16.01.2023 | Klima, miljø og energi
Ny dansk alliance arbejder for at sikre kaffens fremtid
Indhold fra partner Hvad er dette?
I 2045 risikerer du at mangle din sædvanlige morgenkaffe. Det kan blive realiteterne, hvis de nuværende vilkår i kaffesektoren fortsætter. Derfor vil en ny dansk alliance for ansvarlig kaffe hos Etisk Handel Danmark arbejde for at sikre en mere bæredygtig kaffe og forbedre livet for de mennesker, der dyrker vores kaffe.
Kaffe er den anden mest handlede vare i verden, og danske forbrugere er på top fem listen over de lande, der drikker mest kaffe. Men kaffeproduktionen er fyldt med problemer. Mange steder leder produktionen til afskovning og udledning af kemikalier, og dem, der dyrker vores kaffe, får ofte dårlig løn og arbejder under ringe vilkår. Samtidig betyder klimaforandringerne, at hvis vi fortsætter med at drikke og producere kaffe, som vi gør i dag, kan vi risikere en verden uden nok kaffe til at stille den globale befolknings kaffetørst.
Kaffeplanten trues af klimaforandringer
Ifølge The Climate Institute vil den samlede mængde jord, der er egnet til kaffeproduktion, blive halveret inden 2050 på grund af de stigende temperaturer. Mange kaffebønder bliver altså tvunget til at flytte kaffeproduktionen til køligere områder i bjergene. Men disse landområder er dækket af naturlig skov, som må ryddes til fordel for kaffedyrkningen. Det koster yderligere CO2-påvirkning og tab af biodiversitet.
Kaffeproduktionen er i dag hverken retfærdig eller bæredygtig, fastslår direktør i Etisk Handel Danmark, Nanna Callisen Bang og udtaler:
”Vores forbrug påvirker verden, og vores højtelskede kaffe er ingen undtagelse. Den har en høj pris, som oftest betales af klimaet, naturen, og de mange millioner arbejdere og småbønder, der dyrker vores kaffe til en for lav løn.”
Det kræver derfor større systemændringer, hvis der skal ske reelle forandringer, og det kan den enkelte virksomhed ikke løse alene. Derfor er forskere, kaffevirksomheder, detailkæder, ministerier og NGO’er nu gået sammen i den danske alliance for ansvarlig kaffe med en fælles mission:
”Den kaffe vi drikker i Danmark, skal være ansvarlig. Derfor er det positivt, at en gruppe visionære aktører på tværs af sektorer og brancher nu går sammen og viser handlekraft. Vi har en stor opgave foran os med at skubbe kaffebranchen i en bæredygtig retning, hvor der er respekt for klima, mennesker og miljø. Det er stærkt, at Udenrigsministeriet støtter op om dette brede, innovative samarbejde på tværs af virksomheder, organisationer og forskning, ” udtaler Nanna Callisen Bang.
Forpligtende samarbejde vil rykke kaffebranchen med fælles mål
Formålet med kaffealliancen er at skabe fælles handling for en ansvarlig, modstandsdygtig og fair værdikæde. I alliancen arbejdes der for at beskytte og genoprette naturen og biodiversiteten, forbedre kaffebøndernes levevilkår og investere i klimatiltag. En ambition, som Dan Jørgensen, Minister for udviklingssamarbejde og global klimapolitik, ser som et vigtigt skridt i den grønne omstilling, og som understøtter den danske handlingsplan mod afskovning:
”Vi er et rigt land, der forbruger meget, og det påvirker klimaet, naturen og mennesker i verden. Derfor er det vigtigt med ambitiøse, nationale alliancer, der kan skabe forandringer i større skala. Den nye alliance for mere ansvarlig kaffe er et vigtigt initiativ, som kan være med til at gøre Danmark til foregangsland for ansvarlig og afskovningsfri import.”
Den nye alliance rummer alle - lige fra velkendte kaffekæder som Coffee Collective og Riccos til de større risterier som Nestlé, BKI, Peter Larsen, Freehand Coffee og Frellsens Kaffe, samt detailhandlen, universiteter, NGO’er og ministerier. Derudover rummer alliancen innovative virksomheder og organisationer, der har specialiseret sig i cirkulære kaffeløsninger, som Kaffe Bueno, Connecting Grounds og Bacess.
”Det er en konkurrencepræget sektor, men de står over for de samme udfordringer. Derfor skal alliancen skabe rammerne for, at der kan samarbejdes om at forstå, hvor de store udfordringer ligger, dele viden og inspiration og udvikle løsninger, der også kan skaleres af de kommercielle aktører.” siger Nanna Callisen Bang.
Det er et forpligtende samarbejde, hvor medlemmer af alliancen offentliggør en handlingsplan og årligt rapporterer fremgang på alliancens fælles vision. Handlingsplanerne skal indeholde tidsplan og konkrete aktiviteter og indsatser, som skal sikre, at alliancen hele tiden skaber fremgang for klima, biodiversitet og bedre vilkår for de mindre kaffeproducenter.
Fakta
- I takt med at kaffeplanten bliver mere og mere truet, forventes det, at den globale efterspørgsel på kaffe vil stige op til 50 % de næste 30 år.
- Samtidig er 125 millioner mennesker globalt afhængige af kaffe som indtægtskilde, men på trods af øget efterspørgsel, er priserne til kaffebønderne faldet siden 2016. Imens stiger bøndernes produktionsomkostninger.
- Formålet med kaffe alliancen er at skabe fælles handling for en ansvarlig, modstandsdygtig og mere lige værdikæde ved at bringe forskellige aktører i branchen sammen. I alliancen skal man arbejde med at beskytte og genoprette naturen og biodiversiteten, skabe værdi af biprodukter fra kaffeplanten, forbedre kaffebøndernes levestandard og investere i klimatiltag.
- Virksomhedsmedlemmer i alliancen: Bacess, BKI, Cafdirecto, Clever Coffee, Coffee By Storm, Coffee Collective, Coop, Connecting Grounds, Dagrofa, Freehand Coffee, Frellsen kaffe, Just Coffee Denmark, Kaffe Bueno, Kontra Coffee, Køge Kafferisteri, LIDL, Nestlé, Nordic Roasting, Original Coffee, Peter Larsen Kaffe, Riccos, True Intent, SLOW og ØNSK
- Støttemedlemmer, som alle har bidraget til at etablere alliancen: Copenhagen Business School, Sex og samfund, Preferred By Nature, Udenrigsministeriet, Miljøministeriet, Dansk Erhverv, Fairtrade- mærket og Verdens skove
Samfund

