Ny formand for Klimarådet – ingen fyring, understreger minister

Få dage efter offentliggørelsen af en kritisk rapport om regeringens klimapolitik, har selvsamme regering meldt ud, at Klimarådet skal have ny formand. Oppositionen er kritisk, men klimaministeren afviser enhver sammenhæng.

Klimarådets snart forhenværende formand, Peter Birch Sørensen, ville gerne være fortsat på posten, men regeringen har fundet det passende at ansætte en ny formand pr. 1. december. Foto: Anders Kampmann.

28.11.2018

Anders Kampmann, CSR.dk

Uden direkte at henvise til rådets analyse, siger energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt (V) i en pressemeddelelse fra ministeriet, at det er ”… volapyk at påstå, at regeringen reducerer tempoet i den grønne omstilling.”

Pressemeddelelsen argumenterer videre for, at den fremsatte kritik ’bygger på en række fejlslutninger’, og at forbigåelsen af landbruget i energiudspillet, et af de store kritikpunkter fra Klimarådet, bunder i, at ’teknologierne enten ikke [er] modne, relativt dyre, eller også findes de ikke endnu’, som det hedder.

I går, tirsdag d. 27. november, meddelte Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet så, at Klimarådets nuværende formand, Peter Birch Sørensen, pr. 1. december vil blive afløst af Peter Møllgaard, der er professor og dekan ved Maastricht University School of Business and Economics, samt tidligere medlem af Energikommissionen, der kom med anbefalinger til fremtidens energipolitik forud for netop regeringens energiudspil.

I en anden pressemeddelelse fra ministeriet udtrykker både den afgående og kommende formand samt ministeren tilfredshed med skiftet. I oppositionen ser man imidlertid knap så rosenrødt på situationen, beretter Information. På den anden side af Folketingssalen er opfattelsen ifølge avisen således nærmere, at regeringen forsøger at lukke munden på en kritiker.

”Det ser ud, som om man ikke kan lide at have en vagthund i nakken, som kommer med kritik af en. Klimarådet har jo adskillige gange sagt ærligt, at Danmark ikke er på rette vej med de initiativer, der bliver lagt frem fra regeringens side”, siger klimaordfører for De Radikale, Ida Auken, til Information.

Fra Socialdemokratiet siger klimaordfører Jens Joel, at han ikke kan finde faglige begrundelser for at udskifte Klimarådets formand, ”… og i det lys ligner det jo mest af alt en politisk fyring”, som han siger til avisen.

Selv hos regeringspartneren De Konservative er man kede af udskiftningen af Peter Birch Sørensen som partiets politiske ordfører, Anders Johansson, overfor Information kalder ”en vigtig og kompetent stemme i klimadebatten”, som han gerne have set fortsætte.

Ingen sammenhæng med rapport
Det havde Peter Birch Sørensen også selv.

”Jeg ville gerne have fortsat som formand et stykke tid endnu, hvis man havde ønsket det, men ministeren valgte at udpege en anden formand, hvilket han naturligvis er i sin gode ret til,” siger han til Information.

Netop det forhold fremhæver Lars Chr. Lilleholt da også, samtidig med at han afviser enhver form for sammenhæng mellem sidste uges rapport og udskiftningen på formandsposten.

Energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt (V) afviser en hver sammenhæng mellem skiftet på Klimarådets formandspost og rådets rapport fra sidste uge, der rettede en skarp kritik af regeringens klimaambitioner. Foto: EFKM/www.jeppebnielsen.com.

”Nej. Det har ingen sammenhæng med den diskussion. Som i overhovedet ingen. Uanset om der var kommet en rapport fra Klimarådet i sidste uge, så var der sket et skifte på formandsposten. Det har ingen sammenhæng med det”, siger han til Information.

Ministeren svarer ikke direkte på avisens spørgsmål om, hvorvidt han var bekendt med Peter Birch Sørensens ønske om at fortsætte på posten, men peger i stedet på, at han blev udpeget af den tidligere regering, og at man i den nuværende derfor finder det passende at vælge en ny.

”Klimarådet er et uafhængigt organ, og det skal det også være fremadrettet. Det skal have mulighed for at kommentere på de ting, der er. Men det er også oplagt, at når jeg som minister har muligheden for at udpege, selvfølgelig kigger på, hvem der er mest oplagt til at løse opgaven, når der er gået en firårig periode”, siger Lars Chr. Lilleholt til Information.

