Ny case-samling: Sådan kan virksomheder engagere underleverandører for at nå ambitiøse klimamål

UN Global Compact Network Denmark udgiver nu en case-samling med gode eksempler på, hvordan man kan engagere underleverandører for at nå ambitiøse klimamål.

Virksomheder kan netop blive inspireret til deres eget arbejde gennem konkrete eksempler fra blandt andet Arla, Vestas og TDC NET.

Flere danske virksomheder sætter ambitiøse videnskabsbaserede klimamål gennem Science Based Targets-initiativet (SBTi). Det dokumenterede vi bl.a. i en fremskridtsrapport op til FN’s Klimatopmøde i november sidste år. Et stigende antal virksomheder sætter således både mål frem mod 2030 samt årstal på, hvornår de ønsker at nå ”netto nul” udledninger i hele forretningen.

Men forudsætningen for at nå disse klimamål er en særlig indsats for at reducere de indirekte udledninger i værdikæden (de såkaldte scope 3-udledninger), som udgør langt størstedelen af klimaaftrykket for de fleste virksomheder. Det kunne for eksempel være udledninger forbundet med de råmaterialer og delelementer, der købes på udenlandske markeder, og som bruges i produktionen. Derfor spiller underleverandører en stor rolle, når det gælder om at nå klimamålene.

Det er imidlertid ikke en nem opgave at sikre reduktioner hos underleverandører. Derfor udgiver UN Global Compact Network Denmark i dag en case-samling, som viser gode, innovative og forskelligartede eksempler på, hvordan man kan gribe arbejdet an. I alt otte eksempler er blevet udvalgt fra syv danske virksomheder og én enkelt virksomhed, der opererer i Danmark. Alle virksomheder har sat mål gennem SBTi og tilsluttet sig Global Compact.

Eksemplerne tæller klimatræning af underleverandører, en økonomisk incitamentsordning, et system til leverandørsegmentering, partnerskaber for cirkulære løsninger og meget mere. De viser mangfoldigheden af tiltag, man som virksomhed kan sætte i gang for at engagere, motivere og understøtte leverandører og samarbejdspartnere i klimadagsordenen.

Case-samlingen er udarbejdet i samarbejde med den internationale organisation BSR, som har mange års ekspertise i, hvordan virksomheder arbejder strategisk med bæredygtighed i værdikæden. Case-samlingen er derudover støttet af Udenrigsministeriet, som del af UN Global Compact Network Denmark og Udenrigsministeriets fælles indsats for at sikre, at flere danske virksomheder sætter ambitiøse, videnskabsbaserede klimamål og reducerer klimaaftrykket i globale værdikæder.

I forordet udtaler Minister for udviklingssamarbejde og global klimapolitik, Dan Jørgensen, følgende:

”Jeg håber, at denne case-samling vil inspirere og motivere både danske og udenlandske virksomheder til at tage skride til handling, samarbejde med leverandører og samarbejdspartnere om videnskabsbaserede klimamål og bidrage til at accelerere reduktionen af drivhusgasudledninger globalt.”

Læs hele rapporten

Om case-samlingen

Case-samlingen har titlen “Supplier Engagement in Action: Examples from Denmark on Scope 3 Reductions”, og inkluderer eksempler fra følgende otte virksomheder:

  • Arla Foods
  • TDC NET A/S
  • Vestas Wind Systems
  • Schneider Electric
  • Topsoe
  • Grundfos Group
  • Ørsted A/S
  • VELUX A/S

Eksemplerne er indsendt i perioden september 2022 – januar 2023, som del af et open call for cases til medlemmer af UN Global Compact Network Denmark. Eksemplerne er udvalgt af UN Global Compact Network Denmark i samarbejde med BSR, som efterfølgende har foretaget dybdegående interviews med de otte virksomheder.

Kontakt

For mere information om rapporten, kontakt venligst Joachim Marc Christensen, projektleder og programchef for klima & miljø i UN Global Compact Network Denmark, på +45 26 92 99 75 eller joachim@globalcompact.dk.

13.03.2024UN Global Compact Network Denmark

Sponseret

Vær med til UN Global Compacts Årskonference 2024: Fremtidens Bæredygtighed & ESG

05.03.2024UN Global Compact Network Denmark

Sponseret

De nordiske UN Global Compact-netværk lancerer tre business briefs med fokus på klima dilemmaer

04.03.2024UN Global Compact Network Denmark

Sponseret

Mere gratis ESG-læring lanceret

12.02.2024UN Global Compact Network Denmark

Sponseret

Gratis læringsforløb om ligestilling i erhvervslivet frem mod Kvindernes internationale kampdag

22.01.2024UN Global Compact Network Denmark

Sponseret

Gratis ESG-læring i fast, nyt format

04.12.2023UN Global Compact Network Denmark

Sponseret

Nordic CEO Statement for a just transition to a net-zero future