10.11.2017 | Klima, miljø og energi
Ny rapport guider turismebranchen til at blive mere cirkulær
Der hvor virksomheder for alvor kan gøre en forskel, er inden for den cirkulære økonomi. Det mener folkene bag innovationsprojektet Cirtoinno, der nu vil have turismebranchen med på den cirkulære vogn.
Rapporten “Destination: A Circular Tourism Economy – a handbook for transitioning toward a circular economy within the tourism and hospitality sectors in the South Baltic Region” er udarbejdet af Center for Regional- og Turismeforskning i regi af innovationsprojektet Cirtoinno, som er støttet af EU Interreg South Baltic-programmet. Arkivfoto.
Vi kender alle til den traditionelle, lineære økonomi – den, hvor vi producerer, forbruger og smider ud, tærer på jordens knappe naturressourcer og efterlader affald i uhyggelige mængder.
Læs også: Ny portal skal hjælpe virksomheder i gang med cirkulær økonomi
Så er der den bæredygtige økonomi, hvor målet er at udnytte de knappe ressourcer langt mere effektivt og opnå ’grøn vækst’ gennem ressourcebesparende teknologier i enkeltstående led fra produktion til forbrug.
Men der, hvor vi imidlertid for alvor kan gøre en forskel, er inden for den cirkulære økonomi, hvor intet går til spilde, og alt skal gentænkes som en ressource, der kan bruges et andet sted, mener folkene bag EU-projektet Cirtoinno.
Den cirkulære økonomi har blandt andet vundet indpas inden for industri, fødevareproduktion samt bygge- og anlægsbranchen. Men nu sigter Cirtoinno-projektet mod at klæde turismebranchen godt på til også at tage den cirkulære økonomi til sig.
Gennem nye forretningsmodeller og cirkulære løsninger kan turismeaktører nemlig øge deres innovationsevne og samtidig være en del af omstillingen mod et cirkulært samfund.
Ny rapport ligger klar
For at få turismebranchen med på den cirkulære vogn har Center for Regional- og Turismeforskning i regi af EU-projektet Cirtoinno, nu udarbejdet en rapport, hvor turismeaktørerne kan få aktuel viden om cirkulær økonomi målrettet turismebranchen.
En branche, hvis ressourceforbrug er en paradoksal størrelse, idet den på den ene side er kendt for ikke at være bæredygtig, for eksempel i forhold til udledning af CO2 i forbindelse med flyvning, ligesom mange turister kaster hverdagens mådehold overbord og under sig selv den luksus at forbruge mere under ferien.
På den anden side ligger der i turismens gæstfrihed og servicekoncept, at gæsterne er afhængige af værten på en lang række basale områder – primært mad og overnatning.
Derfor mener folkene bag Cirtoinno-projektet, at turismebranchen har potentiale for at tilbyde gæsterne bæredygtige ophold, der introducerer cirkulære løsningsmodeller baseret på nye teknologier og nye forretningsmodeller.
Små og mellemstore turismevirksomheder kan også være med
De små og mellemstore turismevirksomheder kan have svært ved at konkurrere med de store hotelkæder, der ved hjælp af større kapitaltilgang og innovationskapacitet er de første til at udvikle og udbyde nye cirkulære turismetilbud.
Rapporten viser dog også, at selv små og mellemstore turismevirksomheder, såsom familiedrevne hoteller og restauranter, også kan være med i udviklingen af cirkulære forretningsformer gennem partnerskaber med andre aktører.
Læs også: Cirkulært byggeri involverer hele forsyningskæden
I rapporten foreslås det blandt andet, at alle virksomheder kan tage del i den cirkulære økonomi ved at sælge overskydende tilberedt mad i hotellets restauration til studerende og andre i nabolaget via en deleplatform, eller ved at indgå forretningsaftaler med vaskerivirksomheder, der arbejder med ’greywater’-teknologi.
Du kan læse mere om rapportens anbefalinger her.
- EL
Strategi & ledelse

Mærsk offentliggør nye klimatal senere i år
For første gang vil Mærsk i år fremlægge en række reduktionsformål for en del af udledningerne fra blandt andet fragtindkøb.
Klima, miljø og energi

Danfoss: Strategisk fejl ikke at fokusere på energieffektivitet
Hvis vi ved præcis, hvordan man reducerer sit energiforbrug, hvorfor gør vi så ikke mere af det? Det undrer man sig over i Danfoss.
Strategi & ledelse

Nu får Danfoss hjælp til cirkulær økonomi af anerkendt netværksfond
Danfoss er i dag blevet annonceret som nyt medlem af Ellen MacArthur Foundations netværk – det skal hjælpe arbejde med cirkulær økonomi.
Klima, miljø og energi

Vi producerer affald som stort set ingen andre – men nu skal der samles op
Danmark og danskere er med helt i top på mange lister, og som regel for det gode. Men ikke altid, for vi er også med helt fremme over dem, som producerer mest affald og har det største ressourcetræk på kloden.
Klima, miljø og energi

Virksomheder bruger kritiserede certifikater til at skære i klimatal
Selvom de er stærkt udskældte på markedet, bruger flere danske virksomheder stadig certifikater for grøn strøm. Ifølge selskaberne findes der nemlig ikke bedre alternativer.
Klima, miljø og energi

Green Power Denmark: Få kommuner giver plads til solceller og vindmøller
Hovedparten af alle nye vindmøller og solceller er blevet stillet op i fem kommuner. Det er et problem, mener Green Power Denmark.