Ny strategi om hormonforstyrrende stoffer er nu sendt til høring

Et udkast til en samlet strategi om ftalater er lagt ud til høring på Miljøministeriets hjemmeside, hvor alle kan kommentere og diskutere den frem til 29. april.

11.04.2013

CSR.dk

En ny strategi for ftalater skal være med til at fastholde Danmarks fokus på at beskytte miljø og borgere mod ftalater, der blandt andet kan virke hormonforstyrrende og nedsætte forplantningsevnen. Miljøministeren har netop sendt udkastet til en ny ftalat-strategi til høring på ministeriets hjemmeside.

Danmark har været på forkant for at beskytte borgere og miljø mod problematiske ftalater. I november forbød Danmark brug af fire farlige ftalater i en række forbrugerprodukter, og Danmark har også lavet et forslag om et forbud på EU-niveau. Nu sender miljøminister Ida Auken en samlet ftalat-strategi i høring. Strategien skal give ny viden om risikoen ved stofferne og blandt andet kan føre til forbud mod flere skadelige ftalater.

Læs også: Minister forbyder farlige ftalater

"Med den nye strategi går Danmark igen forrest på området. Det er ekstremt vigtigt at få styr på disse stoffer, som kan findes i alt fra badeforhæng til kabler, vinylgulve, luftmadrasser og sandaler. Vi ved endnu ikke nok om alle ftalater, men vi ved, at nogle af dem er hormonforstyrrende og for eksempel kan medvirke til for tidlig pubertet hos piger og misdannede kønsorganer hos drenge", siger miljøminister Ida Auken i en pressemeddelelse.

Cocktaileffekter er problematiske
Ftalater er en stor gruppe af stoffer, der bruges til at blødgøre plastprodukter. Og selvom der måske ikke sker noget ved at blive udsat for ét stof ad gangen, kan den samlede udsættelse for flere stoffer med den samme virkning, de såkaldte cocktaileffekter, skade sundheden og for eksempel gå ud over forplantningsevnen.

"Det er hverken effektivt eller nok at lovgive om ftalaterne enkeltvis. Med den langsigtede strategi tager vi blandt andet højde for, at flere af ftalaterne virker på samme måde i kroppen, og at vi bliver udsat for flere på en gang. I mine øjne er det sund fornuft at tage højde for cocktaileffekter. Hvis du vil tabe dig, holder du jo heller ikke kun øje med for eksempel morgenmaden men ser på alt, hvad du spiser", siger Ida Auken.

Klar til flere forbud
Som del af strategien går Miljøstyrelsen allerede nu i gang med at vurdere de tilgængelige oplysninger om de mest anvendte ftalater. Og det kan føre til nye forbud eller andre tiltag, hvis det er nødvendigt, lover miljøministeren, som også understreger, at det ikke nødvendigvis er alle ftalater, der er problematiske.

"Hvis vi under arbejdet opdager en risiko ved én eller flere ftalater, vil jeg straks starte arbejdet til at foreslå et EU-forbud", siger Ida Auken.

Miljøministeriet vil løbende inddrage industri, NGO'er og andre myndigheder i arbejdet, så vi får det bedste grundlag for at håndtere ftalaterne.

Læs udkast til strategien og kommentér den her

Den nye strategi er udarbejdet i samarbejde med Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse, der har bidraget med viden om ftalater i medicinsk udstyr. Strategien er i høring til den 29. april på Miljøstyrelsens hjemmeside.

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

31.03.2025CSR.dk

ESG-kommunikation med nyt bagtæppe

31.03.2025Creative ZOO

Sponseret

Værdiskabende rapportering: Sådan sikrer I det gode samarbejde

31.03.2025Creative ZOO

Sponseret

5 gode grunde til at fortsætte med ESG

24.03.2025CBS Executive Fonden

Sponseret

Retorisk Lederskab

21.03.2025CSR.dk

Veksler klimapoint til flyrejser: SAS anklages for grov greenwashing

25.02.2025SustainImpact ApS

Sponseret

S3: Fra filantropi til strategi gennem partnerskab

10.02.2025Denteks A/S

Sponseret

Danske hoteller skal være mere omkostningseffektive end nabolandene for at tjene på erhvervsturisme

22.01.2025CSR.dk

Forbrugerombudsmanden politianmelder flyselskabet KLM for vildledende udsagn om bæredygtighed

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
UN Global Compact Network Denmark
Webinar
Nordic Nature Starter Pack: Deep dive on water stewardship

Webinar 4: In this webinar we will zoom in on water stewardship and how companies can build water resilience and strengthen water management to reduce water impacts in their own operations and the value chain.

Dato

02.04.2025

Tid

09:00

Sted

Online via Zoom

Dakofa
Konference
Hvor langt er vi med affaldssorteringen - og hvad venter forude?

Deltag i årets sorteringskonference! Her får du den nyeste status på danskernes affaldssortering, genanvendelsesniveauet i kommunerne og seneste nyt om det udvidede producentansvar for emballage, der træder i kraft i 2025.

Dato

02.04.2025

Tid

09:30

Sted

Centralværkstedet Aarhus

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: Få styr på VSME - EU's nye frivillige standard for bæredygtighedsrapporting

EU-Kommissionen har for nyligt lanceret den såkaldte Omnibus-pakke, der skal forenkle kravene til virksomhedernes bæredygtighedsrapportering og styrke EU’s konkurrenceevne.

Dato

03.04.2025

Tid

11:00

Sted

Online på MS Teams

Verarca
Event
Få styr på CO2-beregningen

Klimaregnskab uden bøvl – Få styr på scope 1, 2 og 3 med få klik

Dato

04.04.2025

Tid

10:30

Sted

Online

Bureau Veritas
Kursus
ISO 14001 Intern Auditor

På ISO 14001 Intern Auditor træner du forskellige auditeringsteknikker og -værktøjer, og hvordan du udfører intern audit af din virksomheds miljøledelsessystem i henhold til de strategiske og operationelle kravelementer i ISO 14001 standarden.

Dato

07.04.2025

Tid

08:00

Sted

Haraldskær Sinatur Hotel & Konference, Skibetvej 140, 7100 Vejle

Bureau Veritas
Kursus
ISO 14001 Intern Auditor

På ISO 14001 Intern Auditor træner du forskellige auditeringsteknikker og -værktøjer, og hvordan du udfører intern audit af din virksomheds miljøledelsessystem i henhold til de strategiske og operationelle kravelementer i ISO 14001 standarden.

Dato

07.04.2025

Tid

08:30

Sted

Vejle