Ny EU-lovgivning skærper krav om bæredygtigt produktdesign: Er din virksomhed klar?
EU’s nye forordning om bæredygtigt produktdesign udvider kravene til næsten alle produkter, hvilket fremmer længere levetid, ressourceeffektivitet og genanvendelse. Er din virksomhed klar til at tilpasse sig og udnytte de nye muligheder, som denne regulering bringer? Læs videre for at forstå de væsentligste krav og forberedelsesstrategier.
Forestil dig en fremtid, hvor produkter ikke kun er skabt til at blive brugt og smidt væk, men designet til at vare længere, blive repareret, genbrugt og til sidst genanvendt. Denne fremtid er tættere på, end du tror. Med den nye EU-forordning om miljøvenligt produktdesign (Ecodesign for Sustainable Products Regulation, ESPR) er vi på vej ind i en ny æra for bæredygtighed. Men er din virksomhed klar til at omfavne disse ændringer og drage fordel af de nye muligheder?
Fra vision til virkelighed
EU’s ambitiøse plan er ikke bare endnu en regulering; det er en revolution. ESPR bygger videre på det tidligere ecodesigndirektiv, som allerede har gjort en forskel. Ifølge Europa-Kommissionen har de nuværende økodesignforanstaltninger i 2021 alene sparet EU-forbrugere for 120 milliarder euro i energiforbrug og reduceret produkternes årlige energiforbrug med 10%. Den nye lov udvider dette fundament ved at inkludere næsten alle produktkategorier, hvilket betyder, at næsten intet produkt slipper uden om de nye bæredygtighedskrav.
Derudover introducerer ESPR et nyt digitalt produktpas, der vil indeholde omfattende oplysninger om produkternes miljømæssige bæredygtighed, såsom holdbarhed, reparerbarhed og andelen af genbrugsmaterialer. Produktpasset vil være offentligt tilgængeligt for forbrugere, interessenter og kunder.
For din virksomhed kommer ESPR altså til at have betydning både i forhold til at sikre compliance, at virksomhedens produkter lever op til en række konkrete krav, samt for at sikre konkurrencedygtighed på et marked, hvor bæredygtighed betyder mere og mere.
De konkrete krav
For overhovedet at kunne forberede sig på arbejdet omkring bæredygtigt produktdesign, er det vigtigt at forstå de væsentlige krav i den nye forordning. De væsentligste krav omfatter
- Holdbarhed og levetid: Produkter skal designes til at have en længere levetid. Det inkluderer muligheden for nem opgradering og reparation.
- Ressourceeffektivitet: Produkter skal minimere ressourceforbruget både i produktionen og selve brugen.
- Genanvendelse: Produkter skal indeholde genanvendte materialer og være nemme at genanvende ved produktets slutning.
- Miljøaftryk: Produkter skal designes med det lavest mulige CO2-aftryk og andre miljøpåvirkninger for øje.
En af de mest opsigtsvækkende bestemmelser i ESPR er forbuddet mod destruktion af usolgte tekstiler og fodtøj. For store virksomheder træder dette forbud i kraft om to år, mens mellemstore virksomheder har seks år til at tilpasse sig. Dette tiltag sigter mod at reducere affald og fremme genbrug og genanvendelse.
En anden vigtig komponent er, hvordan ESPR påvirker offentlige indkøb. Fremover vil offentlige myndigheder være forpligtet til at anvende miljøvenlige designkriterier, hvilket betyder, at virksomheder skal overholde de nye krav for at kunne deltage i offentlige udbud (European Parliament). Dette åbner op for nye markedsmuligheder for virksomheder, der kan demonstrere deres bæredygtighed.
Spændende muligheder for innovation
Selv om den nye regulering sætter krav til virksomhederne, udgør den ikke kun en udfordring, men også en mulighed for innovation. Virksomheder kan nu tænke kreativt og udvikle produkter, der ikke kun opfylder de nye krav, men også skiller sig ud på markedet. Forestil dig at kunne markedsføre dine produkter som nogle af de mest bæredygtige på markedet, med dokumentation klar til at overbevise selv de mest krævende kunder og partnere. På den måde kan din virksomhed bruge ESRP til at målrette bæredygtighedsindsatserne og produktudviklingen samt at bruge dette strategisk til at skille sig ud fra konkurrenterne.
Sådan forbereder din virksomhed sig
Her er nogle konkrete skridt, din virksomhed kan tage for at sikre, at I er klar til de nye krav:
- Evaluering af nuværende produkter: Gennemgå dine nuværende produkter og identificer områder, hvor de kan forbedres i forhold til de nye krav.
- Produktdesign: Integrer principperne for miljøvenligt design fra starten af produktudviklingen.
- Leverandørkæde: Samarbejd med dine leverandører for at sikre, at materialer og komponenter opfylder de nye standarder.
- Opkvalificering af medarbejdere: Uddan dit team i de nyeste bæredygtighedsprincipper og teknologier.
- Kommunikation og dokumentation: Implementer systemer til at dokumentere og kommunikere dine produkters miljøpræstationer, herunder brug af digitale produktpas (European Commission) (Environment).
Den nye EU-forordning om miljøvenligt produktdesign er ikke bare en regulering; det er en mulighed for at skabe en mere bæredygtig fremtid. For virksomheder, der er villige til at tage udfordringen op, er der store gevinster at hente, både økonomisk og miljømæssigt. Ved at tage proaktive skridt nu kan din virksomhed ikke kun overholde den kommende lovgivning, men også positionere sig som en leder inden for bæredygtigt design.
Et samarbejde med AROS Board
Artiklen "Ny EU-lovgivning skærper krav om bæredygtigt produktdesign: Er din virksomhed klar?” udgives i samarbejde med bestyrelsesnetværket AROS BOARD og den digitale platform for dataanalyse og business intelligence-løsninger, Solitwork. AROS BOARD og Solitwork dykker hver tredje uge ned i et aktuelt ESG-emne i en faglig artikel, der udgives til gode for AROS BOARDS netværk. Gennem vores gode partnerskab med Solitwork bidrager vi med faglige indsigter og gode råd fra vores erfarne rådgivere.
Vil du vide mere?
Har du brug for en ESG-sparringspartner om ESPR eller andre bæredygtighedsemner, tøv da ikke med at række ud til os på info@sbsolutions.dk.