden i hele forsyningskæden på at komme tættere på 100 procent udnyttelse af råvaren til human ernæring, og dette er et skridt i den rigtige retning. Hver måned frasorterer vi mellem 8-10 tons knækkede ris, som uundgåeligt er knækket under selve processen, hvor risen poleres fra brune til hvide ris. Og på denne baggrund er vi virkeligt tilfredse med, at vores knækris kan indgå i denne nye risblanding, som udover knækkede basmati ris består af hele jasminris dyrket af småbønder fra Folkekirkens Nødhjælps projekter i Cambodja," siger René Borgholt, Chief Officer, Nordic Food Partners A/S.

Knækrisblanding på hylderne i danske supermarkeder

I Salling Group, der står bag Føtex og Bilka, er man også begejstret over den nye risblanding, som er helt i tråd med både forbrugernes lyst til at bekæmpe madspild og detailkoncernens mål om nedbringelse af madspild:

"I Salling Group har vi sat ambitiøse mål om at halvere vores madspild. Det gør vi i vores butikker, men vi er også glade for, at der er dygtige og initiativrige producenter og samarbejdspartnere, der i den grad er klar med stærke tiltag, der bekæmper madspild. Vi glæder os over at få et nyt produkt på hylderne, som ikke alene bekæmper madspild ved at sikre en optimal udnyttelse af råvarerne, men også er med til at sikre en stabil indkomst for fattige risbønder. Det giver dobbelt god mening. Vi ønsker at bidrage med handling, der gør en reel forskel for klimaet og på samme tid skaber mere overskud og bedre vilkår for mennesker i nød," siger Liselotte Kristoffersen, Senior Category Manager i Salling Group.

Folkekirkens Nødhjælps Wefood-butikker sætter risblandingen til salg i dag på FN’s internationale madspildsdag d. 29. september. Og fra uge 43 kan risene også købes i både Føtex og Bilka. Når man køber en pose ris, så går to kroner direkte til Folkekirkens Nødhjælps arbejde med at skabe fødevaresikkerhed for risbønder i Cambodja.

Denne artikel er del af et tema:

I fokus: klimastrategier

Hvad skal en god klimastrategi kunne i dag? Og hvordan kommer man i gang? CSR.dk leder efter svarene. 

20.12.2024Folkekirkens Nødhjælp

Sponseret

Når handel skaber forandring

19.12.2024Folkekirkens Nødhjælp

Sponseret

Solvogne skal hjælpe ukrainske familier med bæredygtig energi og vand

12.03.2024Folkekirkens Nødhjælp

Sponseret

Millioner i mønter: Salling Group håndterede danskernes donationer til mennesker i nød

22.11.2023Folkekirkens Nødhjælp

Sponseret

Folkekirkens Nødhjælp tændte 10.000 lys for fred i verden

Chokoladesalg i Wefood støtter unge mødre på flugt i Uganda

02.06.2023Folkekirkens Nødhjælp

Sponseret

31.03.2023Folkekirkens Nødhjælp

Sponseret

Global klimatilpasning: Behov for en holdindsats