27.03.2020  |  Klima, miljø og energi

Ny teknologi skal opnå cirkulær tekstiløkonomi

En svensk virksomhed mener at have knækket koden til kemisk genanvendelse af tekstil, uden at kvaliteten af stoffet falder.

I øjeblikket er markedet for tekstilgenanvendelse næsten ikke-eksisterende, og det er problematisk, når EU’s medlemslande fra 2025 skal kunne være klar til at indsamle tekstil som sin egen affaldsfraktion med henblik på netop genanvendelse.

Læs også: København vil gøre hoteltekstiler cirkulærer

Det skriver Ingeniøren.dk.

Men en svensk virksomhed mener at have fundet løsningen.

Re:Newcell forsker i kemisk genanvendelse og er allerede så langt i processen, at de har fået et samarbejde med H&M på plads.

”H&M bliver de første, der sender et stykke tøj i butikkerne, som er lavet med vores teknologi. Det ... bliver en blå kjole, som er en del af deres ‘Conscious Exclusive’ kollektion i foråret/sommeren 2020. Men vi vil følge op med lignende annonceringer fra andre brands dette år, og der er flere ting på vej”, fortæller Harald Cavalli-Björkman, der er chief marketing officer i Re:Newcell, til ingeniøren.dk.

Kvaliteten forringes
Mekanisk genanvendelse af tekstiler er typisk udfordrende, da genanvendte fibre ikke har den oprindelige kvalitet – stoffet vil opføre sig mere stift og klø mere. Der vil også være udfordringer i forhold til farvning.

Derfor vil det genanvendte tekstil ofte blive brugt til for eksempel isoleringsmateriale eller værkstedsklude.

Re:Newcell mener dog at have fundet løsningen på kvalitetsproblemet:

”Det, der sker, er, at vi starter med at shredde materialerne for at gøre dem nemmere at håndtere. Materialerne kan være beklædningsgenstande indsamlet fra forbrugerne eller produktionsspild. Det næste skridt er vores patenterede, kemiske proces – og her kan jeg ikke blive for specifik, da det dels er en forretningshemmelighed og dels en patenteret teknik”, siger Harald Cavalli-Björkman til ingeniøren.dk.

Læs også: Rapport linker bl.a. Bestseller og H&M til tvangsarbejde i Kina

Re:Newcell er dog ikke den eneste spiller på markedet – for eksempel er Refibra fra Østrig markedsførende indenfor det, man kalder kemofibre.

- SMF

Endnu ingen kommentarer - du kan starte debatten nedenfor.

Deltag i debatten

Du skal være registreret bruger og logget ind, for at kunne oprette kommentarer.

Mere fra CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

www.csr.dk

CSR.dk – forum for bæredygtig forretning – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på forretningsdrevet CSR. Medlemmer på CSR.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af CSR.dk. Vi udkommer dagligt på CSR.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt fire gange om året med magasinet CSR Quarterly.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere