16.12.2022 | Klima, miljø og energi
Ny plasthandlingsplan bør tackle vores overforbrug af plastik og favne langt bredere end det fremgår af regeringsgrundlaget
Indhold fra partner Hvad er dette?
Det er meget positivt, at det nye regeringsgrundlag lægger op til, at der skal laves en ny plasthandlingsplan. Problemerne med plastik er ikke blevet mindre siden den første plasthandlingsplan fra 2019.
Plastik er fundet på bunden af de dybeste have, i sneen på de højeste bjerge, i regnvand, i luften vi indånder, i maden vi spiser, i vores urin og afføring, i brystmælk og i moderkagen på gravide kvinder. Senest er mikroplastik i år blevet påvist i menneskers blod, hvorfra det kan vandre til andre dele af kroppen. Plastik er en bred klima-, miljø-, biodiversitets- og sundhedsudfordring.
At målet med en ny plasthandlingsplan er begrænset til ”at få nedbragt plastik i den danske natur” står i skærende kontrast til den seneste forskning om de skadelige effekter fra plastik på klimaet, biodiversiteten og vores sundhed. Plastik er ikke udelukkende et miljøproblem. I dag er plastik i langt højere grad et forbrugsproblem der bunder i en engangskultur, der har store negative konsekvenser for både klima og miljø. Det danske forbrug af plastikemballage er ifølge Miljøstyrelsen steget med 30% i den senest opgjorte fem-årige periode. Det er alt andet end bæredygtigt. Derfor bør en ny plasthandlingsplan først og fremmest have fokus på at reducere vores plastikforbrug. Dette bør ske ved at gå bredt til værks, så vi får kigget på, hvordan vi kan nedbringe plastikforbruget i sektorer som landbruget, sundhedsvæsenet, medicinalindustrien og byggeriet. Derudover skal vi have fjernet ”hverdagsplastik” fra forbrugernes hverdag, blandt andet i supermarkederne, takeaway-emballagerne til mad og drikke og transportemballage til e-handel samt have nedbragt plastik i tøj og tekstiler. Endelig er der behov for en bredt favnende tilgang til mikroplastik, der både adresserer bevidst tilsat mikroplastik i kosmetiske produkter og rengøringsartikler, samt infill af plastik på kunstgræsbaner, slid fra bildæk og vindmøllevinger mv.
”Plastik forurener klima og miljø gennem hele plastikkens livscyklus. Udvinding af råstof fra olie udgør en klimabelastning, forurener miljøet og påvirker mennesker sundhed. Design af plastik rummer ofte en kemikalieudfordring, og da cirka halvdelen af hele den globale plastikproduktion går til engangsplastik, øges både affaldsmængden og tab af plastikaffald i naturen. Vi ser ind i en fremtid, hvor plastikproduktionen vil blive firedoblet inden 2050. Det siger sig selv, at hvis vi skal leve mere bæredygtigt med plastik og nedbringe den del, der ender i miljøet, er vi nødt til at kigge bredt på, hvordan vi overordnet set kan nedbringe vores forbrug af plastik og betragte plastik som en knap ressource,” Anne Aittomaki, strategisk direktør i Plastic Change
Den nye regering skal træde i karakter som det foregangsland, vi betragter os selv som at være. Vi opfordrer derfor til at udarbejde en holistisk og bredtfavnende ny plastikhandlingplan til gavn for miljø, klima, biodiversitet og menneskers sundhed, og vi ser frem til at spille en aktiv rolle i processen.
Plastic Change foreslår fire elementer, som en ny og ambitiøs plasthandlingsplan skal fokusere på:
- Et overordnet fokus på reduktion og et mål om at nedbringe forbruget af plastik i Danmark.
- Favne bredt og involvere forskellige sektorer i at reducere deres forbrug.
- Styrke indsatsen på mikroplastik, både den mikroplastik, der bevidst tilsættes produkter samt mikroplastik der stammer fra slid.
- Tilvejebringe en forskningsindsats, der på baggrund af den nyeste viden gør os klogere på mulige sundhedsskadelige effekter af plastik.
Klima, miljø og energi

Magnus Heunicke bruger folkesundhed som afledningsmanøvre og negligerer miljøforurening
Miljøminister Magnus Heunicke anerkender, at et forbud mod gummigranulat i kunstgræsbaner er godt for miljøet, men han er alligevel imod det. I sin argumentation bruger ministeren en klassisk afledningsmanøvre.
Indhold fra partner
Klima, miljø og energi

Heunicke må beskytte naturen mod tobaksindustrien
Cigaretfiltre er den største, globale kilde til plastikforurening, og filtrene gør ingen forskel sundhedsmæssigt – tværtimod. Derfor bør den nye miljøminister Magnus Heunicke arbejde for et forbud.
Indhold fra partner
Klima, miljø og energi

Åbent brev til miljøminister: Danmark bør gå forrest for at begrænse bevidst tilsat mikroplastik i forbrugerprodukter
EU-Kommissionen foreslår at begrænse tilsat mikroplastik i en række forbrugerprodukter som kosmetik, rengøringsmidler og kunstgræsbaner. Fire miljø og forbrugerorganisationer opfordrer på det kraftigste regeringen til uforbeholdent at støtte forslaget.
Indhold fra partner
Klima, miljø og energi

Plastikhelteskolen skal gøre børn klogere på plastikkrisen og de gode løsninger
Den 21. december udkom nyt materiale fra Plastikhelteskolen, som en særlig julegave til danske skolebørn og deres lærere. Plastikhelteskolen skal gøre børn og unge klogere på plastikkrisen og på, hvordan vi løser de udfordringer vi står overfor.
Indhold fra partner
Klima, miljø og energi

De gode nyheder for vandloppen afliver IKKE risikoen ved mikroplastik i havene
Nyt studie konkluderer efter forsøg med vandlopper at vi ikke skal være bekymrede for mikroplastik ender på vores middagstallerken. Men listen over kritiske huller i studiet er lang, og vi forsøger her at give et mere nuanceret billede af kompleksiteten.
Indhold fra partner
Klima, miljø og energi

Tobaksindustrien løber med prisen som største plastikforurener i Danmark
Resultaterne fra en landsomspændende undersøgelse af indsamlet affald fra den danske natur viser, at de tre største forurenere er tobaksproducenter. Både miljø- og sundhedsorganisationer peger på, at et forbud mod cigaretfiltre er en oplagt løsning.
Indhold fra partner