Ny rapport: Danske virksomheder bør sætte ind over for fødevarespild

Virksomheder, der kan sænke madspild, kan hente store økonomiske gevinster, vurderer Boston Consulting Group.

Omkring en tredjedel af alle fødevarer forsvinder i forsyningskæden fra landbrug til forbrug. Produkter og services, der kan reducere det tal, kan gøre en stor forskel. .

22.08.2018

CSR.dk

Flere af Danmarks største virksomheder sætter fokus på problemet med madspild. Og det er der gode grunde til. Lykkes det at reducere fødevarespildet, er der nemlig store besparelser at hente.
Mandags i denne uge offentliggjorde The Boston Consulting Group en rapport, der viste, at der er et forretningspotentiale på 700 milliarder dollar svarende til 4.583 milliarder kroner - på tværs af hele værdikæden, hvis virksomhederne arbejder henimod FN’s bæredygtighedsmål 12.3 om at reducere fødevaretabet med 50 procent inden 2030.

Læs også: Kunstig intelligens skal give grønnere madvaner

"Især i spirende markeder er der tab, der ikke burde være der, og der kan danske virksomheder spille en afgørende rolle, fordi vi har teknologier på tværs af sektorer, der kan være med til at løse problemet," siger Esben Hegnsholt, partner, adm. direktør på Boston Consulting Groups danske kontor og medforfatter til rapporten, til Børsen.

Stærke løsninger fra danske virksomheder
Nogle af de virksomheder, der ser potentialet i at gå forrest på dette område, er blandt andet giganter som Maersk, Danfoss, Chr. Hansen og Coop.

Mærsks kølecontainere er f.eks. udstyret med et system, der holder øje med lokation, temperatur, luftfugtighed og strømstatus, således at indholdet bliver opbevaret mest optimalt. Danfoss, der udbyder kølesystemer, er påbegyndt indsatsen for at få køling på hele værdikæden i Indien og Kina.

"De 700 mia. dollar er et samfundsmæssigt værdipotentiale. Man kan ikke sige, at det hele vil gå til toplinjen i private virksomheder. Hvis du kigger på, hvad Grundfos, Danfoss og Maersk gør, selvom de ikke er i landbrug- og fødevaresektoren, så kan du se, at de ser værdien. Det tal på 700 mia. dollar er så stort, og problemet er så stort, at hvis man kan være en del af at løse det, så er der altså penge i det. Det er der ingen tvivl om", siger Esben Hegnsholt.

Biotekvirksomheden Chr. Hansen bekæmper madspild ved at udvikle produkter, der på naturlig vis kan øge holdbarheden på eksempelvis mejeriprodukter. Det er sket i kølvandet af et analysestudie, der konkluderede, at hvis yoghurtprodukters holdbarhed øges med blot syv dage i hele Europa, vil fødevarespildet falde med 30 procent.

Læs også: Størstedelen af danskerne siger god for klimaafgifter på dagligvarer

Også Coop har sat hårdt in for at få solgt varer, inden de udløber samt sætte flere varer, som eksempelvis salat, på køl.

"Med 1200 butikker og en omsætning på 44 mia. kr., så er det klart, at det er rigtig vigtigt, at vi ikke smider mad ud, vi har indkøbt. Der er stort fokus på det, fordi det netop kan løbe op i mange millioner - mindst," siger Signe D. Frese, der er Corporate Social Responsibility-direktør i Coop, til Børsen.

- EST
 

Dansk Standard

Sponseret

Global standard for bæredygtighed i event-, møde-, sports- og oplevelsesbranchen nu på dansk.

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

21.02.2025CSR.dk

Byer må ikke sprede sig, hvis der skal være plads til fremtiden

20.02.2025CSR.dk

Danske influencere holder liv i fast-fashions overforbrug

20.02.2025Lübech Living ApS

Sponseret

Votives – Et sundere og mere miljøvenligt alternativ til fyrfadslys

19.02.2025CSR.dk

Esbjerg Havn rykker tættere på CO₂-neutralitet: Svitzer vælger biobrændstof

19.02.20252030 Builders

Sponseret

Fra Ord til Handling: En Fælles Rejse Mod en Bæredygtig Fremtid

18.02.2025BWT

Sponseret

Coffee by Storm passer på miljøet – med hjælp fra BWT

18.02.2025CSR.dk

Forskere slår fast: Genbrug er ikke nok

17.02.2025CSR.dk

Energiforsyning fra sol og vind kan blive mere robust

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
CBS Executive Fonden
Kursus
SERVICE EXCELLENCE LEADERSHIP ACADEMY

Tidligere SECA-uddannelse! En executive diplomuddannelse med fokus på dit personlige lederskab, forretningsudvikling og kundedreven innovation. Service Excellence Leadership Academy har til formål at udvikle ledere og servicevirksomheder ved at udvide den enkelte deltagers ledelses- og forretningsmæssige kompetence samt ved at udvikle netværk og styrke konkurrence- og innovationsevnen.

Dato

27.01.2025

Sted

Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

Folkekirkens Nødhjælp
Event
Invest in Women: En aften for forandring i verden ~ Folkekirkens Nødhjælp

Gå ikke glip af årets mest inspirerende aften! Deltag i velgørenhedsarrangementet Invest in Women i Moltkes Palæ. En spændende aften om kvinders økonomiske empowerment og ligestilling – med stærke keynote-speakers og netværk.

Dato

06.02.2025

Sted

Moltkes Palæ, Dronningens Tværgade 2, 1302 København K

Dansk Standard
Kursus
Diplomkursus i Energiledelse - ISO 50001

Med ISO 50001 bliver du klar til at efterleve det nye Energy Efficiency Directive, der i 2024 vil gøre det lovpligtigt for flere virksomheder end hidtil at implementere et certificeret energiledelsessystem eller genneføre et energisyn.

Dato

24.02.2025

Tid

08:00

Sted

Dansk Standard, Nordhavn

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: LCA for ESG/CSRD reporting and the role of AI

In today’s rapidly evolving sustainability landscape, regulations place increasing demands of data transparency and sustainability reporting. Transparency in environmental impacts and sustainability strategies is no longer optional—it's essential.

Dato

25.02.2025

Tid

15:00

Sted

Online

CABI
Webinar
Kort og godt om de nye sygedagpengeregler

Pr. 1. januar 2025 er sygedagpengereglerne blevet opdateret. Det ændrer, hvordan og hvor ofte kommunen skal lave opfølgning, når dine medarbejdere er sygemeldte. På dette webinar får du en gennemgang af de nye regler, og hvilken betydning det får for dig som arbejdsgiver.

Dato

26.02.2025

Tid

08:30

Sted

Online

Dansk Standard
Kursus
Kursus i Svanemærket renovering

Du får en dybdegående gennemgang af Svanemærkets krav til renovering af byggeri. Kurset tager udgangspunkt i kriteriegeneration 2 for renovering, der bl.a. stiller krav til miljøundersøgelser og kortlægning af eksisterende byggeri, energi, klima, ressourceeffektivitet, cirkulær økonomi, indeklima, materialer og kemi.

Dato

26.02.2025

Tid

09:00

Sted

Hindsgavl Slot, Middelfart