19.09.2019  |  Klima, miljø og energi

Ny dansk plan skal sikre grønne investeringer i Afrika

Indhold fra partner Hvad er dette?

Hvordan sikrer vi, at Danmarks ambitiøse klimaplaner også kommer de fattigste dele af Afrika til gode? Det kom Folkekirkens Nødhjælp i dag med et bud på.

Generalsekretær i Folkekirkens Nødhjælp, Birgitte Qvist-Sørensen, var vært for lanceringen af ”Et nyt grønt partnerskab med Afrika” onsdag i København, hvor udviklingsminister Rasmus Prehn (S) var en af talerne. Han bød udspillet varmt velkomment:

”Jeg synes, vi skal insistere på, at Afrika er mulighedernes kontinent. Ja, der er sult, overbefolkning og klimaforandringer i Afrika, men hvis vi blandt andet gør det her nye grønne partnerskab med Afrika til virkelighed, så kan vi vende det og indfri det store potentiale, som kontinentet også rummer”, lød det fra Rasmus Prehn (S).

Den grønne omstilling skal have en saltvandsindsprøjtning på det afrikanske kontinent, fordi det er her, klimaforandringerne rammer hårdest, og det er Danmarks opgave, mener generalsekretær i Folkekirkens Nødhjælp, Birgitte Qvist-Sørensen:

”Vores udspil indeholder en række initiativer, der skal skabe flere investeringer og mere grøn vækst på det afrikanske kontinent”, siger Birgitte Qvist-Sørensen og understreger, at Afrika huser 17 procent af verdens befolkning, men 70 % af verdens ekstremt fattige mennesker. Med de nuværende demografiske fremskrivninger vil kontinentet repræsentere hele 40 procent af klodens beboere i slutningen af dette århundrede.

”Problemet er, at de afrikanske lande kun modtager 3 procent af de globale udenlandske investeringer. Vi bliver simpelthen nødt til at skabe grobund for flere private og grønne investeringer, hvis ikke flygtningetallene og fattigdommen skal eksplodere, i takt med at tørken breder sig nogen steder, og oversvømmelser fjerner livsgrundlaget andre steder”, siger Birgitte Qvist-Sørensen.

Se også: Ny rapport: Klimatilpasning er en god investering

En af dem, som istemte sig koret om vigtigheden af mere investeringsvillighed, er administrerende direktør for Pension Danmark, Torben Möger Pedersen. Han var også en af talerne ved dagens lancering.

”Vores investeringsmidler vokser med ca. en 1 milliard om måneden, og hvis vi køber obligationer lige i tiden, får vi negative renter. Det kan vi ikke lide. Derfor er vi mere end nogensinde på jagt efter gode investeringsmuligheder i Afrika,” sagde Torben Möger Pedersen.

Udviklingsministeren gav klare indikationer på, at regeringen er villig til at investere mere i klimabistand, men understregede at de private investeringer fra blandt andet Pension Danmark er afgørende for at skabe nødvendig forandring:

”Vi har allerede eksempler på noget af det, I efterlyser, men vi kan blive endnu bedre, og det vil jeg som udviklingsminister gerne være med til”, sagde Rasmus Prehn (S).

Birgitte Qvist-Sørensen imødeser tiltrængt handling på det afrikanske kontinent, men understreger, at der skal flere penge på bordet:

”Det vigtigste for os er, at klimafinansieringen gives som nye midler ud over den eksisterende bistandsramme på 0,7 procent af bruttonationalproduktet”, understreger Birgitte Qvist-Sørensen efter have præsenteret Folkekirkens Nødhjælp udspil til et nyt grønt partnerskab med Afrika.

Se også: Træer er livsnødvendige for vor klode

Mere fra Folkekirkens Nødhjælp

Folkekirkens Nødhjælp

https://www.noedhjaelp.dk

  • mail@dca.dk
  • 33 15 28 00
  • Meldahlsgade 3, 1613 København V

Folkekirkens Nødhjælp arbejder for at styrke verdens fattigste i kampen for et værdigt liv. Organisationen arbejder både med langsigtet udvikling, samt humanitære indsatser i både Afrika, Asien og Mellemøsten. Vi arbejder gennem lokale udviklingsorganisationer, landbrugsorganisationer og menneskerettighedsgrupper, hvilket skaber lokalt ejerskab o…

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere