22.08.2018 | Klima, miljø og energi
Ny rapport: Danske virksomheder bør sætte ind over for fødevarespild
Virksomheder, der kan sænke madspild, kan hente store økonomiske gevinster, vurderer Boston Consulting Group.
Omkring en tredjedel af alle fødevarer forsvinder i forsyningskæden fra landbrug til forbrug. Produkter og services, der kan reducere det tal, kan gøre en stor forskel.
Flere af Danmarks største virksomheder sætter fokus på problemet med madspild. Og det er der gode grunde til. Lykkes det at reducere fødevarespildet, er der nemlig store besparelser at hente.
Mandags i denne uge offentliggjorde The Boston Consulting Group en rapport, der viste, at der er et forretningspotentiale på 700 milliarder dollar svarende til 4.583 milliarder kroner - på tværs af hele værdikæden, hvis virksomhederne arbejder henimod FN’s bæredygtighedsmål 12.3 om at reducere fødevaretabet med 50 procent inden 2030.
Læs også: Kunstig intelligens skal give grønnere madvaner
"Især i spirende markeder er der tab, der ikke burde være der, og der kan danske virksomheder spille en afgørende rolle, fordi vi har teknologier på tværs af sektorer, der kan være med til at løse problemet," siger Esben Hegnsholt, partner, adm. direktør på Boston Consulting Groups danske kontor og medforfatter til rapporten, til Børsen.
Stærke løsninger fra danske virksomheder
Nogle af de virksomheder, der ser potentialet i at gå forrest på dette område, er blandt andet giganter som Maersk, Danfoss, Chr. Hansen og Coop.
Mærsks kølecontainere er f.eks. udstyret med et system, der holder øje med lokation, temperatur, luftfugtighed og strømstatus, således at indholdet bliver opbevaret mest optimalt. Danfoss, der udbyder kølesystemer, er påbegyndt indsatsen for at få køling på hele værdikæden i Indien og Kina.
"De 700 mia. dollar er et samfundsmæssigt værdipotentiale. Man kan ikke sige, at det hele vil gå til toplinjen i private virksomheder. Hvis du kigger på, hvad Grundfos, Danfoss og Maersk gør, selvom de ikke er i landbrug- og fødevaresektoren, så kan du se, at de ser værdien. Det tal på 700 mia. dollar er så stort, og problemet er så stort, at hvis man kan være en del af at løse det, så er der altså penge i det. Det er der ingen tvivl om", siger Esben Hegnsholt.
Biotekvirksomheden Chr. Hansen bekæmper madspild ved at udvikle produkter, der på naturlig vis kan øge holdbarheden på eksempelvis mejeriprodukter. Det er sket i kølvandet af et analysestudie, der konkluderede, at hvis yoghurtprodukters holdbarhed øges med blot syv dage i hele Europa, vil fødevarespildet falde med 30 procent.
Læs også: Størstedelen af danskerne siger god for klimaafgifter på dagligvarer
Også Coop har sat hårdt in for at få solgt varer, inden de udløber samt sætte flere varer, som eksempelvis salat, på køl.
"Med 1200 butikker og en omsætning på 44 mia. kr., så er det klart, at det er rigtig vigtigt, at vi ikke smider mad ud, vi har indkøbt. Der er stort fokus på det, fordi det netop kan løbe op i mange millioner - mindst," siger Signe D. Frese, der er Corporate Social Responsibility-direktør i Coop, til Børsen.
- EST
Klima, miljø og energi

Svensk tekstilvirksomhed sikrer en transparent leverandørkæde igennem egne fabrikker
At have sine egne fabrikker og dermed mere kontrol over sin produktion er en stor fordel, når det kommer til arbejdet med bæredygtighed.
Klima, miljø og energi

Flyproducenten Boeing udvikler fly der kan flyve på ren bio-brændstof
Boeing bidrager til at flysektoren kan nå IATAs mål om reducere CO2-udledninger forårsaget af luftfart til halvdelen af 2005-niveauet inden 2050.
Kommunikation

Nye bæredygtighedskrav til finansielle virksomheder: EU’s taksonomi får store konsekvenser for byggeri og ejendomsinvesteringer
Første del af EU's klassifikationssystem for afrapportering af bæredygtige investeringer og aktiviteter har fokus på klima og CO2-reduktion. I første omgang er rapportering frivillig, men fra 1. januar 2022, er det et lovkrav for finansielle markedsaktører og store virksomheder at redegøre for deres investeringers indvirkning på miljøet. Ekspert i EU's taksonomi, Alexander Kaae Petersson fra Sweco, fortæller her om de nye krav til investeringer i nybyggeri og renovering, som EU håber, vil bidrage markant til den grønne omstilling.
Klima, miljø og energi

Maersk indgår samarbejde med NGO i kampen mod plastik i verdenshavene
Det ultimative mål er at nå en reduktion på 90% af den havplast der flyder rundt inden 2040.
Strategi & ledelse

Det handler om at komme derhen hurtigt nok - ikke om hvem, der kommer først
Vanen tro offentliggjorde Corporate Knights sin årlige liste over verdens 100 mest bæredygtige virksomheder på Davos-mødets første dag.
Strategi & ledelse

JYSK sætter mål for mere bæredygtig bomuld
Ved udgangen af 2024 vil al bomuld til JYSKs tekstilprodukter enten være genanvendt eller indkøbt med større krav til bæredygtighed.