21.12.2015  |  Klima, miljø og energi

Ny rapport: CO2-reduktion i transporten er ikke så dyr endda

Det vil være langt billigere at nedbringe transportsektorens CO2 i 2030 end tidligere antaget, viser ny rapport

Hidtil har CO2-nedbringende tiltag på transportområdet haft ry for at være en omkostningsfuld affære. Men en ny rapport, bestilt af Energifonden og udarbejdet af konsulenthuset Ea Energianalyse, viser nu et andet billede.

Læs også: Norden: Mere fokus på CO2 fra transport

I rapporten ’Grøn roadmap 2030’ fremgår det, at der kan skæres godt en tredjedel af CO2-udledningen fra transportsektoren i 2030 i forhold til 2005 for en pris på omkring 1.000 kroner per ton CO2. Det skriver ingeniøren.dk.

Denne reduktion vil ske ved en gradvis introduktion af allerede kendte teknologier så som 2. generations-biobrændstof samt biogas- og hybrid-elbiler i bilflåden. I alt vil det, ifølge rapporten, koste 4,1 mia. kroner for hele perioden.

Til en sammenligning vil de CO2-reducerende tiltag i transporten ifølge det officielle klimakatalog koste mellem 1.499 kroner per ton CO2 for det billigste tiltag og 13.460 for det dyreste.

At der er så stor forskel på de to beregninger kommer også bag på formand for Energifonden og for styregruppen på projektet, Anne Grete Holmsgaard:

”Vi er selv blevet overraskede over, at det er så relativt billigt at nå en reduktion på 35 procent ved hjælp af eksisterende teknologier”, siger hun til ingeniøren.dk.

Stor prisforskel
En del af forklaringen på prisforskellen skal findes i de perioder, som de respektive beregninger tager udgangspunkt i. Mens virkemidlerne i det officielle klimakatalog kun er beregnet frem til 2020, ser rapporten ’Grøn roadmap 2030’ -som navnet antyder - længere frem. Det betyder blandt andet, at det i rapporten fremgår, at investeringerne i elbiler begynder at tjene sig selv hjem i slutningen af perioden frem mod 2030.

Læs også: Transportfremtiden ser lysegrøn ud

Desuden medregnes de såkaldte forvridningstab, der kommer fra valg af virkemidler, ikke i ’Grøn roadmap’s beregninger. Forvridningstab skygger nemlig for de reelle omkostninger til blandt andet nye teknologier, mener partner i Ea Energianalyse, civilingeniør Hans Henrik Lindboe.

”Forvridningstab kan blafre op og ned, alt efter hvilket virkemiddel man vælger, og kan faktisk også blive negativt. Derfor er det vigtigt at adskille diskussionen af virkemidlerne fra målene, fordi et uklogt eller ineffektivt virkemiddel sagtens kan dræbe en ellers fornuftig teknologi”, siger han til ingeniøren.dk.

Han forklarer, at Klimakatalogets høje priser skyldes, at man eksempelvis ved brug af biobrændstoffer regner med et stort afgiftstab på grund af øget grænsehandel.

I rapportens styregruppe har der i øvrigt siddet repræsentanter for FDM, Dansk Energi, Energi- og Olieforum, Dansk Elbilalliance samt Dansk Transport og Logistik.

Læs rapporten her

-SSM

Endnu ingen kommentarer - du kan starte debatten nedenfor.

Deltag i debatten

Du skal være registreret bruger og logget ind, for at kunne oprette kommentarer.

Mere fra CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

www.csr.dk

CSR.dk – forum for bæredygtig forretning – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på forretningsdrevet CSR. Medlemmer på CSR.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af CSR.dk. Vi udkommer dagligt på CSR.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt fire gange om året med magasinet CSR Quarterly.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere