11.03.2021 | Strategi & ledelse
Ny rapport: Byggebranchen har brug for en ny inkluderende kultur
Indhold fra partner Hvad er dette?
Foreningen for Byggeriets Samfundsansvar lancerer på Kvindernes internationale Kampdag den 8. marts en ny rapport, som konkluderer, at byggeriets kultur har brug for et serviceeftersyn, hvis vi skal skabe et mere inkluderende arbejdsmiljø, der appellerer både til unge mænd og kvinder.
Gennem de sidste 20 år har andelen af kvinder i byggeriet ligget på blot 9 pct., og blandt håndværkerne er det kun godt 4 pct. Forskning viser, at diverse arbejdspladser giver bedre resultater, og da byggeriet samtidig kæmper med mangel på arbejdskraft, er der god grund til at ændre vanetænkningen i branchen.
Gennem de sidste 20 år har andelen af kvinder i byggeriet ligget på blot 9 pct., og blandt håndværkerne er det kun godt 3 pct. Forskning viser, at diverse arbejdspladser giver bedre resultater, og da byggeriet samtidig kæmper med mangel på arbejdskraft, er der god grund til at ændre vanetænkningen i branchen.Rapporten, som er finansieret af Realdania, har Foreningen for Byggeriets Samfundsansvar udarbejdet i samarbejde med PotentialCo og Daregender. Den undersøger hvad der kendetegner kulturen i byggeriet, på tværs af hele værdikæden, og hvordan den påvirker muligheden for at styrke diversiteten i branchen:
"Der er rigtig mange positive effekter ved en mere divérs arbejdsstyrke. Det kan ses direkte på bundlinjen gennem øget medarbejdertilfredshed, innovation og produktivitet, og vi mister jo vigtigt talent i branchen, hvis vi primært rekrutterer fra den ene halvdel af befolkningen. Det er disse mål, rapporten skal udstikke en rute til at sætte i spil,” siger Vibeke Lydolph Lindblad, bestyrelsesmedlem i Foreningen for Byggeriets Samfundsansvar og CEO i Christensen & Co Arkitekter.
Der er behov for at kigge kulturen efter i sømmene
Rapporten er baseret på desk research, kvalitative interviews og fokusgruppemøder med repræsentanter fra hele byggeriets værdikæde, både ledere og medarbejdere, samt kvinder og mænd.
Rapporten peger bl.a. på en række områder, hvor der ifølge interviewpersonerne er plads til forbedring for at nå målet om at blive attraktiv for både kvinder og mænd. Konkret drejer det sig om mangel på respekt for de ’bløde’ værdier’, som kvinder forventes at bidrage med i branchen, stillet op mod et stærkt hierarkisk arbejdsmiljø, en hård jargon, samt en gruppeidentitet baseret på det fælles træk at være mand – hvilket kan få kvinder til at føle sig som gæster i eget fag:
”Rapporten viser, at der er behov for at give kulturen i byggeriet et serviceeftersyn, hvis vi skal tiltrække og fastholde flere kvinder i byggeriet. Det er ikke nok kun at arbejde på at rekruttere flere kvinder til byggeriet. Hvis den grundlæggende kultur og jargon, der er med til at udelukke dem fra fællesskabet ikke adresseres, er vi lige vidt. Vi skal tage det bedste fra byggebranchens eksisterende DNA og justere det, som ikke fungerer optimalt, så vi kan skabe et inkluderende arbejdsmiljø for alle”, siger Christina Schultz, Sekretariatschef i FBSA.
Anbefalinger skal klæde ledelsen på
Udover en analyse af byggeriets kultur, kommer rapporten også med en række anbefalinger om, hvad der skal til, hvis vi skal tiltrække og fastholde flere kvinder i branchen.
Rapporten peger bl.a. på, at når kvinder har svært ved at blive en del af arbejdsfællesskabet, skaber det et tab af effektivitet på arbejdspladsen. Og dermed risikerer vi, at alle de forventede fordele ved at have ansatte af begge køn går tabt. Derfor er det afgørende at arbejde på tiltag, der bidrager til at sikre kvinders fastholdelse i branchen i det lange løb.
På den baggrund udstikker rapporten en række anbefalinger i fire temaer til ledelserne i byggeriet, som ønsker at arbejde med denne dagsorden: Psykologisk sikkerhed, samarbejde på tværs af værdikæden og fagfællesskaber, guidelines til inkluderende kommunikation, og skabe et rum for rygstøtte til kvinder.
”Hvis vi i de kommende år skal rekruttere flere kvinder i byggeriet, er det afgørende, at vi kigger indad og undersøger, hvordan vi sikrer en god omgangstone. Alle skal føle sig inkluderet og respekteret, og derfor lancerer vi nu projektet Takt & Tone hos Skou Gruppen, som tager udgangspunkt i rapportens anbefalinger. Initiativet skal bidrage til, at vi i fremtiden har en mangfoldig arbejdsplads med et sundt arbejdsmiljø,” siger Martin Skou Heidemann, direktør i Skou Gruppen og medlem af FBSA’s ambassadørkorps for diversitet.
Rapporten er kulminationen på pilotprojektet Vejen til øget diversitet og et bedre arbejdsmiljø i bygge- og anlægsbranchen, som er støttet af Realdania og har kørt siden efteråret 2020.
På lanceringseventet den 8. marts kommenterer beskæftigelses- og ligestillingsminister Peter Hummelgaard på rapporten sammen med kandidater fra et nyt ambassadørkorps, som Foreningen for Byggeriets Samfundsansvar har oprettet for sammen med branchen at omsætte anbefalingerne til handling.
Se mere om lanceringseventet den 8. marts her.
Kontakt for yderligere info:
Christina Schultz, Sekretariatschef i Foreningen for Byggeriets Samfundsansvar
Mail: cs@fbsa.dk
Mobil: 61 77 59 17
Martin Skou Heidemann, Direktør, Skou Gruppen
Mail: ms@skougruppen.dk
Mobil.: 28 35 80 15
Strategi & ledelse