10 år efter Rana Plaza
Den 24. april 2013 kollapsede en ni-etagers høj fabriksbygning midt i arbejdstiden. Mere end 1.100 tekstilarbejdere døde, mens 2.600 blev såret, mange af dem mistede evnen til at arbejde. En tragedie, som stadig er en af tekstilindustriens største ulykker. Nu er det ti år siden, og vi har derfor stillet et par spørgsmål til Jesper Nielsen, Leder af international afdeling hos 3F, som er medlem af Etisk Handel Danmark.
Indhold fra partner
Klima, miljø og energi

Tøj koster mere end penge
Vi danskere elsker at købe tøj. Faktisk køber vi i gennemsnittet tre gange mere tøj end resten af verden. Men vores forbrug har en pris, og vi skal undgå, at det er klimaet, miljøet og tekstilarbejderne, der betaler regningen. Derfor sætter Etisk Handel Danmark fokus på at fremme et mere ansvarligt forbrug og produktion af tøj.
Indhold fra partner
Klima, miljø og energi

Største aktører inden for fiskeri- og akvakultur indgår i forpligtende alliance
Etisk Handel Danmark lancerer i samarbejde med fødevareproducenter, NGO’er, virksomheder, dagligvarehandlen, brancheforeninger og uddannelsesinstitutioner ny forpligtende indsats for at sikre mere bæredygtige stande af havets dyr og planteliv.
Indhold fra partner
Supply chain

Sådan styrker du dit arbejde med samfundsansvar i værdikæden
Etisk Handel Danmark har udgivet en guide, hvor de har samlet gode råd ti arbejdet med ansvar i værdikæden. Få et sneak peak her.
Indhold fra partner
Klima, miljø og energi

Verdens Bedste Indkøber 2022 – stem på de nominerede nu!
Nu kan du stemme på de tre finalister til prisen Verdens Bedste Indkøber 2022. De har alle gjort en særlig indsats for at bidrage til ét eller flere af verdensmålene gennem deres indkøb og et tæt samarbejde med leverandører.
Indhold fra partner
Supply chain

Ansvarlig virksomhedsadfærd er snart en hygiejnefaktor
Kriser, nye lovkrav fra EU - og stigende forventninger til samfundsansvar medfører, at flere virksomheder efterspørger konkret hjælp til at drive ansvarlig forretning.
Indhold fra partner