Ny klimaaftale faldet på plads: EU strammer op i sit kvotesystem

Endnu flere europæiske virksomheder og brancher får nu loft over sine drivhusgasudledninger i kraft af EU’s nye klimaaftale. EU-medlemmer er blandt andet blevet enige om at omfatte både transport- og byggebranchen i kvotesystemet, ETS.

Alle EU's medlemmer blev i weekenden enige om at stramme ETS, kvotesystemet, op. PR-foto: Det Europæiske Råd.

21.12.2022

CSR.dk

Transportsektorens CO2-udledninger skal nu også reguleres i EU. Det er hvis det står til en klimaaftale, som unionens medlemmer natten til søndag blev enige om. Nu skal aftalen blot vedtaget i Europa Parlamentet og medlemmernes egne parlamenter.

Aftalen udvider og strammer op i det kvotesystem, ETS, som siden 2005 har sat loft over visse sektorer og virksomheders CO2-emissioner i EU og ladet dem betale for udledningerne udover deres kvoter. Samtidig bliver ambitionen hævet, så EU nu stiler efter at reducere drivhusgasudledningen med 62 procent inden 2030.

Læs også: International alliance vil udfase fossile lastbiler fra 2035

”Denne aftale vil levere et kæmpestort bidrag til kampen mod klimaforandringer,” siger Peter Liese, som har stået i spidsen for forhandlingerne på vegne af EU-Parlamentet, til mediet Euractiv.

Udover transportsektoren står også byggebranchen til at blive omfattet af EU’s kvotesystem. Aftalen indebærer også, at skibstransport skal indlemmes i ETS, ligesom omkring 10.000 kraftværker også bliver indlemmet og dermed vil komme til at betale for at udlede CO2.

Fit for… 62

For omkring halvandet år siden fremlagde EU sin store, sammenhængende klimaplan, ’Fit for 55’. Ifølge planen skulle EU’s CO2-udledninger i 2030 være skåret med 55 procent sammenlignet med 1990. Det er netop for at nå dette mål, at EU’s kvotesystem nu strammes op.

Samtidig har EU opdateret sit mål for 2030, så klimaaftrykket nu skal være reduceret med 62 procent i stedet for 55. Og det er en flot præstation, at medlemslandene er blevet enige om et opdateret kvotesystem, der stadig muliggør ’Fit for 55’, mener Peter Birch Sørensen, professor i økonomi ved Københavns Universitet og tidligere formand for Klimarådet:

”Kunne man virkelig få medlemslandene med på alt det, for det var trods alt en væsentlig skærpelse af ambitionsniveauet? Det ser det nu ud til, så det er da glædeligt, at det faktisk er lykkedes,” udtaler han til Politiken og fortsætter:  

Læs også: Staten er i fuld gang med at finde områder til kæmpe solcellepark

”Det kan jo selvfølgelig også have noget at gøre med, at der er en krisestemning. Nu er der ikke bare et klimaargument for, at vi skulle gøre de der ting, men også et energiforsynings- og sikkerhedsargument. Det har nok hjulpet, men det er virkelig glædeligt, at man har kunnet enes blandt så mange lande med så forskellige interesser.”

Det største benspænd, som klimaaftalen ser ud til at kunnefalde over, når den skal implementeres, bliver formentlig reaktionerne, når de gratis kvoter skal udfases frem mod 2030. Så har virksomheder nemlig ikke længere mulighed for en at udlede én dråbe drivhusgas uden at skulle betale for det.

”Den nye klimatold hjælper ikke de virksomheder, der eksporterer ud af EU. Hen ad vejen mister de nogle af de gratis kvoter, som de får i dag. Hvis de får højere omkostninger til råvarer og halvfabrikata, fordi import af CO2-tunge varer til EU nu bliver pålagt den her told, og de samtidig eksporterer en stor del af deres produktion ud af EU, så får de det sværere,” vurderer Peter Birch Sørensen.

En del af aftalen er dog også, at der oprettes en pulje penge, som medlemslande kan bruge til at iværksætte ordninger, som skal hjælpe sårbare borgere og små erhvervsdrivende med at komme igennem den grønne omstilling, heriblandt eksportvirksomheder.

- KCP

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Sponseret

Ubehandlet jord, harpet muldjord, FFL-jord eller Allétræsmuld?

SUSTAINX ApS

Sponseret

Gap-analysen: Et vigtigt skridt mod CSRD-rapporteringen

Relateret indhold

21.11.2024CSR.dk

Nyt projekt vil kortlægge plastforurening

21.11.2024CSR.dk

Slagsmålet mellem Ben & Jerry’s og deres ejere Unilever blusser op på ny

18.11.2024CSR.dk

Ny millionbevilling skal gøre flere danske virksomheder klimaklar

14.11.2024BSR

Sponseret

The Silent G: Six Questions Every Leadership Team Should Ask About Sustainability Governance

04.11.2024CSR.dk

Ny rapport giver status på den grønne investeringsbølge

22.10.2024CSR.dk

Kommuner og regioner har investeret borgernes penge i atomvåben og andre våben

14.10.2024CSR.dk

Danmark skærper bæredygtighedskrav til biomasse

01.10.2024SustainImpact ApS

Sponseret

Løs forretningsproblemer med DMA og få ledelsen med ombord

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

MäRK
Kursus
Impact Manager

Join the Impact Manager program in Copenhagen to lead your company towards a sustainable future. Become an expert in B Corp tools and connect with a community of change-makers dedicated to helping businesses measure what matters and improve their impact.

Dato

05.11.2024

Tid

09:00

Sted

Copenhagen

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

06.11.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2, 8000 Aarhus C

Bureau Veritas
Kursus
Intro til CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Bureau Veritas Business Academy, Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i København

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

12.11.2024

Tid

09:00

Sted

Tivoli Hotel og Congress Center, Arni Magnussons Gade 2 1577 København V