Stærk almen profil overtager forpersonsposten i Byggeriets Samfundsansvar
Thomas Holluf Nielsen, adm. direktør i Domea.dk er trådt ind som forperson i Byggeriets Samfundsansvar. Han afløser Palle Adamsen, adm. direktør i Lejerbo, der har været forperson i foreningen siden dens etablering i 2014. Den nye forperson ønsker bl.a. at samle byggeriet på tværs for en mere bæredygtig udvikling og videreføre foreningens markante stemme i debatten.
Indhold fra partner
Samfund

FBSA vil sætte diversitet på skoleskemaet
Med et nyt samtaleværktøj, der tager fat på autentiske problemstillinger og dilemmaer omkring diversitet i bygge- og anlægsbranchen, vil Foreningen for Byggeriets Samfundsansvar nu sætte diversitet på skoleskemaet på både erhvervsskoler, universiteter og arkitektskoler. Håbet er, at det kan være med til at skabe bedre forudsætninger for at udbrede diversitet og inklusion i branchen fremadrettet.
Indhold fra partner
Medarbejder

Byggeriets Samfundsansvar opruster med ny stærk CSR-profil
Nadia Sander Strange træder ind i Byggeriets Samfundsansvars sekretariat som ny projektleder med en stærk praksisnær forståelse for bæredygtighed i byggeriet. Nadia kommer fra en stilling som CSR-ansvarlig og bæredygtighedsleder hos CCO Arkitekter.
Indhold fra partner
Strategi & ledelse

Millionstøtte skal skabe mere diversitet og en bedre arbejdskultur i byggebranchen
I et nyt udviklingsprojekt med støtte fra Realdania skal Foreningen for Byggeriets Samfundsansvar udvikle konkrete værktøjer, der skal gøre kulturen på tværs af byggebranchen mere inkluderende, særligt over for kvinder, men også andre minoriteter. Et af målene er at skabe en bedre arbejdskultur, der kan tiltrække mere arbejdskraft i en branche, der har store udforinger med rekruttering.
Indhold fra partner
Strategi & ledelse

Derfor skal du interessere dig for eu-taksonomiens sociale minimumsgarantier
De sociale minimumsgarantier er et centralt element inden for EU-taksonomien,som alle aktører i byggeriet derfor bør blive fortrolige med. Bl.a. fordi at den sociale bæredygtighed vil blive sidestillet med den grønne, og fordi social bæredygtighed bliver et konkurrenceparameter. Find her flere gode grunde til at du skal begynde at interessere dig for detsamt noget relevant baggrundsviden her.
Indhold fra partner
Strategi & ledelse

Forening vil hjælpe den danske byggebranche med at bruge FN’s Verdensmål
I et nyt projekt skal Foreningen for Byggeriets Samfundsansvar nu udvikle undervisningsmateriale, der består af værktøjer og anbefalinger, som kan skabe en fælles tilgang til implementeringen af FN’s Verdensmål i den danske byggebranche. Værktøjerne vil bl.a. give branchen konkrete anvisninger, der skal hjælpe alle aktører i værdikæden med at handle ud fra Verdensmålene.
Indhold fra partner