Ny rapport: CO2-reduktion i transporten er ikke så dyr endda

Det vil være langt billigere at nedbringe transportsektorens CO2 i 2030 end tidligere antaget, viser ny rapport

CO2-reduktionen i transportsektoren skal, ifølge en ny rapport, ske ved en gradvis introduktion af allerede kendte teknologier så som 2. generations-biobrændstof samt biogas- og hybrid-elbiler i bilflåden..

21.12.2015

CSR.dk

Hidtil har CO2-nedbringende tiltag på transportområdet haft ry for at være en omkostningsfuld affære. Men en ny rapport, bestilt af Energifonden og udarbejdet af konsulenthuset Ea Energianalyse, viser nu et andet billede.

Læs også: Norden: Mere fokus på CO2 fra transport

I rapporten ’Grøn roadmap 2030’ fremgår det, at der kan skæres godt en tredjedel af CO2-udledningen fra transportsektoren i 2030 i forhold til 2005 for en pris på omkring 1.000 kroner per ton CO2. Det skriver ingeniøren.dk.

Denne reduktion vil ske ved en gradvis introduktion af allerede kendte teknologier så som 2. generations-biobrændstof samt biogas- og hybrid-elbiler i bilflåden. I alt vil det, ifølge rapporten, koste 4,1 mia. kroner for hele perioden.

Til en sammenligning vil de CO2-reducerende tiltag i transporten ifølge det officielle klimakatalog koste mellem 1.499 kroner per ton CO2 for det billigste tiltag og 13.460 for det dyreste.

At der er så stor forskel på de to beregninger kommer også bag på formand for Energifonden og for styregruppen på projektet, Anne Grete Holmsgaard:

”Vi er selv blevet overraskede over, at det er så relativt billigt at nå en reduktion på 35 procent ved hjælp af eksisterende teknologier”, siger hun til ingeniøren.dk.

Stor prisforskel
En del af forklaringen på prisforskellen skal findes i de perioder, som de respektive beregninger tager udgangspunkt i. Mens virkemidlerne i det officielle klimakatalog kun er beregnet frem til 2020, ser rapporten ’Grøn roadmap 2030’ -som navnet antyder - længere frem. Det betyder blandt andet, at det i rapporten fremgår, at investeringerne i elbiler begynder at tjene sig selv hjem i slutningen af perioden frem mod 2030.

Læs også: Transportfremtiden ser lysegrøn ud

Desuden medregnes de såkaldte forvridningstab, der kommer fra valg af virkemidler, ikke i ’Grøn roadmap’s beregninger. Forvridningstab skygger nemlig for de reelle omkostninger til blandt andet nye teknologier, mener partner i Ea Energianalyse, civilingeniør Hans Henrik Lindboe.

”Forvridningstab kan blafre op og ned, alt efter hvilket virkemiddel man vælger, og kan faktisk også blive negativt. Derfor er det vigtigt at adskille diskussionen af virkemidlerne fra målene, fordi et uklogt eller ineffektivt virkemiddel sagtens kan dræbe en ellers fornuftig teknologi”, siger han til ingeniøren.dk.

Han forklarer, at Klimakatalogets høje priser skyldes, at man eksempelvis ved brug af biobrændstoffer regner med et stort afgiftstab på grund af øget grænsehandel.

I rapportens styregruppe har der i øvrigt siddet repræsentanter for FDM, Dansk Energi, Energi- og Olieforum, Dansk Elbilalliance samt Dansk Transport og Logistik.

Læs rapporten her

-SSM

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Sponseret

Ubehandlet jord, harpet muldjord, FFL-jord eller Allétræsmuld?

SUSTAINX ApS

Sponseret

Gap-analysen: Et vigtigt skridt mod CSRD-rapporteringen

Relateret indhold

19.11.2024CSR.dk

Manglende klimasikring kan koste dyrt

18.11.2024CSR.dk

Ny bog advarer: Bæredygtighed kan ikke stå alene

18.11.2024CSR.dk

Kan man flyve på spildevand?

18.11.2024SUSTAINX ApS

Sponseret

Hvad rører sig på ESG-området ude i virksomhederne?

18.11.2024Miljømærkning Danmark

Sponseret

Ny kortlægning: Svanemærket kan være et redskab for rengøringsvirksomheder i CSRD-rapportering

15.11.2024CSR.dk

Klimaaktivisterne taber slaget – men vinder krigen?

Eksperter peger på initiativer til bæredygtig infrastruktur

15.11.2024SUND OG BÆLT og Femern forbindelsen

Sponseret

15.11.2024Miljømærkning Danmark

Sponseret

EU’s øgede krav til tekstiler vil udfordre tøjbranchen

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

MäRK
Kursus
Impact Manager

Join the Impact Manager program in Copenhagen to lead your company towards a sustainable future. Become an expert in B Corp tools and connect with a community of change-makers dedicated to helping businesses measure what matters and improve their impact.

Dato

05.11.2024

Tid

09:00

Sted

Copenhagen

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

06.11.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2, 8000 Aarhus C

Bureau Veritas
Kursus
Intro til CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Bureau Veritas Business Academy, Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i København

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

12.11.2024

Tid

09:00

Sted

Tivoli Hotel og Congress Center, Arni Magnussons Gade 2 1577 København V