Ny teknologi skal opnå cirkulær tekstiløkonomi
En svensk virksomhed mener at have knækket koden til kemisk genanvendelse af tekstil, uden at kvaliteten af stoffet falder.
I øjeblikket er markedet for tekstilgenanvendelse næsten ikke-eksisterende, og det er problematisk, når EU’s medlemslande fra 2025 skal kunne være klar til at indsamle tekstil som sin egen affaldsfraktion med henblik på netop genanvendelse.
Men en svensk virksomhed mener at have fundet løsningen.
Re:Newcell forsker i kemisk genanvendelse og er allerede så langt i processen, at de har fået et samarbejde med H&M på plads.
”H&M bliver de første, der sender et stykke tøj i butikkerne, som er lavet med vores teknologi. Det ... bliver en blå kjole, som er en del af deres ‘Conscious Exclusive’ kollektion i foråret/sommeren 2020. Men vi vil følge op med lignende annonceringer fra andre brands dette år, og der er flere ting på vej”, fortæller Harald Cavalli-Björkman, der er chief marketing officer i Re:Newcell, til ingeniøren.dk.
Kvaliteten forringes
Mekanisk genanvendelse af tekstiler er typisk udfordrende, da genanvendte fibre ikke har den oprindelige kvalitet – stoffet vil opføre sig mere stift og klø mere. Der vil også være udfordringer i forhold til farvning.
Derfor vil det genanvendte tekstil ofte blive brugt til for eksempel isoleringsmateriale eller værkstedsklude.
Re:Newcell mener dog at have fundet løsningen på kvalitetsproblemet:
”Det, der sker, er, at vi starter med at shredde materialerne for at gøre dem nemmere at håndtere. Materialerne kan være beklædningsgenstande indsamlet fra forbrugerne eller produktionsspild. Det næste skridt er vores patenterede, kemiske proces – og her kan jeg ikke blive for specifik, da det dels er en forretningshemmelighed og dels en patenteret teknik”, siger Harald Cavalli-Björkman til ingeniøren.dk.
Læs også: Rapport linker bl.a. Bestseller og H&M til tvangsarbejde i Kina
Re:Newcell er dog ikke den eneste spiller på markedet – for eksempel er Refibra fra Østrig markedsførende indenfor det, man kalder kemofibre.
- SMF