Ny bæredygtighedsstrategi i Chr. Hansen på linje med både forretning og SDGer

Masser af analysearbejde, stakeholderinvolvering og ikke mindst forretningsforståelse har været nøglen til succes for Chr. Hansens bæredygtighedsfolk i udviklingen af en ny bæredygtighedsstrategi.

Annemarie Meisling overtog posten som ansvarlig for bæreygtighed i Chr. Hansen for fire måneder siden og har lige lanceret virksomhedens nye strategi for området. .

05.07.2016

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

Ingredienskoncernen Chr. Hansen har lanceret en nye bæredygtighedsstrategi. Da virksomhedens medarbejdere samledes for at høre om resultaterne efter det seneste kvartal, i Hørsholm tirsdag d. 5. juli kl. 8.30, fik de en ekstra nyhed med hjem: En bæredygtighedsstrategi med tre nye fokusområder, som inddrager forretningen i at løse globale problemer på nye måder. Og sådan vil det være de næste døgn, når tilsvarende møder afholdes på Chr. Hansens mere end 30 salgskontorer og produktionssites verden over.

Hver dag bliver Chr. Hansens ingredienser brugt af mere end 1 milliard mennesker i hele verden. Det giver os en unik mulighed for at adressere nogle af de globale udfordringer med vores produkter.

Cees de Jong, adm. dir., Chr. Hansen

Det er ikke Chr. Hansens første strategi for bæredygtighed. Men det er første gang, at bæredygtighedsstrategien følger samme linje som den overordnede forretningsstrategi. Med fokus på mere bæredygtigt og produktivt landbrug, mindre madspild og folkesundhed, arbejder Chr. Hansen nu på, at finde ud af hvordan forretningen gennem sine produkter, aktiviteter og berøringsflader kan være med til at løse globale udfordringer. 

Hvad kan vi bidrage med gennem forretningen?
"Vi har været på en rejse, siger Annemarie Meisling, som er chef for bæredygtighedsarbejdet i Chr. Hansen. "Den har krævet at vi, bæredygtighedsfolkene, virkelig forstår forretningen, dens must-win battles, dens kunder og deres krav og behov. Samtidig har det været godt, at forretningsstrategien var under opdatering samtidig, det gav flere muligheder for at debattere osv." 

Første skridt var et kæmpe analysearbejde, hvor Chr. Hansen interviewede kunder, investorer, medarbejdere, ledelsen, eksterne partnere osv. Herefter fulgte en diskussion i virksomhedens Sustainability Board, som er ledet af den administerende direktør og hvor lederne af både kommercielle som stabsområder er repræsentateret. Endelig gennem udmøntningen i de konkrete indsatsområder og de tilhørende targets.  

Gode råd fra Chr. Hansen

  1. Sørg for at være på linje med forretningsstrategien. Arbejdet med bæredygtighed bliver nemmere, når man har samme mål som forretningen. 
  2. Brug SDG'erne, men husk at arbejde med listen over undermålene. De 17 overordnede mål er svære at styre ud fra. 
  3. Internt kan det være bedre at fokusere kommunikationen på hvordan alle bidrager til at holde orden i eget hus. Også selvom man eksternt fokuserer mest på indsatsen på verdensmålene, fordi det er det, omverdenen interesserer sig for. 

"Min oplevelse er, at når vi kom rigtig ind i forretningen, så var folk meget interesserede i at bidrage. Vores analyse havde også vist, at mange af vores medarbejdere sad med en fornemmelse af, at vores produkter nok kunne mere i forhold til bæredygtighed, end vi kommunikerede og måske endda brugte dem til. I den nye strategi er det netop den vej vi har valgt at gå," siger Annemarie Meisling. 

"Samtidig var det min oplevelse, at det for forretningen ind i mellem var nyt, hvor meget vores kunder, og vi sælger til alle de største brands i verden, også arbejdede med de her emner. Det giver vores forretning et ekstra samtalemne i kontakten med vores kunder, og det virker til at de synes, det er en fordel."

Prioritering og samarbejde gennem SDG'erne
En lige så vigtig nyskabelse i bæredygtighedsstrategien er de tre indsatsområdets konkrete kobling til FN's verdensmål for bæredygtig udvikling (SDG). Ud af de 17 mulige er strategiens tre indsatsområder knyttet direkte til de tre mål: at stoppe sult bl.a. gennem bæredygtig landbrug, at fremme bæredygtig produktion og forbrug, herunder redution af madspil, og at fremme trivsel og sundhed for alle.

"En af vores store udfordringer har været at prioritere og skære til, så strategien blev til at arbejde med. Snart sagt alle vores produkter kan bidrage til en mere bæredygtig udvikling. Vi har så kigget på, hvor vi kan gøre størst forskel, og i den forbindelse virker SDG'erne og de mange undermål som en rigtig god måde at se, hvordan vi bedst kan bidrage, med det vi kan, inden for det felt af udfordringer, som der er global konsensus om, er de vigtigste," siger Annemarie Meisling.  

Bæredygtighedschefen er i det hele taget ret begejstret for SDG'erne som værktøj. Hun fremhæver hvordan de giver et fælles sprog, som man også kan bruge til at tale med sine kunder, og når man ved, hvor de er, kan det nemt være at der dukker ideer til partnerskaber op. 

Kan 2% godt være meget?
Som figuren viser, så er der i Chr. Hansen sat konkrete mål for landbrugsjord med øget produktivitet gennem naturlige løsninger, nye produkter som øger sundheden og for reduktion af madspild inden for produktionen af mejeriprodukter. De ser fine ud, men det kan være svært at vide, om det er et stort eller lille bidrag til udfordringen globalt set. Kan en reduktion på to procent f.eks. godt være vigtig? 