Den forklaring stiller man sig dog ikke tilfreds med i Alternativet, hvor politisk leder Uffe Elbæk undrer sig over forløbet og af samme årsag vil have uddybende snak med Lars Chr. Lilleholt, ligesom man lægger op til en ændring af selve udskiftningsprocessen, som ministeren hentyder til.

Læs også: Flere klimaforskere slår alarm

”Derfor tager vi nu sagen op med ministeren. Han skal selvfølgelig have mulighed for at give sin udlægning af sagsforløbet. Men det ser umiddelbart problematisk ud. Og så er det måske også på tide med en diskussion af, at formanden for et uafhængigt klimaråd udpeges af klimaministeren, hvis det er sådan her, det håndteres,” siger Uffe Elbæk til Information.

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

11.03.2025CSR.dk

Eksplosion i greenwashingsager: Ventetiden stiger

11.02.2025Compass Group Danmark A/S

Sponseret

Mavens Hule 2025 søger fremtidens fødevareiværksættere

04.02.2025SustainImpact ApS

Sponseret

Governance - nøglen til bæredygtig forretningsværdi.

17.01.2025Kinnarps A/S

Sponseret

Kinnarps testlaboratorie

14.01.2025SustainImpact ApS

Sponseret

Compliance? Skab engagement med DMA.

07.01.2025SustainImpact ApS

Sponseret

Rykker SMVbestyrelserne på ESG?

Sustainable Business Solutions bliver en del af Beierholm

16.12.2024Sustainable Business Solutions ApS

Sponseret

25.11.2024CSR.dk

Stærk compliance er grundlaget for at ”go beyond”

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Bureau Veritas
Kursus
ISO 14001 Intern Auditor

På ISO 14001 Intern Auditor træner du forskellige auditeringsteknikker og -værktøjer, og hvordan du udfører intern audit af din virksomheds miljøledelsessystem i henhold til de strategiske og operationelle kravelementer i ISO 14001 standarden.

Dato

07.04.2025

Tid

08:00

Sted

Haraldskær Sinatur Hotel & Konference, Skibetvej 140, 7100 Vejle

Bureau Veritas
Kursus
ISO 14001 Intern Auditor

På ISO 14001 Intern Auditor træner du forskellige auditeringsteknikker og -værktøjer, og hvordan du udfører intern audit af din virksomheds miljøledelsessystem i henhold til de strategiske og operationelle kravelementer i ISO 14001 standarden.

Dato

07.04.2025

Tid

08:30

Sted

Vejle

Aros Business Academy
Kursus
Livscyklusvurdering (LCA)

Tag på kursus i livscyklusvurdering, og lær at styre LCA-processen med blik for din organisations behov – så I ikke ender med at kaste penge efter noget, der ikke kan bruges.

Dato

07.04.2025

Tid

09:00

Sted

Kuglegårdsvej 2, 1. sal, 1434 København

CABI
Webinar
Taler du om sygefravær med hele medarbejdergruppen?

Hvorfor skal du som leder tale om sygefravær med hele medarbejdergruppen og ikke kun 1:1? Den fælles snak er helt central for at kunne forebygge og håndtere sygefravær, og den handler om langt mere end bare sygefraværstallene. Dette webinar giver dig viden og inspiration til at komme i gang med den fælles snak i medarbejdergruppen.

Dato

08.04.2025

Tid

08:30

Sted

Online

DTU
Webinar
Bestyrelsesarbejde i MedTech og Life Science

Boost din bestyrelseskarriere i MedTech og Life Sciences. Deltag i dette gratis webinar, hvor vi dykker ned i, hvordan stærke bestyrelsesrelationer ikke kun styrker samarbejdet – men også åbner døre for din egen vej ind i bestyrelseslokalet. Skal du med?

Dato

08.04.2025

Tid

17:00

Sted

Online

FSR - danske revisorer
Webinar
Revisors erklæring på lovpligtig bæredygtighedsrapportering

Få en praktisk indføring i udarbejdelse af revisors bæredygtighedserklæring i henhold til CSRD.

Dato

09.04.2025

Tid

09:00

Sted

Online