Ny hypermoderne skofabrik bringer nordiske ledelsesværdier til Sri Lanka
Utraditionelt for Sri Lanka bygger Blåkläders nye skofabrik på nordiske ledelsesprincipper. Det gør den i et forsøg på at introducere de srilankanske ansatte for en alternativ arbejdsgivermodel, der blandt andet skal sikre en lav medarbejderomsætning
Svenske Blåkläder Workwear løftede i 2020 sløret for en helt ny serie af ortopædisk sikkerhedsfodtøj, som har været en stor succes siden lanceringen. Det har Blåkläder taget konsekvensen af, og derfor har arbejdstøjgiganten indviet en helt ny fabrik på Sri Lanka, der er dedikeret til produktion af sikkerhedsfodtøj. Temmelig utraditionelt for Sri Lanka bygger fabrikken fra dag ét på nordisk funderede økonomiske og sociale ledelsesprincipper
Den svenske producent af arbejdstøj, Blåkläder Workwear, er vokset 100 procent hvert femte år siden etableringen i 1959. Det har gjort Blåkläder til en af verdens største producenter af slidstærkt arbejdstøj og fra 2020 ligeledes sikkerhedsfodtøj. Et er naturligvis at etablere en helt ny fabrik i Asien. Noget andet er at lægge en stor del af det, vi kender fra ledelsesgangene her i Norden til grund for den daglige drift på fabrikken. Ikke desto mindre er netop det et kendetegn for den hypermoderne nye skofabrik i landsbyen Ulapane uden for Kandy på Sri Lanka.
Sri Lanka tilpasset Norden
Generelt er produktionsmedarbejdere i Asien relativt lette at flytte og ikke specielt loyale over for deres arbejdsplads. For at modvirke en høj medarbejderomsætning har Blåkläder derfor introduceret fabrikkens 350 medarbejdere for en tilpasset nordisk arbejdsgivermodel. Det har givet pote og indtil videre sikret en lavere udskiftning blandt medarbejderne på fabrikken.
Den sociale bæredygtighedsmodel, som også kendes fra Blåkläders øvrige fabrikker på Sri Lanka og i Myanmar, garanterer eksempelvis medarbejderne, at de har en stabil beskæftigelse, og at fabrikkens produktionsopgaver holdes på et jævnt niveau. På andre fabrikker er det ikke usædvanligt, at personalet må undvære løn og jobsikkerhed, hvis ordreindgangen falder, men det er ikke tilfældet i produktionen af Blåkläders sikkerhedsfodtøj. Blåkläder ejer nemlig selv fabrikken, og derfor kan ledelsen meget bedre sikre en ensartet belægning af produktionen hen over året.
Bred vifte af medarbejdergoder
Fabrikken giver de ansatte mulighed for lægehjælp via fabrikkens sundhedscenter, som er bemandet af en sygeplejerske og regelmæssigt besøges af en læge. Medarbejderne har også adgang til morgenmad, frokost og aftensmad enten gratis eller til en reduceret pris, og desuden har de ansatte mulighed for gratis bustransport til og fra arbejdet. Det gør det muligt at tiltrække medarbejdere, der bor lidt væk fra fabrikken, hvilket ofte er en betydende faktor for medarbejderne i det daglige.
Blåkläder yder løbende støtte til nødstedte, og personalet har endvidere en fond, der giver adgang til ekstra hjælp, hvis der opstår særlige behov for en af de ansatte. Fabrikken er i lighed med Blåkläders andre fabrikker i Asien også engageret i krisehjælp og samfundsopbyggende indsatser ved blandt andet at donere midler til lokale børnehjem. Og selvom skolegangen er gratis på Sri Lanka, koster skolebøger penge, som fabrikken betaler og derefter skænker til de ansattes børn ved en årlig bogdonationsceremoni. Højtider er vigtige på Sri Lanka, og derfor fejrer Blåkläder dem på fabrikken for at øge fællesskabet og trivslen.
- Vi har taget en stor portion nordisk ledelsesfilosofi og blandet det med nogle af de elementer, som vi ved, er afgørende for en høj trivsel og en lav medarbejderomsætning på en srilankansk arbejdsplads. Det er en del af vores ønske om at agere ansvarligt både med hensyn til medarbejderne og miljøet, og sammenlagt er det definitionen på Blåkläders sociale bæredygtighed, siger René Christiansen, Country Manager i Blåkläder Workwear i Danmark.
Fuld kontrol over kvalitet og sporbarhed
Ud over en høj grad af kulturforståelse og et lokalt lederskab har Blåkläder lagt stor vægt på den miljømæssige ansvarlighed på den nye hypermoderne fabrik på Sri Lanka.
Blandt andet har Blåkläder installeret intelligent LED-lys på fabrikken, der styres automatisk af sollyset udenfor. Skylights over alt i taget sikrer, at medarbejderne kan nyde godt af sollys inde på fabrikken, og en stor del af fabrikkens energiforbrug dækkes via solpaneler monteret på taget. Vandforbruget på fabrikken er ydermere nedbragt gennem automatisk genanvendelse af produktionsvandet til fx toiletskyl og vanding.
Det hele trækker en grøn tråd til Blåkläders eksisterende tøjfabrik i Myanmar, der som landets første har opnået det højest muligt miljøcertifikat LEED Platinum. Den nye fabrik på Sri Lanka får en årlig produktionskapacitet på 700.000 par sikkerhedssko.
- Vores mål med den nye fabrik er, at vi kan producere sikkerhedsfodtøj på den samme ansvarlige måde som vi lægger til grund for vores produktion af arbejdstøj på vores fabrikker i Myanmar og på Sri Lanka. Det indebærer et skarpt øje på fabrikkens klimabelastning og en værdikæde, hvor vi kun samarbejder med ganske få underleverandører, så vi hele tiden har fuld kontrol over kvalitet og sporbarhed, siger René Christiansen og fortsætter:
- Blåkläders ansvarlige produktionskoncept har eksisteret siden 1992, og vores CSR-politik er meget tydelig, hvilket blandt andet indebærer, at vi har påtaget os at producere i henhold til de højeste sociale, etiske og bæredygtige regelsæt, der findes. Det indebærer også, at vi følger national lovgivning og internationale konventioner, FN og ILO, samt at der regelmæssigt følges op på arbejdet, og at det kvalitetssikres. Det gør vi, fordi vi ligesom i Norden ønsker at passe godt på vores medarbejdere, og hver dag arbejder på at mindske deres incitament for at skifte til en anden arbejdsplads, slutter René Christiansen.
Om Blåkläder
Blåkläder, der blev grundlagt i Sverige i 1959, udvikler, producerer og distribuerer arbejdstøj, handsker og sko til alle faggrupper med høje krav til funktionalitet, kvalitet og design. Virksomheden sælger sine produkter i 20 lande, og det danske hovedkontor ligger i Støvring syd for Aalborg. Blåkläder producerer godt tre millioner stykker arbejdstøj på Sri Lanka og i Myanmar om året og lægger meget stor vægt på ansvarlighed – ikke blot i valget af materialer, men hele vejen rundt i forsyningskæden fra produktion til slutkunde. Med datterselskaber i Europa og USA, agenter i Japan, Schweiz og Island og en årlig omsætning på to mia. svenske kroner (2021) er Blåkläder en af verdens førende producenter og det største brand inden for arbejdstøj i Norden. Læs mere på www.blaklader.com