Ny standard kan sætte skub i bæredygtigt og cirkulært byggeri

En ny standard gør det lettere for byggeriets parter at arbejde konkret med design for adskillelse og kan lette omstillingen til et mere cirkulært byggeri i fremtiden. Den almene boligorganisation Lejerbo er blandt de første herhjemme, der vil bygge boliger ud fra principperne om design for adskillelse.

Byggeriet står for en betydelig andel af Danmarks forbrug af materialer, affaldsproduktion og CO2-udledning. Det skyldes ikke mindst, at man ikke traditionelt har fokuseret på genbrug og genanvendelse af byggematerialer. For at opnå et cirkulært byggeri er det derfor nødvendigt med en helt ny tilgang: design for adskillelse.

Design for adskillelse er en forudsætning for cirkulært byggeri
Det er budskabet i et nyt Green Paper fra Circle House Lab, et partnerskab bestående af over 100 virksomheder fra den danske byggeindustri, der drives af Dansk Standard, arkitektfirmaet 3XN og Responsible Assets. Projektet er støttet af Realdania og Miljøministeriets MUPD-midler. Her beskrives design for adskillelse som en af de mest lovende modeller for, hvordan man skaber øget værdi i byggeriet, og som en forudsætning for cirkulær økonomi i byggeriet.

En af deltagerne i partnerskabet er den almene boligforening Lejerbo, som har udbudt 60 boliger i totalentreprise i Aarhus, der skal bygges efter principperne i design for adskillelse. Projektet, som går under navnet ’Circle House’, har som overordnet målsætning, at 90 procent af boligernes byggekomponenter og materialer skal kunne skilles ad og genanvendes til højst mulige værdi. Derudover skal det gøres inden for et relativt beskedent rammebeløb.

”Det lyder måske enkelt, og det ville det også være, hvis ikke byggesektoren var indrettet til det modsatte. I dag bliver alt støbt sammen, fuget sammen, klæbet sammen og limet sammen, så design for adskillelse kræver en omstilling i alle led i værdikæden", forklarer Jesper Kort Andersen, der leder projektet i Lejerbo.

Lejerbo har fået tilbud hjem fra totalentreprenørerne og skal nu til at gennemgå deres løsningsforslag, men Jesper Kort Andersen kan allerede nu fortælle, at rygraden i projektet er et nyt betonelementsystem.

”I dag laver man betonbyggeri ved at støbe elementerne sammen med cementmørtel, og så er det umuligt at skille elementerne af, uden at de går i stykker og taber værdi. Vi har fundet på en løsning, hvor man skruer elementerne sammen med bolte og lukker samlingerne med en kalkmørtel, som kan spules væk med en højtryksrenser. Det gør det enkelt at skille elementerne ad og genbruge dem", fortæller han.

Alt skal gentænkes og alle led skal samarbejde
Den helt store udfordring ved design for adskillelse er, at alt skal gentænkes, og alle led i byggeriets værdikæde skal samarbejde på en ny måde.

Af den grund har Dansk Standard, som også deltager i Circle House Lab, udviklet en helt ny ISO-standard, som skal gøre det lettere for alle byggeriets parter at arbejde konkret med design for adskillelse.

”En af de største udfordringer, vi har i dag, er at vi har en kæmpe eksisterende bygningsmasse, hvor de forskellige komponenter ikke er designet til at kunne skilles ad og dermed ikke er egnet til genbrug”, siger Birgitte Ostertag, seniorkonsulent i Dansk Standard.

Standarden giver et overblik over principperne ved design for adskillelse og tilpasning og anviser strategier for at bruge principperne i designprocessen.

”Vi forsøger med standarden at omsætte erfaringer fra branchen til en værktøjskasse for design for adskillelse, så principperne bliver håndgribelige. Den giver alle parter i byggeriet en fælles forståelse, og den er et godt redskab til at komme i gang med design for adskillelse,” forklarer Birgitte Ostertag,

Ifølge Jesper Kort Andersen er det alfa og omega med standarder for at accelerere den cirkulære økonomi i byggeriet.

”Det er altafgørende, at vi ikke arbejder i hver vores retning, og her er standarder en utrolig vigtig parameter. Hvis vi vil lave et byggeri, som er anvendeligt til genbrug og genanvendelse i fremtiden, skal det baseres på standarder,” siger han.

Om standarden for design for adskillelse
Standarden DS/ISO 20887:2020, Bæredygtighed ved byggeri og anlægsarbejder – Design med henblik på afmontering og tilpasning

  • giver et overblik over principperne ved design for adskillelse og tilpasning og anviser strategier for at integrere principperne i designprocessen.
  • beskriver alle dele af en designproces, der skal ende i et byggeprodukt eller et byggeri, der kan demonteres helt eller delvist for at forblive brugbart.
  • lister en række basale spørgsmål, fx forventet levetid, brug, ejerforhold, drift og vedligehold, regulatoriske forhold, økonomiske og markedsrisici, fysisk og kulturel kontekst, typologi, bygningsteknologi, materialer, performancemål, miljømæssige, sociale og økonomiske funktioner mv.

Målgruppen er alle byggeriets parter, og standarden kan bruges til alle typer bygninger og anlægsarbejder – og både ved nybyggeri, renovering og vedligehold.

Vil du vide mere om design for adskillelse?

Circle House Lab har netop udgivet et Green Paper om design for adskillelse, der kan læses her.

Circle House Lab er et partnerskab af 100+ virksomheder fra den danske byggebranche. Partnerskabet er åbent for alle, der ønsker at bidrage til, at dansk byggeri bliver førende inden for cirkulære løsninger.

Dansk Standard driver Circle House Lab i samarbejde med arkitektfirmaet 3XN og Responsible Assets og projektet er støttet af Realdania og Miljøministeriets MUPD-midler.

Denne artikel er del af et tema:

I fokus: bæredygtigt byggeri 2021

Mange nye tilbud og krav til at gøre bygninger og branchen mere bæredygtig vælder frem i form af certificeringer, bygningsreglementsændringer, materialer og cirkulære modeller. Vi ser på, hvor der kan sættes ind og hvem har gode løsninger?

08.04.2024Dansk Standard

Sponseret

Psykisk arbejdsmiljø - introduktion til standarden DS/ISO 45003:2021

14.02.2024Dansk Standard

Sponseret

Ny standard for virksomheder til håndtering af klimaændringer

05.02.2024Dansk Standard

Sponseret

Ny lovgivning medfører skærpede krav til virksomheders energiledelse og stiller skarpt på CO2-udledning

14.12.2023Dansk Standard

Sponseret

Det nye bygningsdirektiv kalder på standarder

14.12.2023Dansk Standard

Sponseret

Standarder skal hjælpe med at indfri EU’s nye krav til bæredygtige produkter

27.11.2023Dansk Standard

Sponseret

Sådan gør du din virksomhed mere modstandsdygtig