"De to procent er vores virksomheds mulighed for at påvirke det globale madspild inden for mejeriprodukter. Med den målsætning ser vi, at vi kan have et aftryk på det globale madspildsproblem. Det er vi stolte af. Ideen er jo, at hvis alle gør det, så kommer vi tættere på at løse problemet, så der er jo også mange andre, som skal i gang: forbrugere, producenter, transport, forhandlere," forklarer Annemarie Meisling. 

Chr. Hansen er i øjeblikket i gang med at undersøge madspild i værdikæden for yoghurt. Resultaterne er klar i slutningen af oktober. 

Stadig godt fast i klassikerne
Skulle nogen have fået det indtryk, at Chr. Hansen ikke længere har fokus på de klassiske CSR-discipliner - ansvarlige indkøb, arbejdsmiljø, miljøarbejde osv. - så tager man fejl. Den nye strategi har ifølge Annemarie Meisling også nye targets og indsatser på disse områder, og det er her, virksomhedens bæredygtighedsafdeling bruger de fleste af sine kræfter. 

"Det er license to operate, og det er omverdenens grundlæggende forventning til os, at vi har orden i eget hus. Internt er det de områder vi taler og kommunikerer mest om, og det, som involverer de fleste medarbejdere. Men eksternt er det bare det folk forventer," siger hun. 

Se video og brochure med præsentation af den nye strategi
 

ista Danmark A/S

Sponseret

Få overblik over energiforbruget og giv et bidrag til miljøet

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

21.01.2025CSR.dk

Reklamer for fossile biler bliver fortid i Vestsverige

21.01.2025Bureau Veritas

Sponseret

Root Cause Analysis (RCA): Find årsagen og undgå gentagelser

20.01.2025Sustainable Business Solutions ApS

Sponseret

Bæredygtige forretningsmodeller handler om mere end det cirkulære

20.01.2025CSR.dk

Den grønne trepart puster nyt liv i den danske bondebevægelse

20.01.2025MäRK

Sponseret

Fredericia Furnitures CFO går forrest i arbejdet med bæredygtighed

20.01.2025Cemasys.com

Sponseret

CEMAsys hits a new milestone: Partners with Fjordkraft Bedrift to Revolutionize Carbon Accounting.

17.01.2025CSR.dk

Ny undersøgelse: Danskerne er blevet grønnere

16.01.2025CSR.dk

LEGO-familien styrker grønne ambitioner med milliardinvesteringer

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
CBS Executive Fonden
Kursus
SERVICE EXCELLENCE LEADERSHIP ACADEMY

Tidligere SECA-uddannelse! En executive diplomuddannelse med fokus på dit personlige lederskab, forretningsudvikling og kundedreven innovation. Service Excellence Leadership Academy har til formål at udvikle ledere og servicevirksomheder ved at udvide den enkelte deltagers ledelses- og forretningsmæssige kompetence samt ved at udvikle netværk og styrke konkurrence- og innovationsevnen.

Dato

04.12.2024

Sted

Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

Erhvervsakademi Aarhus
Efteruddannelse
ESG-rapportering

Er du ansvarlig for at redegøre for virksomhedens arbejde med bæredygtighed og ansvarlige virksomhedsdrift? Så er kurset i ESG-rapportering det oplagte for dig. ESG-rapportering er jeres måde som virksomhed til at redegøre for arbejdet med bæredygtighed og samfundsansvar. ESG-rapportering er et nødvendigt tiltag I bør forholde jer til, da det kan påvirke jeres omdømme over for fx investorer, kunder og leverandører.

Dato

07.01.2025

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Uddannelse
Sustainable Business Change Manager – Praktisk mini MBA med certificering - Hybridhold - Forår 2025

Tid til at forbedre ESG og sustainability-indsatsen I virksomheden – eller til at tage næste karriereskridt? Få nyeste viden og praktiske værktøjer til at opgradere din virksomheds ESG- og bæredygtighedsindsats, din egen faglighed og dit CV. Holdstart januar 2025.

Dato

23.01.2025

Tid

09:00

Sted

Kosmopol/KBH + Online

Dakofa
Webinar
Nye krav til håndteringen og forvaltningen af kritiske råstoffer

En ny EU-forordning skal sikre, at affaldsforebyggelse og genanvendelse i højere grad understøtter cirkularitet i EUs forbrug af kritiske råstoffer. Nye produktlister, mærkningskrav, benchmarks, nationale programmer mv. understøtter, at EUs egen forsyning med kritiske råstoffer øges. Webinaret giver et indblik i forordningens krav, tidsplan og de nye muligheder.

Dato

23.01.2025

Tid

13:00

Aros Business Academy
Kursus
Den Intensive Projektlederuddannelse (DIPLU)

Bliv projektleder på 6 intensive dage! Vi har skruet et program sammen, hvor du får alle værktøjerne til at STYRE og LEDE dine projekter sikkert i mål. Projektlederuddannelsen består af 3 moduler og vil komme både dig, dit team og din arbejdsgiver til gavn

Dato

27.01.2025

Tid

09:00

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus

Erhvervsakademi Aarhus
Kursus
Kursus: Virksomhedens klimaregnskab

Er jeres virksomhed C02-neutral? Det er svært at svare på spørgsmålet, hvis ikke din virksomhed har opstillet et klimaregnskab. Det får du styr på med et kursus i klimaregnskaber. 4 kursusdage i Aarhus på statsgodkendt efteruddannelse med ECTS-point.

Dato

28.01.2025

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J