Ny formand for Klimarådet – ingen fyring, understreger minister
Få dage efter offentliggørelsen af en kritisk rapport om regeringens klimapolitik, har selvsamme regering meldt ud, at Klimarådet skal have ny formand. Oppositionen er kritisk, men klimaministeren afviser enhver sammenhæng.
I fredags, d. 23. november, udgav Klimarådet en rapport, hvor man kritiserer regeringen for i sit nye energiudspil at lægge op til at sænke tempoet i den grønne omstilling, hvilket man ikke mener er foreneligt med den danske målsætning om at være drivhusgasneutral i 2050.
Læs også: Danmarks CO2-budget udløber om seks-ti år, hvis den nuværende kurs fastholdes
Uden direkte at henvise til rådets analyse, siger energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt (V) i en pressemeddelelse fra ministeriet, at det er ”… volapyk at påstå, at regeringen reducerer tempoet i den grønne omstilling.”
Pressemeddelelsen argumenterer videre for, at den fremsatte kritik ’bygger på en række fejlslutninger’, og at forbigåelsen af landbruget i energiudspillet, et af de store kritikpunkter fra Klimarådet, bunder i, at ’teknologierne enten ikke [er] modne, relativt dyre, eller også findes de ikke endnu’, som det hedder.
I går, tirsdag d. 27. november, meddelte Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet så, at Klimarådets nuværende formand, Peter Birch Sørensen, pr. 1. december vil blive afløst af Peter Møllgaard, der er professor og dekan ved Maastricht University School of Business and Economics, samt tidligere medlem af Energikommissionen, der kom med anbefalinger til fremtidens energipolitik forud for netop regeringens energiudspil.
I en anden pressemeddelelse fra ministeriet udtrykker både den afgående og kommende formand samt ministeren tilfredshed med skiftet. I oppositionen ser man imidlertid knap så rosenrødt på situationen, beretter Information. På den anden side af Folketingssalen er opfattelsen ifølge avisen således nærmere, at regeringen forsøger at lukke munden på en kritiker.
”Det ser ud, som om man ikke kan lide at have en vagthund i nakken, som kommer med kritik af en. Klimarådet har jo adskillige gange sagt ærligt, at Danmark ikke er på rette vej med de initiativer, der bliver lagt frem fra regeringens side”, siger klimaordfører for De Radikale, Ida Auken, til Information.
Fra Socialdemokratiet siger klimaordfører Jens Joel, at han ikke kan finde faglige begrundelser for at udskifte Klimarådets formand, ”… og i det lys ligner det jo mest af alt en politisk fyring”, som han siger til avisen.
Selv hos regeringspartneren De Konservative er man kede af udskiftningen af Peter Birch Sørensen som partiets politiske ordfører, Anders Johansson, overfor Information kalder ”en vigtig og kompetent stemme i klimadebatten”, som han gerne have set fortsætte.
Ingen sammenhæng med rapport
Det havde Peter Birch Sørensen også selv.
”Jeg ville gerne have fortsat som formand et stykke tid endnu, hvis man havde ønsket det, men ministeren valgte at udpege en anden formand, hvilket han naturligvis er i sin gode ret til,” siger han til Information.
Netop det forhold fremhæver Lars Chr. Lilleholt da også, samtidig med at han afviser enhver form for sammenhæng mellem sidste uges rapport og udskiftningen på formandsposten.
”Nej. Det har ingen sammenhæng med den diskussion. Som i overhovedet ingen. Uanset om der var kommet en rapport fra Klimarådet i sidste uge, så var der sket et skifte på formandsposten. Det har ingen sammenhæng med det”, siger han til Information.
Ministeren svarer ikke direkte på avisens spørgsmål om, hvorvidt han var bekendt med Peter Birch Sørensens ønske om at fortsætte på posten, men peger i stedet på, at han blev udpeget af den tidligere regering, og at man i den nuværende derfor finder det passende at vælge en ny.
”Klimarådet er et uafhængigt organ, og det skal det også være fremadrettet. Det skal have mulighed for at kommentere på de ting, der er. Men det er også oplagt, at når jeg som minister har muligheden for at udpege, selvfølgelig kigger på, hvem der er mest oplagt til at løse opgaven, når der er gået en firårig periode”, siger Lars Chr. Lilleholt til Information.
Den forklaring stiller man sig dog ikke tilfreds med i Alternativet, hvor politisk leder Uffe Elbæk undrer sig over forløbet og af samme årsag vil have uddybende snak med Lars Chr. Lilleholt, ligesom man lægger op til en ændring af selve udskiftningsprocessen, som ministeren hentyder til.
Læs også: Flere klimaforskere slår alarm
”Derfor tager vi nu sagen op med ministeren. Han skal selvfølgelig have mulighed for at give sin udlægning af sagsforløbet. Men det ser umiddelbart problematisk ud. Og så er det måske også på tide med en diskussion af, at formanden for et uafhængigt klimaråd udpeges af klimaministeren, hvis det er sådan her, det håndteres,” siger Uffe Elbæk til Information.