Ny klimarapport sår tvivl om dansk klimamålsætning

En spritny klimarapport, bedre forskning og uforudsete niveauer af drivhusgasser er alle faktorer, der ser ud til at delegitimere Danmarks nuværende klimamålsætning om en reduktion af CO2 på 70 procent.

FN's nyeste klimarapport sætter spørgsmålstegn ved om Danmark, med den nuværende klimamålsætning, kan efterleve sin forpligtelse til Paris-aftalen. Arkivfoto..

24.09.2021

CSR.dk

Idéen om Danmark som et grønt foregangsland ser ud til at være et urealistisk scenarie. Efter den seneste klimarapport, der kom ud i forrige måned, er regeringens nuværende klimamålsætning om en 70 procent CO2-reduktion inden 2030 nemlig utilstrækkelig, hvis man skal efterleve Paris-aftalens krav om at holde den globale temperatur under 1,5 grader. Det skriver Politiken.

Sådan lyder det i hvert fald, hvis man spørger Joachim Peter Tilsted, der er ph.d-studerende i miljø- og energisystemer hos Lund Universitet. Ifølge ham, findes der ikke én realistisk beregning i klimaloven, hvis man skal håndhæve Paris-aftalen.

Læs også: Klimaforandringer udsætter bæredygtigt ferieresort

Faktisk skal Danmark i stedet reducere sin CO2-udledning med 78 procent.

Meget skal ændres
Man kan bruge flere forskellige metoder, hvis man vil udregne klimalovens validitet – flere af dem har Joachim Peter Tilsted selv benyttet, herunder dem som Klimarådet selv har brugt i 2019 som forudsætning til at konkludere, at kravet om 70 procent var passende.

Det er en forudsætning, som Klimarådet ikke har udregnet igen siden. Peter Møllgaard, formand for rådet, kommer dog selv med tre tendenser, der kan vise, at der skal skrues op for reduktionsmålene.

Den første tendens er den førnævnte klimarapport fra FN, der strammede op på de tal, verden kan udlede af CO2, hvis man stadig skal holde temperaturstigningen under 1,5 grader.

Det andet omhandler Danmarks egen udledning. For vi har sendt flere drivhusgasser ud i atmosfæren de sidste to år end Klimarådet vurderede og derfor er vores eget råderum også blevet mindre.

For det tredje har forskere fået mere indsigt i klima og som følge af dette justeret hvor meget CO2 verden har udledt siden 1990 – det strammer også op på vores CO2-budget.

”Disse faktorer trækker i den gale retning og vil have konsekvenser for, om klimapolitikken er i overensstemmelse med Paris-aftalen. Vi har allerede drøftet IPCC-rapporten i Klimarådet, og det er fint at overveje en genberegning af klimamålene. Det kunne være en del af de anbefalinger, vi skal give regeringen i februar”, siger Peter Møllgaard til Politiken.

Ingen ændring i sigte
Det ser imidlertid ud til, at regering ikke har i tankerne at justere klimamålsætningen, så den i højere grad kan leve op til Paris-aftalen. I et skriftligt svar til Politiken siger klimaminister, Dan Jørgensen (s):

Læs også: DN: Havbeskyttelse skal tænkes med i klimakampen

”Ambitionsniveauet i klimaloven er stadig formentlig verdens højeste. Det betyder også, at den er svær at leve op til, og at vi derfor bruger al energi på at gennemføre en ambitiøs politik, der kan føre os i mål”.

Derfor oplyser klimaministeren heller ikke, om regeringen få Klimarådet til at vurdere, hvad der skal til for at leve op til aftalen.

- HCL

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

04.04.2025Denteks A/S

Sponseret

Bæredygtigt arbejdstøj og linned

28.03.2025CSR.dk

Offentlige bygherrer vil bruge færre nye råstoffer

27.03.2025ANDERS ANDERSENS RENGØRING

Sponseret

OVERSHOOT DAY 2025

27.03.2025Lübech Living ApS

Sponseret

Vedvarende energi hos Lübech Livings leverandører er ikke en tilfældighed

27.03.2025Troldtekt A/S

Sponseret

Nyt showroom i Aarhus: Oplev karakterfulde Troldtekt akustikløsninger – og interiør fra otte andre brands

26.03.2025CSR.dk

Overraskelse: Mange virksomheders klimaindsats går godt

26.03.2025CSR.dk

Nemmere at klare opgaven med producentsansvar

25.03.2025CSR.dk

I Sønderjylland lever drømmen om grønne flyrejser

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Bureau Veritas
Kursus
ISO 14001 Intern Auditor

På ISO 14001 Intern Auditor træner du forskellige auditeringsteknikker og -værktøjer, og hvordan du udfører intern audit af din virksomheds miljøledelsessystem i henhold til de strategiske og operationelle kravelementer i ISO 14001 standarden.

Dato

07.04.2025

Tid

08:00

Sted

Haraldskær Sinatur Hotel & Konference, Skibetvej 140, 7100 Vejle

Bureau Veritas
Kursus
ISO 14001 Intern Auditor

På ISO 14001 Intern Auditor træner du forskellige auditeringsteknikker og -værktøjer, og hvordan du udfører intern audit af din virksomheds miljøledelsessystem i henhold til de strategiske og operationelle kravelementer i ISO 14001 standarden.

Dato

07.04.2025

Tid

08:30

Sted

Vejle

Aros Business Academy
Kursus
Livscyklusvurdering (LCA)

Tag på kursus i livscyklusvurdering, og lær at styre LCA-processen med blik for din organisations behov – så I ikke ender med at kaste penge efter noget, der ikke kan bruges.

Dato

07.04.2025

Tid

09:00

Sted

Kuglegårdsvej 2, 1. sal, 1434 København

CABI
Webinar
Taler du om sygefravær med hele medarbejdergruppen?

Hvorfor skal du som leder tale om sygefravær med hele medarbejdergruppen og ikke kun 1:1? Den fælles snak er helt central for at kunne forebygge og håndtere sygefravær, og den handler om langt mere end bare sygefraværstallene. Dette webinar giver dig viden og inspiration til at komme i gang med den fælles snak i medarbejdergruppen.

Dato

08.04.2025

Tid

08:30

Sted

Online

DTU
Webinar
Bestyrelsesarbejde i MedTech og Life Science

Boost din bestyrelseskarriere i MedTech og Life Sciences. Deltag i dette gratis webinar, hvor vi dykker ned i, hvordan stærke bestyrelsesrelationer ikke kun styrker samarbejdet – men også åbner døre for din egen vej ind i bestyrelseslokalet. Skal du med?

Dato

08.04.2025

Tid

17:00

Sted

Online

FSR - danske revisorer
Webinar
Revisors erklæring på lovpligtig bæredygtighedsrapportering

Få en praktisk indføring i udarbejdelse af revisors bæredygtighedserklæring i henhold til CSRD.

Dato

09.04.2025

Tid

09:00

Sted

Online