ESG-råd skal finde fælles fodslag for ESG-arbejdet i bygge- og anlægsbranchen

Byggeriets Samfundsansvar samler nu et ESG-råd med ledere fra hele byggeriets værdikæde, der skal sparre og videndele om deres arbejde med samfundsansvar. I modsætning til tidligere tiders primært frivillige tilgang, er arbejdet nu underlagt ny lovgivning og nye retningslinjer. Formålet er at skabe et fælles sprog om tilgange, potentialer og risici, som kan udbredes og være med til at modne branchen i arbejdet med samfundsansvar.

Foto af: Jonathan Grevsen. Foto: Jonathan Grevsen

Byggeriets Samfundsansvar samler nu et ESG-råd bestående af aktører på tværs af bygge- og anlægsbranchen. Rådet består af ledere, der arbejder med samfundsansvar, herunder CSRD, som er et EU-direktiv, der dikterer, hvordan og hvad virksomheder skal rapportere om samfundsansvar. Over tre møder i efteråret skal de blandt andet udvælge fælles indsatsområder i branchen omkring ESG-arbejdet og dermed skabe et bedre grundlag for sammenhæng og samarbejde i branchen. Derudover skal de deltage i undersøgelser om erfaringer med ESG-krav og samarbejde med leverandørkæden. Formålet er at skabe et fælles sprog omkring potentialer, udfordringer og tilgange til arbejdet.

Toppen af isbjerget skal identificeres
 

I ESG-rådet er der bred enighed om, at en af de vigtigste opgaver bliver at finde en fælles tilgang til, hvad der er vigtigst at fokusere på inden for E’et, S’et og G’et.

”Jeg oplever, at modenheds- og vidensniveauet i branchen er ekstremt varierende. Derfor er der et stort behov for en fælles retning i forhold til, hvad der er vigtigt, og hvad vi skal lægge vægt på, samt for at udvikle nogle pragmatiske måder at dokumentere på. ESG-rådet kan skabe en fælles platform for dialog. Jeg håber, at vi kan synliggøre, hvor stor værdien af CSRD og ESRS (EU’s rapporteringsværktøj for opfyldelse af CSRD, red.) kan være, og hvor meget værdi de skaber. Hvis vi følger hensigten, kan det skabe betydelige og hurtige fremskridt. Mange virksomheder forstår ikke, hvad det kræver af ressourcer, og tror, at de kan løse det med venstre hånd. Det er utroligt farligt, hvis det bliver en ren compliance-øvelse, som man tror, man kan håndtere let. Med ESG-rådet har vi mulighed for at kommunikere dette både internt og eksternt,” udtaler Poul-Erik Olsen, bæredygtighedschef i CG Jensen.

Dette synspunkt deler Hans Andersen, ESG-chef i PKA Ejendomme A/S:

”PKA Ejendomme kommer til at tage et mere direkte ansvar for de løbende byggeaktiviteter på vores ejendomsportefølje – i den forbindelse har vi netop udviklet en ny Code of Conduct. Det er helt naturligt for os - med vores medlemmers fundament i den danske sundhedssektor - at supplere den hidtidige indsats på E med langt større fokus på S. Men er det realistisk, og risikerer vi at skræmme nogen væk? I ESG-rådet sidder der mennesker fra alle byggeriets parter, og med den diversitet kan vi få værdifuld feedback på, om vores indsats er realistisk. Det er vigtigt for os, at vores krav er noget, alle kan se sig selv i, og at vi ikke udelukker de mindre håndværkere med et urealistisk antal datapunkter, de skal levere på. Vi skal identificere de vigtigste områder inden for E’et, S’et og G’et og finde en fælles retning for, hvad der er vigtigst at levere på."

Værdien af ESG-arbejdet skal synliggøres


I tråd med Hans Andersen og Poul-Erik Olsen ønsker Sustainability Director Emilie Juel-Helwig i Femern A/S også at synliggøre værdien af rapporteringsarbejdet i forhold til den bæredygtige omstilling:

”Jeg ser frem til at deltage i ESG-rådets arbejde. CSRD-rapporteringen er ikke alene et mål i sig selv, men også et middel til at skabe en transformation i hele anlægsbranchens værdikæde. Jeg håber, vi i ESG-rådet kan være med til at sætte fokus på den strategiske værdi af CSRD og være med til at synliggøre, hvor branchen har udfordringer, og hvor vi har muligheder for at sætte nye og mere bæredygtige standarder sammen,” udtaler hun.

ESG-rådet mødtes for første gang i sidste uge, og her var fælles standard netop et af nøgleordene og noget af det, Byggeriets Samfundsansvar ønsker at fremme med ESG-rådet.


