09.10.2017 | Klima, miljø og energi
Ny solcellepulje skal sætte gang i projekter
Sammen med partierne i energiforligskredsen har regeringen indgået en aftale om at afsætte 105 millioner kroner til et udbud, hvor solcelleprojekter på op til 1 MW kan byde ind. Det kan være en mulig øjenåbner for kommuner, der før har måttet opgive solcelleprojekter.
Med den nye solcellepulje forventer regeringen, at der bliver budt ind med solcelleprojekter, der tilsammen kan forsyne 12.500 husstande årligt med grøn energi. Arkivfoto.
Regeringen og partierne i energiforligskredsen (Dansk Folkeparti, Socialdemokraterne, SF, Radikale Venstre og Enhedslisten) har indgået en aftale om at erstatte 2017-solcellepuljen, som blev aftalt af energiforligskredsen i 2013, med et udbud på solceller.
Læs også: Lastbiler med solceller - er det fremtiden?
Med 2017-solcellepuljen kunne der i tilknytning til husstande søges om støtte i form af en afregningspris på 66-77 øre pr. kWh til solcelleanlæg på op til 6 kWh pr. husstand. Den forventede udbygning ville blive cirka 20 MW til en omkostning på cirka 105 millioner kroner.
Men da udbygningen var en dyr én af slagsen, har regeringen nu foreslået af omdanne ordningen, så det samme beløb på 105 millioner kroner afsættes i et udbud, hvor solcelleprojekter på op til 1 MW kan søge om tilskud:
”Regeringens forslag om at gå fra tilskudspuljer til udbud med konkurrence kan give mere end dobbelt så meget vedvarende energi for samme beløb. Det synes vi er sund fornuft, og vi forventer, at der bliver budt ind med solcelleprojekter, der tilsammen kan forsyne 12.500 husstande årligt med grøn energi”, siger energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt (V).
En mulig øjenåbner for kommunerne
Den nye solcelle-aftale kan måske være en øjenåbner for flere kommuner. Ifølge en opgørelse fra Energiforum Danmark fra 2016 har hele ni sjællandske kommuner måttet opgivet flere solcelleprojekter, herunder Hillerød, Roskilde, Frederiksberg og Helsingør.
I Hørsholm Kommune har man imidlertid fundet på en smart fidus: Når bygningerne er energirenoveret, tæller de som nye opførsler, og på den måde kan kommunen rentabelt opføre solcelleanlæg. Derfor har kommunen allerede gjort flere bygninger CO2-neutrale, heriblandt den lokale idrætspark, hvor strømmen på taget lagres i isen på skøjtebanen.
Læs også: UPS tager elektriske Daimler-lastbiler i brug
Der er dog også mulighed for, at en klimakommune som Hørsholm kan nyde godt af den nye aftale. Kommunen har nemlig forpligtet sig til en CO2-reduktion på to procent om året, hvilket indtil videre har resulteret i seks solcelleanlæg på kommunale bygninger:
”Jeg tror, det er vigtigt, at man selv tager ansvar for sine egne bygninger og siger, det er her, vi vil gøre en forskel. I Hørsholm Kommune ønsker vi at gå efter klimagevinster. Vi ønsker grønne bygninger og ejendomme”, afslutter Morten Slotved, der er borgmester i kommunen.
- EL
Klima, miljø og energi

Royal Unibrew åbner solcellepark i Faxe
Royal Unibrew åbnede fredag en solcellepark i Faxe med deltagelse af borgmester og lokalpolitikere fra Faxe Kommune, erhvervsaktører og medarbejdere. Parken er den største af sin slags i Danmark og er en del af Royal Unibrews 2025-målsætning om en CO2-neutral produktion.
Klima, miljø og energi

En halv milliard kroner til ny havnaturfond skal understøtte naturgenopretning på havet
Med en ny havnaturfond vil et bredt politisk flertal skabe viden om miljø og natureffekterne af udbygningen af vindenergi på havet og til naturgenopretning i havet. "Den nye havnaturfond er et vigtigt skridt i retning af at skabe en bedre balance i vores havmiljø,” mener miljøministeren.
Samfund

Due diligence-direktivet mangler nu kun et sæt forhandlinger
EU-parlamentets oplæg til direktivet er nu på plads, hvilket baner vejen for forhandlinger op til endelig vedtagelse.
Klima, miljø og energi

SAS sælger billetter til deres første elektriske flyvetur
Det danske flyselskab sælger snart billetter til deres første flyvning med elektrisk fly i 2028.
Supply chain

Kunstig intelligens sikrer tech-startup millioninvestering
En kunstig intelligens, der kan minimere ressourcespild ved at sortere og analysere affald, resulterer i en millioninvestering i virksomheden Aris Robotics.
Klima, miljø og energi

Aktører mangler rammer for investering i biodiversitet
15 erhvervsorganisationer efterspørger regler og definitioner for, hvordan man kan investere hensigtsmæssigt i projekter med fyldestgørende krav for biodiversitet.