09.10.2017 | Klima, miljø og energi
Ny solcellepulje skal sætte gang i projekter
Sammen med partierne i energiforligskredsen har regeringen indgået en aftale om at afsætte 105 millioner kroner til et udbud, hvor solcelleprojekter på op til 1 MW kan byde ind. Det kan være en mulig øjenåbner for kommuner, der før har måttet opgive solcelleprojekter.
Med den nye solcellepulje forventer regeringen, at der bliver budt ind med solcelleprojekter, der tilsammen kan forsyne 12.500 husstande årligt med grøn energi. Arkivfoto.
Regeringen og partierne i energiforligskredsen (Dansk Folkeparti, Socialdemokraterne, SF, Radikale Venstre og Enhedslisten) har indgået en aftale om at erstatte 2017-solcellepuljen, som blev aftalt af energiforligskredsen i 2013, med et udbud på solceller.
Læs også: Lastbiler med solceller - er det fremtiden?
Med 2017-solcellepuljen kunne der i tilknytning til husstande søges om støtte i form af en afregningspris på 66-77 øre pr. kWh til solcelleanlæg på op til 6 kWh pr. husstand. Den forventede udbygning ville blive cirka 20 MW til en omkostning på cirka 105 millioner kroner.
Men da udbygningen var en dyr én af slagsen, har regeringen nu foreslået af omdanne ordningen, så det samme beløb på 105 millioner kroner afsættes i et udbud, hvor solcelleprojekter på op til 1 MW kan søge om tilskud:
”Regeringens forslag om at gå fra tilskudspuljer til udbud med konkurrence kan give mere end dobbelt så meget vedvarende energi for samme beløb. Det synes vi er sund fornuft, og vi forventer, at der bliver budt ind med solcelleprojekter, der tilsammen kan forsyne 12.500 husstande årligt med grøn energi”, siger energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt (V).
En mulig øjenåbner for kommunerne
Den nye solcelle-aftale kan måske være en øjenåbner for flere kommuner. Ifølge en opgørelse fra Energiforum Danmark fra 2016 har hele ni sjællandske kommuner måttet opgivet flere solcelleprojekter, herunder Hillerød, Roskilde, Frederiksberg og Helsingør.
I Hørsholm Kommune har man imidlertid fundet på en smart fidus: Når bygningerne er energirenoveret, tæller de som nye opførsler, og på den måde kan kommunen rentabelt opføre solcelleanlæg. Derfor har kommunen allerede gjort flere bygninger CO2-neutrale, heriblandt den lokale idrætspark, hvor strømmen på taget lagres i isen på skøjtebanen.
Læs også: UPS tager elektriske Daimler-lastbiler i brug
Der er dog også mulighed for, at en klimakommune som Hørsholm kan nyde godt af den nye aftale. Kommunen har nemlig forpligtet sig til en CO2-reduktion på to procent om året, hvilket indtil videre har resulteret i seks solcelleanlæg på kommunale bygninger:
”Jeg tror, det er vigtigt, at man selv tager ansvar for sine egne bygninger og siger, det er her, vi vil gøre en forskel. I Hørsholm Kommune ønsker vi at gå efter klimagevinster. Vi ønsker grønne bygninger og ejendomme”, afslutter Morten Slotved, der er borgmester i kommunen.
- EL
Endnu ingen kommentarer - du kan starte debatten nedenfor.
Deltag i debatten
Du skal være registreret bruger og logget ind, for at kunne oprette kommentarer.
Klima, miljø og energi

Ørsted og DSV tester dronelevering på åbent hav
Test i Kattegat skal undersøge om fragtdroner fungerer over længere afstande og kan bidrage til at opnå CO2-neutralitet.
Klima, miljø og energi

Klimarådet: CO2-udledningen i 2025 vil være højere end forventet
Energistyrelsens klimastatus og -fremskrivning opfylder sin funktion som centralt planlægningsværktøj for dansk klimapolitik. Der er dog stadig ubesvarede spørgsmål og plads til forbedringer – blandt andet omkring affalds- og landbrugssektorerne. Det vurderer Klimarådet i et nyt notat.
Klima, miljø og energi

Ganske få danske virksomheder har strategi for biodiversitet
Ny rapport fra WWF Verdensnaturfonden og Bain & Company viser, at 70 procent af de største danske virksomheder ser biodiversitetstab som en trussel mod deres forretning, men kun 10 procent af dem har en konkret plan for, hvordan de vil handle på det.
Klima, miljø og energi

Første bilproducent tilslutter sig SteelZero-initiativet
SteelZero er et initiativ taget af Climate Group og ResponsibleSteel, som Volvo Cars nu tilslutter sig som den første bilproducent. Det er ikke Volvos første skridt i udviklingen af udvikle fossilfri stål, men initiativet skal sætte ekstra skub på arbejdet.
Klima, miljø og energi

Science Based Targets-initiative godkender Danfoss’ klimamål
Danfoss har nu fået godkendt sine videnskabsbaserede klimamål af organisationen Science Based Targets initiative (SBTi)
Medarbejder

CO2-reduktion forudsætter tusindvis af nye medarbejdere i industrien
En analyse fra Industriens Uddannelser viser, at der kommer massiv merefterspørgsel på faglærte og ufaglærte medarbejdere i industrien i takt med, at investeringer i grøn omstilling rulles ud.