10.12.2021  |  Klima, miljø og energi

Ny forening skal gøre genanvendt emballage praktisk muligt

Danmarks store erhvervsorganisationer er gået sammen om at udvikle en kollektiv løsning for indsamling og genbrug eller genanvendelse af emballage. Løsningen skal være klart til når det udvidede producentansvar for emballage indføres i 2025

Dansk Industri, Dansk Erhverv, Landbrug & Fødevarer og DagSam har dannet foreningen ”Dansk Emballage Producentansvar”. Den skal etablere og drive en organisation, som skal sikre, at emballage som plastikbakker, syltetøjsglas og mælkekartoner bliver indsamlet og genbrugt eller genanvendt.

"Erhvervslivet trækker i arbejdstøjet for at tage endnu et skridt på vejen mod klimavenlig produktion og forbrug. I dag ender det meste emballage på et forbrændingsanlæg, men nu sørger vi for, at meget mere emballage bliver genbrugt og genanvendt," siger Karin Klitgaard, miljøpolitisk chef i DI og formand for den nye forening.

Det handler nu ikke kun om et fromt ønske om bedre udnyttelse af ressourcerne. Den nye forening er også blevet til for at gøre de danske virksomheder klar til 2025. Herfra får virksomheder, der bruger emballage, nemlig ansvaret for, at deres emballage bliver genbrugt eller genanvendt. Det såkaldte producentansvar er en følge af EU’s emballagedirektiv, som Folketinget er på vej til at implementere i dansk lovgivning.

Læs også: Studerende vil erstatte 42 tons malingemballage med pap

Dansk Emballage Producentansvar planlægger at etablere en organisation, som – på vegne af producenterne – skal sikre, at den brugte emballage bliver indsamlet og behandlet. De fleste danskere kender allerede en lignende konstruktion fra pantsystemet på drikkevareemballage. Det nye system vil dog som udgangspunkt fungere uden pant. Børsen Bæredygtig forklarer, at i stedet skal virksomheder, der tilmelder sig, betale et gebyr for at få indsamlet, sorteret og genanvendt deres emballager.

"Der er enighed om, at producentansvaret indføres finansielt. Det vil ikke være sådan, at f.eks. Den Gamle Fabrik skal køre rundt og indsamle sine syltetøjsglas. Derfor har vi besluttet at etablere en kollektiv ordning," siger John Wagner, adm. direktør for De Samvirkende Købmænd, på vegne af Dagsam. til Børsen. 

Den kollektive indsats er en forudsætning for at få en dansk genanvendelsesindustri i verdensklasse, mener de fire organisationer.

"Affaldsvirksomheder kommer til at dyste om at være de bedste til at indsamle og behandle den brugte emballage. Det er effektivt og vil skabe innovation, når forureneren i fremtiden skal betale omkostningerne," siger John Wagner, adm. direktør i DSK på vegne af DagSam, som består af MLDK, Mærkevareleverandørerne, og detailhandel, bl.a. COOP og DSK, De Samvirkende Købmænd.

-EHS

Mere fra CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

www.csr.dk

CSR.dk – forum for bæredygtig forretning – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på forretningsdrevet CSR. Medlemmer på CSR.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af CSR.dk. Vi udkommer dagligt på CSR.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt fire gange om året med magasinet CSR Quarterly.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere