Ny dansk plan skal sikre grønne investeringer i Afrika

Hvordan sikrer vi, at Danmarks ambitiøse klimaplaner også kommer de fattigste dele af Afrika til gode? Det kom Folkekirkens Nødhjælp i dag med et bud på.

Generalsekretær i Folkekirkens Nødhjælp, Birgitte Qvist-Sørensen, var vært for lanceringen af ”Et nyt grønt partnerskab med Afrika” onsdag i København, hvor udviklingsminister Rasmus Prehn (S) var en af talerne. Han bød udspillet varmt velkomment:

”Jeg synes, vi skal insistere på, at Afrika er mulighedernes kontinent. Ja, der er sult, overbefolkning og klimaforandringer i Afrika, men hvis vi blandt andet gør det her nye grønne partnerskab med Afrika til virkelighed, så kan vi vende det og indfri det store potentiale, som kontinentet også rummer”, lød det fra Rasmus Prehn (S).

Se også: Vi løser kun klimakrisen ved at reducere vores CO2-udledninger

Den grønne omstilling skal have en saltvandsindsprøjtning på det afrikanske kontinent, fordi det er her, klimaforandringerne rammer hårdest, og det er Danmarks opgave, mener generalsekretær i Folkekirkens Nødhjælp, Birgitte Qvist-Sørensen:

”Vores udspil indeholder en række initiativer, der skal skabe flere investeringer og mere grøn vækst på det afrikanske kontinent”, siger Birgitte Qvist-Sørensen og understreger, at Afrika huser 17 procent af verdens befolkning, men 70 % af verdens ekstremt fattige mennesker. Med de nuværende demografiske fremskrivninger vil kontinentet repræsentere hele 40 procent af klodens beboere i slutningen af dette århundrede.

”Problemet er, at de afrikanske lande kun modtager 3 procent af de globale udenlandske investeringer. Vi bliver simpelthen nødt til at skabe grobund for flere private og grønne investeringer, hvis ikke flygtningetallene og fattigdommen skal eksplodere, i takt med at tørken breder sig nogen steder, og oversvømmelser fjerner livsgrundlaget andre steder”, siger Birgitte Qvist-Sørensen.

Se også: Investér i en klimaaftale med Folkekirkens Nødhjælp

En af dem, som istemte sig koret om vigtigheden af mere investeringsvillighed, er administrerende direktør for Pension Danmark, Torben Möger Pedersen. Han var også en af talerne ved dagens lancering.

”Vores investeringsmidler vokser med ca. en 1 milliard om måneden, og hvis vi køber obligationer lige i tiden, får vi negative renter. Det kan vi ikke lide. Derfor er vi mere end nogensinde på jagt efter gode investeringsmuligheder i Afrika,” sagde Torben Möger Pedersen.

Udviklingsministeren gav klare indikationer på, at regeringen er villig til at investere mere i klimabistand, men understregede at de private investeringer fra blandt andet Pension Danmark er afgørende for at skabe nødvendig forandring:

”Vi har allerede eksempler på noget af det, I efterlyser, men vi kan blive endnu bedre, og det vil jeg som udviklingsminister gerne være med til”, sagde Rasmus Prehn (S).

Birgitte Qvist-Sørensen imødeser tiltrængt handling på det afrikanske kontinent, men understreger, at der skal flere penge på bordet:

”Det vigtigste for os er, at klimafinansieringen gives som nye midler ud over den eksisterende bistandsramme på 0,7 procent af bruttonationalproduktet”, understreger Birgitte Qvist-Sørensen efter have præsenteret Folkekirkens Nødhjælp udspil til et nyt grønt partnerskab med Afrika.

Se også: Folkekirkens Nødhjælp ser massiv stigning i klimagaver

12.03.2024Folkekirkens Nødhjælp

Sponseret

Millioner i mønter: Salling Group håndterede danskernes donationer til mennesker i nød

22.11.2023Folkekirkens Nødhjælp

Sponseret

Folkekirkens Nødhjælp tændte 10.000 lys for fred i verden

Chokoladesalg i Wefood støtter unge mødre på flugt i Uganda

02.06.2023Folkekirkens Nødhjælp

Sponseret

31.03.2023Folkekirkens Nødhjælp

Sponseret

Global klimatilpasning: Behov for en holdindsats

13.03.2023Folkekirkens Nødhjælp

Sponseret

Gavmilde danskere og tæt samarbejde med Salling Group sikrer 11 millioner kroner til verdens brændpunkter

06.03.2023Folkekirkens Nødhjælp

Sponseret

Salling Group stiller butikker til rådighed for Folkekirkens Nødhjælp