”For at vi kan skabe et fælles sprog i branchen, er det vigtigt at finde ud af, hvor skoen trykker, og hvor løsningerne er i dialog med hinanden på tværs af branchen. Medlemmerne af ESG-rådet er allerede godt i gang i deres virksomheder, men efterlyser en fælles retning og tilgang blandt de forskellige led i værdikæden, så der kommer en fælles standard og et sprog. Det glæder vi os til at dykke nærmere ned i sammen med ESG-rådet og via de undersøgelser, vi skal lave hos både de store aktører og hos de mindre i leverandørkæden,” udtaler Christina Schultz, direktør i Bygherreforeningen.


Ønsker du at deltage i undersøgelsen af, hvor byggebranchens aktører er med ESG-arbejdet? Byggeriets Samfundsansvar søger ca. 40 små- og mellemstore virksomheder til en spørgeskemaundersøgelse, der skal kortlægge, hvor det udførende led i byggeriet er med ESG-arbejdet. For at deltage skal du være gået i gang med at arbejde med ESG og CSRD.
Skriv til Anne K. Roepstorff, Seniorprojektleder i Byggeriets Samfundsansvar: akr@fbsa.dk for at få mere information og deltage.

I ESG-rådet sidder:


Thomas Fog Christensen, Områdedirektør Jura, Udbud og Bæredygtighed, Banedanmark; Søren Sand Kirk, Direktør, BAT-kartellet; Gitte Gylling, Sustainability Director, COWI; Poul-Erik Olsen, Bæredygtighedschef, CG Jensen; Vibeke Grupe Larsen, Chefkonsulent, Danske Arkitektvirksomheder; Morten Frihagen, Direktør, Dansk Håndværk; Ulla Jensen, ESG-chef, Domea/Almenkompas; Anders Strange Sørensen, Bæredygtighedschef, Enemærke & Petersen; Anette Maria Christensen, Chief Sustainability Officer, Give Steel A/S; Martin Oddershede, Bæredygtighedschef og associeret partner, JJW Arkitekter; Jesper Overgaard, Chef for bæredygtighed og mobilitet, Metroselskabet; Trine Lynge Madsen, Strategi- & Bæredygtighedschef, MT Højgaard; Hans Andersen, ESG-Chef, PKA Ejendomme; Nickolai Dar Lindberg, Projekt- & Bæredygtighedsansvarlig, Skou Gruppen; Emilie Juel-Helwig, Sustainability Director, Sund & Bælt.

Samarbejdspartnere og fakta om initiativet


ESG er forkortelsen for arbejde med Environment, Social & Governance. På nuværende tidspunkt er det de større og børsnoterede virksomheder samt finansielle institutioner, der er omfattet af CSRD, men leverandørerne til disse virksomheder bliver indirekte påvirket af lovgivningen, da de blandt andet skal levere data til virksomhederne underlagt CSRD.

Projektet er finansieret af Realdania og skal undersøge modenhed, barrierer og potentialer via en ESG-kortlægning hos store og mindre virksomheder i bygge- og anlægsbranchen. Projektet skal blandt andet gennemføre en kvalitativ undersøgelse af 20 store virksomheder, der er omfattet af CSRD og andre ESG-krav, samt en survey af 40 mindre leverandører i branchen.

ESG-rådet vil følge og give input til kortlægningen om fælles udfordringer og potentialer i branchen. Hansen & Ersbøl Agenda er samarbejdspartner på projektet og deltager med løbende sparring og har særligt fokus på involvering af den udførende del af byggeriets leverandører, herunder gennemførsel af survey hos leverandørleddet.

20.08.2024Byggeriets Samfundsansvar

Sponseret

ESG-råd skal finde fælles fodslag for ESG-arbejdet i bygge- og anlægsbranchen

28.06.2024Byggeriets Samfundsansvar

Sponseret

ESG-råd skal kortlægge udfordringer og muligheder i bygge- og anlægsbranchen

18.06.2024Byggeriets Samfundsansvar

Sponseret

Anbefalinger fra unge skal sikre en god start for nye i byggebranchen

22.05.2023Byggeriets Samfundsansvar

Sponseret

Stærk almen profil overtager forpersonsposten i Byggeriets Samfundsansvar

16.05.2023Byggeriets Samfundsansvar

Sponseret

Byggeriets Samfundsansvar opruster med ny stærk CSR-profil

18.11.2022Byggeriets Samfundsansvar

Sponseret

Derfor skal du interessere dig for eu-taksonomiens sociale minimumsgarantier