Ny bæredygtighedsstrategi i Chr. Hansen på linje med både forretning og SDGer

Masser af analysearbejde, stakeholderinvolvering og ikke mindst forretningsforståelse har været nøglen til succes for Chr. Hansens bæredygtighedsfolk i udviklingen af en ny bæredygtighedsstrategi.

Annemarie Meisling overtog posten som ansvarlig for bæreygtighed i Chr. Hansen for fire måneder siden og har lige lanceret virksomhedens nye strategi for området. .

05.07.2016

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

Ingredienskoncernen Chr. Hansen har lanceret en nye bæredygtighedsstrategi. Da virksomhedens medarbejdere samledes for at høre om resultaterne efter det seneste kvartal, i Hørsholm tirsdag d. 5. juli kl. 8.30, fik de en ekstra nyhed med hjem: En bæredygtighedsstrategi med tre nye fokusområder, som inddrager forretningen i at løse globale problemer på nye måder. Og sådan vil det være de næste døgn, når tilsvarende møder afholdes på Chr. Hansens mere end 30 salgskontorer og produktionssites verden over.

Hver dag bliver Chr. Hansens ingredienser brugt af mere end 1 milliard mennesker i hele verden. Det giver os en unik mulighed for at adressere nogle af de globale udfordringer med vores produkter.

Cees de Jong, adm. dir., Chr. Hansen

Det er ikke Chr. Hansens første strategi for bæredygtighed. Men det er første gang, at bæredygtighedsstrategien følger samme linje som den overordnede forretningsstrategi. Med fokus på mere bæredygtigt og produktivt landbrug, mindre madspild og folkesundhed, arbejder Chr. Hansen nu på, at finde ud af hvordan forretningen gennem sine produkter, aktiviteter og berøringsflader kan være med til at løse globale udfordringer. 

Hvad kan vi bidrage med gennem forretningen?
"Vi har været på en rejse, siger Annemarie Meisling, som er chef for bæredygtighedsarbejdet i Chr. Hansen. "Den har krævet at vi, bæredygtighedsfolkene, virkelig forstår forretningen, dens must-win battles, dens kunder og deres krav og behov. Samtidig har det været godt, at forretningsstrategien var under opdatering samtidig, det gav flere muligheder for at debattere osv." 

Første skridt var et kæmpe analysearbejde, hvor Chr. Hansen interviewede kunder, investorer, medarbejdere, ledelsen, eksterne partnere osv. Herefter fulgte en diskussion i virksomhedens Sustainability Board, som er ledet af den administerende direktør og hvor lederne af både kommercielle som stabsområder er repræsentateret. Endelig gennem udmøntningen i de konkrete indsatsområder og de tilhørende targets.  

Gode råd fra Chr. Hansen

  1. Sørg for at være på linje med forretningsstrategien. Arbejdet med bæredygtighed bliver nemmere, når man har samme mål som forretningen. 
  2. Brug SDG'erne, men husk at arbejde med listen over undermålene. De 17 overordnede mål er svære at styre ud fra. 
  3. Internt kan det være bedre at fokusere kommunikationen på hvordan alle bidrager til at holde orden i eget hus. Også selvom man eksternt fokuserer mest på indsatsen på verdensmålene, fordi det er det, omverdenen interesserer sig for. 

"Min oplevelse er, at når vi kom rigtig ind i forretningen, så var folk meget interesserede i at bidrage. Vores analyse havde også vist, at mange af vores medarbejdere sad med en fornemmelse af, at vores produkter nok kunne mere i forhold til bæredygtighed, end vi kommunikerede og måske endda brugte dem til. I den nye strategi er det netop den vej vi har valgt at gå," siger Annemarie Meisling. 

"Samtidig var det min oplevelse, at det for forretningen ind i mellem var nyt, hvor meget vores kunder, og vi sælger til alle de største brands i verden, også arbejdede med de her emner. Det giver vores forretning et ekstra samtalemne i kontakten med vores kunder, og det virker til at de synes, det er en fordel."

Prioritering og samarbejde gennem SDG'erne
En lige så vigtig nyskabelse i bæredygtighedsstrategien er de tre indsatsområdets konkrete kobling til FN's verdensmål for bæredygtig udvikling (SDG). Ud af de 17 mulige er strategiens tre indsatsområder knyttet direkte til de tre mål: at stoppe sult bl.a. gennem bæredygtig landbrug, at fremme bæredygtig produktion og forbrug, herunder redution af madspil, og at fremme trivsel og sundhed for alle.

