Ny forening skal gøre genanvendt emballage praktisk muligt

Danmarks store erhvervsorganisationer er gået sammen om at udvikle en kollektiv løsning for indsamling og genbrug eller genanvendelse af emballage. Løsningen skal være klart til når det udvidede producentansvar for emballage indføres i 2025

10.12.2021

CSR.dk

Dansk Industri, Dansk Erhverv, Landbrug & Fødevarer og DagSam har dannet foreningen ”Dansk Emballage Producentansvar”. Den skal etablere og drive en organisation, som skal sikre, at emballage som plastikbakker, syltetøjsglas og mælkekartoner bliver indsamlet og genbrugt eller genanvendt.

"Erhvervslivet trækker i arbejdstøjet for at tage endnu et skridt på vejen mod klimavenlig produktion og forbrug. I dag ender det meste emballage på et forbrændingsanlæg, men nu sørger vi for, at meget mere emballage bliver genbrugt og genanvendt," siger Karin Klitgaard, miljøpolitisk chef i DI og formand for den nye forening.

Det handler nu ikke kun om et fromt ønske om bedre udnyttelse af ressourcerne. Den nye forening er også blevet til for at gøre de danske virksomheder klar til 2025. Herfra får virksomheder, der bruger emballage, nemlig ansvaret for, at deres emballage bliver genbrugt eller genanvendt. Det såkaldte producentansvar er en følge af EU’s emballagedirektiv, som Folketinget er på vej til at implementere i dansk lovgivning.

Læs også: Studerende vil erstatte 42 tons malingemballage med pap

Dansk Emballage Producentansvar planlægger at etablere en organisation, som – på vegne af producenterne – skal sikre, at den brugte emballage bliver indsamlet og behandlet. De fleste danskere kender allerede en lignende konstruktion fra pantsystemet på drikkevareemballage. Det nye system vil dog som udgangspunkt fungere uden pant. Børsen Bæredygtig forklarer, at i stedet skal virksomheder, der tilmelder sig, betale et gebyr for at få indsamlet, sorteret og genanvendt deres emballager.

"Der er enighed om, at producentansvaret indføres finansielt. Det vil ikke være sådan, at f.eks. Den Gamle Fabrik skal køre rundt og indsamle sine syltetøjsglas. Derfor har vi besluttet at etablere en kollektiv ordning," siger John Wagner, adm. direktør for De Samvirkende Købmænd, på vegne af Dagsam. til Børsen. 

Den kollektive indsats er en forudsætning for at få en dansk genanvendelsesindustri i verdensklasse, mener de fire organisationer.

"Affaldsvirksomheder kommer til at dyste om at være de bedste til at indsamle og behandle den brugte emballage. Det er effektivt og vil skabe innovation, når forureneren i fremtiden skal betale omkostningerne," siger John Wagner, adm. direktør i DSK på vegne af DagSam, som består af MLDK, Mærkevareleverandørerne, og detailhandel, bl.a. COOP og DSK, De Samvirkende Købmænd.

-EHS

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

28.03.2025CSR.dk

Offentlige bygherrer vil bruge færre nye råstoffer

27.03.2025ANDERS ANDERSENS RENGØRING

Sponseret

OVERSHOOT DAY 2025

27.03.2025Lübech Living ApS

Sponseret

Vedvarende energi hos Lübech Livings leverandører er ikke en tilfældighed

27.03.2025Troldtekt A/S

Sponseret

Nyt showroom i Aarhus: Oplev karakterfulde Troldtekt akustikløsninger – og interiør fra otte andre brands

26.03.2025CSR.dk

Overraskelse: Mange virksomheders klimaindsats går godt

26.03.2025CSR.dk

Nemmere at klare opgaven med producentsansvar

25.03.2025CSR.dk

I Sønderjylland lever drømmen om grønne flyrejser

24.03.2025CSR.dk

Pantkop i Aarhus er en succes – nu udvides systemet

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
UN Global Compact Network Denmark
Webinar
Nordic Nature Starter Pack: Deep dive on water stewardship

Webinar 4: In this webinar we will zoom in on water stewardship and how companies can build water resilience and strengthen water management to reduce water impacts in their own operations and the value chain.

Dato

02.04.2025

Tid

09:00

Sted

Online via Zoom

Verarca
Event
Få styr på CO2-beregningen

Klimaregnskab uden bøvl – Få styr på scope 1, 2 og 3 med få klik

Dato

04.04.2025

Tid

10:30

Sted

Online

Bureau Veritas
Kursus
ISO 14001 Intern Auditor

På ISO 14001 Intern Auditor træner du forskellige auditeringsteknikker og -værktøjer, og hvordan du udfører intern audit af din virksomheds miljøledelsessystem i henhold til de strategiske og operationelle kravelementer i ISO 14001 standarden.

Dato

07.04.2025

Tid

08:00

Sted

Haraldskær Sinatur Hotel & Konference, Skibetvej 140, 7100 Vejle

Bureau Veritas
Kursus
ISO 14001 Intern Auditor

På ISO 14001 Intern Auditor træner du forskellige auditeringsteknikker og -værktøjer, og hvordan du udfører intern audit af din virksomheds miljøledelsessystem i henhold til de strategiske og operationelle kravelementer i ISO 14001 standarden.

Dato

07.04.2025

Tid

08:30

Sted

Vejle

Aros Business Academy
Kursus
Livscyklusvurdering (LCA)

Tag på kursus i livscyklusvurdering, og lær at styre LCA-processen med blik for din organisations behov – så I ikke ender med at kaste penge efter noget, der ikke kan bruges.

Dato

07.04.2025

Tid

09:00

Sted

Kuglegårdsvej 2, 1. sal, 1434 København

CABI
Webinar
Taler du om sygefravær med hele medarbejdergruppen?

Hvorfor skal du som leder tale om sygefravær med hele medarbejdergruppen og ikke kun 1:1? Den fælles snak er helt central for at kunne forebygge og håndtere sygefravær, og den handler om langt mere end bare sygefraværstallene. Dette webinar giver dig viden og inspiration til at komme i gang med den fælles snak i medarbejdergruppen.

Dato

08.04.2025

Tid

08:30

Sted

Online