Ny klimarapport sår tvivl om dansk klimamålsætning

En spritny klimarapport, bedre forskning og uforudsete niveauer af drivhusgasser er alle faktorer, der ser ud til at delegitimere Danmarks nuværende klimamålsætning om en reduktion af CO2 på 70 procent.

FN's nyeste klimarapport sætter spørgsmålstegn ved om Danmark, med den nuværende klimamålsætning, kan efterleve sin forpligtelse til Paris-aftalen. Arkivfoto..

24.09.2021

CSR.dk

Idéen om Danmark som et grønt foregangsland ser ud til at være et urealistisk scenarie. Efter den seneste klimarapport, der kom ud i forrige måned, er regeringens nuværende klimamålsætning om en 70 procent CO2-reduktion inden 2030 nemlig utilstrækkelig, hvis man skal efterleve Paris-aftalens krav om at holde den globale temperatur under 1,5 grader. Det skriver Politiken.

Sådan lyder det i hvert fald, hvis man spørger Joachim Peter Tilsted, der er ph.d-studerende i miljø- og energisystemer hos Lund Universitet. Ifølge ham, findes der ikke én realistisk beregning i klimaloven, hvis man skal håndhæve Paris-aftalen.

Læs også: Klimaforandringer udsætter bæredygtigt ferieresort

Faktisk skal Danmark i stedet reducere sin CO2-udledning med 78 procent.

Meget skal ændres
Man kan bruge flere forskellige metoder, hvis man vil udregne klimalovens validitet – flere af dem har Joachim Peter Tilsted selv benyttet, herunder dem som Klimarådet selv har brugt i 2019 som forudsætning til at konkludere, at kravet om 70 procent var passende.

Det er en forudsætning, som Klimarådet ikke har udregnet igen siden. Peter Møllgaard, formand for rådet, kommer dog selv med tre tendenser, der kan vise, at der skal skrues op for reduktionsmålene.

Den første tendens er den førnævnte klimarapport fra FN, der strammede op på de tal, verden kan udlede af CO2, hvis man stadig skal holde temperaturstigningen under 1,5 grader.

Det andet omhandler Danmarks egen udledning. For vi har sendt flere drivhusgasser ud i atmosfæren de sidste to år end Klimarådet vurderede og derfor er vores eget råderum også blevet mindre.

For det tredje har forskere fået mere indsigt i klima og som følge af dette justeret hvor meget CO2 verden har udledt siden 1990 – det strammer også op på vores CO2-budget.

”Disse faktorer trækker i den gale retning og vil have konsekvenser for, om klimapolitikken er i overensstemmelse med Paris-aftalen. Vi har allerede drøftet IPCC-rapporten i Klimarådet, og det er fint at overveje en genberegning af klimamålene. Det kunne være en del af de anbefalinger, vi skal give regeringen i februar”, siger Peter Møllgaard til Politiken.

Ingen ændring i sigte
Det ser imidlertid ud til, at regering ikke har i tankerne at justere klimamålsætningen, så den i højere grad kan leve op til Paris-aftalen. I et skriftligt svar til Politiken siger klimaminister, Dan Jørgensen (s):

Læs også: DN: Havbeskyttelse skal tænkes med i klimakampen

”Ambitionsniveauet i klimaloven er stadig formentlig verdens højeste. Det betyder også, at den er svær at leve op til, og at vi derfor bruger al energi på at gennemføre en ambitiøs politik, der kan føre os i mål”.

Derfor oplyser klimaministeren heller ikke, om regeringen få Klimarådet til at vurdere, hvad der skal til for at leve op til aftalen.

- HCL

Vestforbrænding

Sponseret

Vi går i dybden med CO2

CSR.dk

Jobopslag: Fagmedie eller jobportal – hvad virker bedst?

Relateret indhold

02.07.2025Folkekirkens Nødhjælp

Sponseret

Danskerne elsker genbrug – især om sommeren

02.07.2025Elis Danmark A/S

Sponseret

Danmarks første anlæg til anvendelse af regnvand i industriproduktion er sat i drift

01.07.2025MeetDenmark - Dansk Erhvervs- og Mødeturisme

Sponseret

Podcast til sommerferien

01.07.2025CSR.dk

Nordea justerer regler efter lån til oliegigant

01.07.2025Miljømærkning Danmark

Sponseret

Nu kan festivaler og andre events svanemærkes

27.06.2025Aalborg Kongres & Kultur Center

Sponseret

Bæredygtighedsindsats når nye højder: AKKC certificeret med Svanemærket

27.06.2025CSR.dk

Udskældte klimareduktioner skal tages i brug i stor stil

24.06.2025MeetDenmark - Dansk Erhvervs- og Mødeturisme

Sponseret

Gør social bæredygtighed til en styrkeposition – deltag i nyt gratis forløb

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU
Webinar
Master in Sustainable Leadership Information Session

Discover how you can elevate your career and bring significant value to your company with a Master in Sustainable Leadership.

Dato

03.07.2025

Tid

09:00

Sted

Online

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
ESG Sommerskole - Live Webinar - Lær at tale ESG

Ønsker du at arbejde med ESG og bæredygtig business? Selv erfarne fagfolk roder rundt i begreberne. Få overblik og indblik i de centrale nøgleord og bogstavsforkortelser. Så du kan forstå og tale med om, hvordan virksomheder kan skabe værdi for både samfund og bundlinje.

Dato

04.07.2025

Tid

09:00

Sted

Zoom

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Q&A webinar 8. august: Sustainable Business Change Manager

Overvejer du at tage en uddannelse inden for ESG og bæredygtighed, kan Sustainable Business Change Manager være rigtig for dig. Er du interesseret, men har spørgsmål eller brug for fif til, hvordan du kan sælge uddannelsen ind internt? Deltag i et uforpligtende webinar om uddannelsen.

Dato

04.08.2025

Tid

12:30

Sted

Zoom

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Q&A webinar August 5, 2025: Sustainable Business Change Manager (Intl/Online)

Are you considering an education in ESG and sustainability? The Sustainable Business Change Manager programme might be the perfect fit for you. If you’re interested but have questions or need tips on how to present the programme’s value internally, join our Q&A webinar to learn more.

Dato

05.08.2025

Tid

14:00

Sted

Zoom

Dansk Standard
Kursus
ISO 14001 kursus: Diplomkursus i miljøledelse

På to dage præsenteres du for det grundlæggende indhold i ledelsesstandarden ISO 14001:2015 Miljøledelse, og lærer hvordan de enkelte krav efterleves i praksis. Der vil undervejs i kurset være praktiske øvelser, der kan inspirere dig til at arbejdet til i din egen organisation efterfølgende. Som afslutning følger en multiple choice eksamen, som måler på dine erhvervede viden og færdigheder.

Dato

18.08.2025

Tid

08:00

Sted

Dansk Standard, Nordhavn

Bureau Veritas
Kursus
FSMS ISO 22000:2018 Lead Auditor Fødevaresikkerhed (CQI IRCA-certificeret)

Ved succesfuld gennemførelse af vores CQI and IRCA-certificeret FSMS ISO 22000:2018 Lead Auditor Fødevaresikkerhedskursus vil du være i stand til at planlægge, gennemføre og afrapportere effektive 1., 2. og 3. parts audits af ledelsessystemer i henhold til kravene i ISO 22000:2018.

Dato

18.08.2025

Tid

08:30

Sted

Vejle