"En af vores store udfordringer har været at prioritere og skære til, så strategien blev til at arbejde med. Snart sagt alle vores produkter kan bidrage til en mere bæredygtig udvikling. Vi har så kigget på, hvor vi kan gøre størst forskel, og i den forbindelse virker SDG'erne og de mange undermål som en rigtig god måde at se, hvordan vi bedst kan bidrage, med det vi kan, inden for det felt af udfordringer, som der er global konsensus om, er de vigtigste," siger Annemarie Meisling.  

Bæredygtighedschefen er i det hele taget ret begejstret for SDG'erne som værktøj. Hun fremhæver hvordan de giver et fælles sprog, som man også kan bruge til at tale med sine kunder, og når man ved, hvor de er, kan det nemt være at der dukker ideer til partnerskaber op. 

Kan 2% godt være meget?
Som figuren viser, så er der i Chr. Hansen sat konkrete mål for landbrugsjord med øget produktivitet gennem naturlige løsninger, nye produkter som øger sundheden og for reduktion af madspild inden for produktionen af mejeriprodukter. De ser fine ud, men det kan være svært at vide, om det er et stort eller lille bidrag til udfordringen globalt set. Kan en reduktion på to procent f.eks. godt være vigtig? 

"De to procent er vores virksomheds mulighed for at påvirke det globale madspild inden for mejeriprodukter. Med den målsætning ser vi, at vi kan have et aftryk på det globale madspildsproblem. Det er vi stolte af. Ideen er jo, at hvis alle gør det, så kommer vi tættere på at løse problemet, så der er jo også mange andre, som skal i gang: forbrugere, producenter, transport, forhandlere," forklarer Annemarie Meisling. 

Chr. Hansen er i øjeblikket i gang med at undersøge madspild i værdikæden for yoghurt. Resultaterne er klar i slutningen af oktober. 

Stadig godt fast i klassikerne
Skulle nogen have fået det indtryk, at Chr. Hansen ikke længere har fokus på de klassiske CSR-discipliner - ansvarlige indkøb, arbejdsmiljø, miljøarbejde osv. - så tager man fejl. Den nye strategi har ifølge Annemarie Meisling også nye targets og indsatser på disse områder, og det er her, virksomhedens bæredygtighedsafdeling bruger de fleste af sine kræfter. 

"Det er license to operate, og det er omverdenens grundlæggende forventning til os, at vi har orden i eget hus. Internt er det de områder vi taler og kommunikerer mest om, og det, som involverer de fleste medarbejdere. Men eksternt er det bare det folk forventer," siger hun. 

Se video og brochure med præsentation af den nye strategi
 

Dansk Standard

Sponseret

Psykisk arbejdsmiljø - introduktion til standarden DS/ISO 45003:2021

Bureau Veritas

Sponseret

Online forum om food waste & loss

Relateret indhold

19.04.2024CSR.dk

Fædre i finanssektoren tager mere barsel

19.04.2024CSR.dk

Efter investordialog: Shell vil oplyse om lobbyaktiviteter i vækstlande

18.04.2024CSR.dk

Closing Loops: Danmarks store skridt mod en mere cirkulær fremtid

17.04.2024CSR.dk

Hovedsæde renoveret med 90 procent genbrugsmaterialer

15.04.2024CSR.dk

Flere elbiler kræver nyt sikkerhedsfokus hos værksteder

12.04.2024CSR.dk

Net zero mål for CO2 er problematiske for mange virksomheder

11.04.2024Valified

Sponseret

Spar Nord hjælper virksomheder i gang med ESG-rapportering

11.04.2024BSR

Sponseret

So, You’ve Completed a Materiality Assessment. Now What?

