09.10.2017  |  Klima, miljø og energi

Ny solcellepulje skal sætte gang i projekter

Sammen med partierne i energiforligskredsen har regeringen indgået en aftale om at afsætte 105 millioner kroner til et udbud, hvor solcelleprojekter på op til 1 MW kan byde ind. Det kan være en mulig øjenåbner for kommuner, der før har måttet opgive solcelleprojekter.

Regeringen og partierne i energiforligskredsen (Dansk Folkeparti, Socialdemokraterne, SF, Radikale Venstre og Enhedslisten) har indgået en aftale om at erstatte 2017-solcellepuljen, som blev aftalt af energiforligskredsen i 2013, med et udbud på solceller.

Læs også: Lastbiler med solceller - er det fremtiden?

Med 2017-solcellepuljen kunne der i tilknytning til husstande søges om støtte i form af en afregningspris på 66-77 øre pr. kWh til solcelleanlæg på op til 6 kWh pr. husstand. Den forventede udbygning ville blive cirka 20 MW til en omkostning på cirka 105 millioner kroner.

Men da udbygningen var en dyr én af slagsen, har regeringen nu foreslået af omdanne ordningen, så det samme beløb på 105 millioner kroner afsættes i et udbud, hvor solcelleprojekter på op til 1 MW kan søge om tilskud:

”Regeringens forslag om at gå fra tilskudspuljer til udbud med konkurrence kan give mere end dobbelt så meget vedvarende energi for samme beløb. Det synes vi er sund fornuft, og vi forventer, at der bliver budt ind med solcelleprojekter, der tilsammen kan forsyne 12.500 husstande årligt med grøn energi”, siger energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt (V).

En mulig øjenåbner for kommunerne
Den nye solcelle-aftale kan måske være en øjenåbner for flere kommuner. Ifølge en opgørelse fra Energiforum Danmark fra 2016 har hele ni sjællandske kommuner måttet opgivet flere solcelleprojekter, herunder Hillerød, Roskilde, Frederiksberg og Helsingør.

I Hørsholm Kommune har man imidlertid fundet på en smart fidus: Når bygningerne er energirenoveret, tæller de som nye opførsler, og på den måde kan kommunen rentabelt opføre solcelleanlæg. Derfor har kommunen allerede gjort flere bygninger CO2-neutrale, heriblandt den lokale idrætspark, hvor strømmen på taget lagres i isen på skøjtebanen.

Læs også: UPS tager elektriske Daimler-lastbiler i brug

Der er dog også mulighed for, at en klimakommune som Hørsholm kan nyde godt af den nye aftale. Kommunen har nemlig forpligtet sig til en CO2-reduktion på to procent om året, hvilket indtil videre har resulteret i seks solcelleanlæg på kommunale bygninger:

”Jeg tror, det er vigtigt, at man selv tager ansvar for sine egne bygninger og siger, det er her, vi vil gøre en forskel. I Hørsholm Kommune ønsker vi at gå efter klimagevinster. Vi ønsker grønne bygninger og ejendomme”, afslutter Morten Slotved, der er borgmester i kommunen.

- EL

Mere fra CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

www.csr.dk

CSR.dk – forum for bæredygtig forretning – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på forretningsdrevet CSR. Medlemmer på CSR.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af CSR.dk. Vi udkommer dagligt på CSR.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt fire gange om året med magasinet CSR Quarterly.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere