Ny strategi om hormonforstyrrende stoffer er nu sendt til høring

Et udkast til en samlet strategi om ftalater er lagt ud til høring på Miljøministeriets hjemmeside, hvor alle kan kommentere og diskutere den frem til 29. april.

11.04.2013

CSR.dk

En ny strategi for ftalater skal være med til at fastholde Danmarks fokus på at beskytte miljø og borgere mod ftalater, der blandt andet kan virke hormonforstyrrende og nedsætte forplantningsevnen. Miljøministeren har netop sendt udkastet til en ny ftalat-strategi til høring på ministeriets hjemmeside.

Danmark har været på forkant for at beskytte borgere og miljø mod problematiske ftalater. I november forbød Danmark brug af fire farlige ftalater i en række forbrugerprodukter, og Danmark har også lavet et forslag om et forbud på EU-niveau. Nu sender miljøminister Ida Auken en samlet ftalat-strategi i høring. Strategien skal give ny viden om risikoen ved stofferne og blandt andet kan føre til forbud mod flere skadelige ftalater.

Læs også: Minister forbyder farlige ftalater

"Med den nye strategi går Danmark igen forrest på området. Det er ekstremt vigtigt at få styr på disse stoffer, som kan findes i alt fra badeforhæng til kabler, vinylgulve, luftmadrasser og sandaler. Vi ved endnu ikke nok om alle ftalater, men vi ved, at nogle af dem er hormonforstyrrende og for eksempel kan medvirke til for tidlig pubertet hos piger og misdannede kønsorganer hos drenge", siger miljøminister Ida Auken i en pressemeddelelse.

Cocktaileffekter er problematiske
Ftalater er en stor gruppe af stoffer, der bruges til at blødgøre plastprodukter. Og selvom der måske ikke sker noget ved at blive udsat for ét stof ad gangen, kan den samlede udsættelse for flere stoffer med den samme virkning, de såkaldte cocktaileffekter, skade sundheden og for eksempel gå ud over forplantningsevnen.

"Det er hverken effektivt eller nok at lovgive om ftalaterne enkeltvis. Med den langsigtede strategi tager vi blandt andet højde for, at flere af ftalaterne virker på samme måde i kroppen, og at vi bliver udsat for flere på en gang. I mine øjne er det sund fornuft at tage højde for cocktaileffekter. Hvis du vil tabe dig, holder du jo heller ikke kun øje med for eksempel morgenmaden men ser på alt, hvad du spiser", siger Ida Auken.

Klar til flere forbud
Som del af strategien går Miljøstyrelsen allerede nu i gang med at vurdere de tilgængelige oplysninger om de mest anvendte ftalater. Og det kan føre til nye forbud eller andre tiltag, hvis det er nødvendigt, lover miljøministeren, som også understreger, at det ikke nødvendigvis er alle ftalater, der er problematiske.

"Hvis vi under arbejdet opdager en risiko ved én eller flere ftalater, vil jeg straks starte arbejdet til at foreslå et EU-forbud", siger Ida Auken.

Miljøministeriet vil løbende inddrage industri, NGO'er og andre myndigheder i arbejdet, så vi får det bedste grundlag for at håndtere ftalaterne.

Læs udkast til strategien og kommentér den her

Den nye strategi er udarbejdet i samarbejde med Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse, der har bidraget med viden om ftalater i medicinsk udstyr. Strategien er i høring til den 29. april på Miljøstyrelsens hjemmeside.

ista Danmark A/S

Sponseret

CO2- rapportering skaber overblik og styrker den grønne omstilling

CSR.dk

Jobopslag: Fagmedie eller jobportal – hvad virker bedst?

Relateret indhold

05.05.2025TANIA ELLIS - The Social Business Company

Sponseret

Her bor den gode ESG-historie – og derfor skal du turde fortælle den

23.04.2025Schneider Electric

Sponseret

Casper skal til EM i elektrikerfaget: ”Jeg er mere end bare en elektriker”

16.04.2025CSR.dk

Der er meget mere at hente i ansvarlig markedsføring

16.04.2025Schneider Electric

Sponseret

Schneider Electric anerkendt som nr. 1 inden for liquid cooling

11.04.2025CSR.dk

Klimavenlig kampagne skal få turister til Aarhus

09.04.2025Toms Gruppen A/S

Sponseret

Toms Gruppen viser fremskridt på alle strategiske bæredygtighedsområder

31.03.2025CSR.dk

ESG-kommunikation med nyt bagtæppe

31.03.2025Creative ZOO

Sponseret

Værdiskabende rapportering: Sådan sikrer I det gode samarbejde

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Aros Business Academy
Kursus
Bæredygtighed & ESG – kom godt i gang!

Kom godt i gang med jeres bæredygtige transformation! På dette lynkursus lærer du, hvad bæredygtig omstilling betyder for din branche og organisation, og hvordan I kan tænke bæredygtighed ind i jeres strategier og mål – og samtidig styrke forretningen!

Dato

12.05.2025

Tid

09:00

Sted

Kuglegårdsvej 2, 1. sal, 1434 København

DNV Business Assurance Denmark
Kursus
ISO 30415:2021 - Human resource management — Diversity and Inclusion awareness course for managers

An eight-hour course in two sessions giving a basic overview of diversity and inclusion as covered in ISO 30415:2021

Dato

13.05.2025

Sted

Online

Dansk Standard
Kursus
ISO 14001 kursus: Diplomkursus i miljøledelse

På to dage præsenteres du for det grundlæggende indhold i ledelsesstandarden ISO 14001:2015 Miljøledelse, og lærer hvordan de enkelte krav efterleves i praksis. Der vil undervejs i kurset være praktiske øvelser, der kan inspirere dig til at arbejdet til i din egen organisation efterfølgende. Som afslutning følger en multiple choice eksamen, som måler på dine erhvervede viden og færdigheder.

Dato

13.05.2025

Tid

08:00

Sted

Hindsgavl Slot, Middelfart

Bureau Veritas
Kursus
ISO 9001:2015 Lead auditor Refresher

Opdater din viden om ISO 9001:2015

Dato

13.05.2025

Tid

08:30

Sted

Vejle

DTU
Event
Executive MBA Breakfast Club

Discover how you can elevate your leadership career and bring significant value to your company with an Executive MBA from DTU.

Dato

13.05.2025

Tid

08:30

Sted

DTU bygning 421 Kollegiebakken 2800 Kgs. Lyngby

DNV Business Assurance Denmark
Kursus
NIS2 Foundation

Lær hvordan direktivets krav implementeres effektivt med afsæt i ledelsesstandarderne ISO 27001 og ISO 22301

Dato

14.05.2025

Sted

København