Jobmarked

Se alle

Daka Denmark A/S

Studiejob i en af Danmarks største genanvendelsesvirksomheder

Studerer du kommunikation eller markedsføring, og har lyst til at udfordre dine kompetencer i et studierelevant job. Så tilbyder vi et studejob på 15 timer om ugen, med mulighed for at arbejde med hele værktøjskassen inden for markedsføring og kommunikation.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Biodiversitetsspecialist til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at fremme biodiversitet i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du et solidt fagligt grundlag og indsigt i den jura, som knytter sig til naturforvaltning?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Due diligence manager, menneskerettigheder og sociale forhold til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at sikre menneskerettigheds-due diligence i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du blik for den forretningsstrategiske værdiskabelse, som due diligence kan bibringe?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Due diligence manager, miljømæssige forhold til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at sikre miljømæssig due diligence i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du blik for den forretningsstrategiske værdiskabelse, som due diligence kan bibringe?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Etisk Handel Danmark

Rådgiver i bæredygtig udvikling og handel

Vi søger en erfaren rådgiver i bæredygtig udvikling og handel til sekretariatet i Etisk Handel Danmark.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

04.05.2024

BESTSELLER

SENIOR ENVIRONMENTAL IMPACT SPECIALIST

Are you passionate about making a difference in the apparel and textiles industry by measuring and communicating environmental impacts? At BESTSELLER, we are committed to accelerating our journey towards a more sustainable future for our industry. Join us on this exciting journey!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

01.05.2024

Etisk Handel Danmark

Rådgiver i bæredygtig udvikling og handel

Vi søger en erfaren rådgiver i bæredygtig udvikling og handel til sekretariatet i Etisk Handel Danmark.

Ansøgningsfrist

04.05.2024

Thygesen Textile Group

Struktureret og analytisk Corporate Responsibility Manager

Thygesen Textile Group søger struktureret og analytisk Corporate Responsibility Manager

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

19.04.2024

Compass Group Danmark A/S

Forretningsanalytiker til nyoprettet stilling i ESG

Brænder du for bæredygtighed, springer nye muligheder i komplekse data frem i dine øjne og vil du have ansvaret for at implementere strategiske nøgleinitiativer på ESG-området? Så er det måske dig vi søger.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

21.04.2024

Fortum Waste Solutions A/S

Apprentice Warehouse

Vil du være lagerelev hos os? Er der en indkøber gemt i dig med flair for god kundeservice, så læs videre her om en spændende mulighed for dig!

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

30.04.2024

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Sustainable Business Solutions ApS
Efteruddannelse
Sustainability Management i praksis - Forår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

16.04.2024

Tid

08:30

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2 8000 Aarhus C

Klimakurser
Kursus
Klimahandling og klimaregnskab i praksis - onlineforløb i april

Klimakurser er effektiv uddannelse, der giver ledere og medarbejdere de vigtigste kompetencer til at tage ansvar og arbejde med klimahandlinger og klimaregnskab i praksis – så virksomheden lykkes med at honorere klimakravene nu og i fremtiden.

Dato

17.04.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

Dansk Standard
Kursus
Psykisk arbejdsmiljø – introduktion til standarden DS/ISO 45003:2021

ISO 45003 er en systematisk ramme for hvordan organisationer kan arbejde proaktivt med trivsel og psykisk arbejdsmiljø.

Dato

22.04.2024

Sted

København, Nordhavn

Dansk Standard
Kursus
Psykisk arbejdsmiljø – introduktion til standarden ISO 45003

På dette kursus får du en indsigt i konkrete metoder og værktøjer til at identificere, håndtere og forebygge psykosociale risici og dermed løbende forbedre det psykiske arbejdsmiljø.

Dato

22.04.2024

Tid

09:00

Sted

Göteborg Plads 1 2150 Nordhavn

UN Global Compact Network Denmark
Konference
Årskonference 2024: Fremtidens bæredygtighed og ESG

Hvordan bliver fremtidens bæredygtighed og ESG påvirket af eksterne stakeholdere? Og hvilke forventninger skal virksomheder imødekomme, hvis de ønsker at være konkurrencedygtige og gøre noget bedre for samfundet og planeten?

Dato

22.04.2024

Tid

12:30

Sted

Industriens Hus, H.C. Andersens Blvd. 18, 1553 København

Aros Business Academy
Kursus
Klimaregnskabet i praksis – få styr på jeres CO2-beregninger!

Få tal på jeres bæredygtighedsindsats og CO2-udslip – helt simpelt og uden forkundskaber inden for regnskab. Og brug klimaregnskabet til at se, hvor I nemt og effektivt kan sætte ind for at mindske jeres CO2-udledning.

Dato

22.04.2024

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus