Ny tvivl om klimakreditter i SBTi-analyse

Måske er kreditter slet ikke så effektive? Ny rapport kan nedbryde tilliden til CO2-kreditter yderligere.

Foto: 123rf.com

21.08.2024

CSR.dk

Diskussionen af virksomheders brug af klimakompensation som en del af værktøjskassen til CO2-reduktion er langt fra ovre. 

Som en del af arbejdet hen mod en revideret standard for godkendelse af net-zeromål i Science Based Target initiative (SBTi), har organisationen i slutning af juli måned i år udgivet fire delrapporter. En af dem konkluderer, at det ikke er sikkert, at køb af CO2-kreditter er en effektiv metode til at bekæmpe klimakrisen. 

I en af delrapporterne konstaterer de, at der generelt kan være risici, når virksomheder bruger kreditter til at kompensere med, og at det desuden utilsigtet kan bremse omstillingen mod nettonul og mindske finansiering til klimaprojekter. Som ellers er de gængse argumenter for brug af klimakompensationsværktøjer.

Kan skabe problemer for gode projekter

Børsen Bærdygtig har interviewet Simon Bager, teknisk direktør i Klimate, som arbejder med klimaprojekter, der fanger og lagrer CO2 fra atmosfæren, og har fået hans bud på konsekvenserne af SBTi’s foreløbige resultater. For brugen af kreditter er udbredt i dansk erhvervsliv. 

“Det kan være med til at mindske tilliden til instrumentet. På kort sigt tror jeg, at det her vil betyde, at det traditionelle karbonmarked får det endnu sværere. Og det er til dels måske også, fordi mange af projekterne er dårlige,” siger han.

Historier om dårlige kreditter florerer da også i medier i ind- og udland. Om salg af ikke-eksisterende projekter eller salg af samme projekt flere gange, udført af alt fra Shell til kriminelle bander i Brasilien.  

Simon Bager fortæller til Børsen Bæredygtig, at han frygter at også de ”gode” klimakreditter kommer til at lide under den nuværende mangel på afklaring på det frivillige CO2-marked.  F.eks. Klimates 32 aktive projekter flere steder i verden, som bl.a. indfanger CO2 fra biogasanlæg og biokul og lagrer det i marker.

- EHS

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Sponseret

Ubehandlet jord, harpet muldjord, FFL-jord eller Allétræsmuld?

SUSTAINX ApS

Sponseret

Gap-analysen: Et vigtigt skridt mod CSRD-rapporteringen

Relateret indhold

21.11.2024CSR.dk

Nyt projekt vil kortlægge plastforurening

21.11.2024CSR.dk

Slagsmålet mellem Ben & Jerry’s og deres ejere Unilever blusser op på ny

20.11.2024CSR.dk

Hvor bliver jeres usolgte varer af?

20.11.2024CSR.dk

Politisk tøven koster virksomheder og Europa dyrt

19.11.2024Elis Danmark A/S

Sponseret

Elis’ 2025-mål for genanvendelse er allerede opnået

18.11.2024Elis Danmark A/S

Sponseret

Nye analyseresultater viser hvorfor det er vigtigt at vaske måtter

18.11.2024CSR.dk

Kan man flyve på spildevand?

18.11.2024SUSTAINX ApS

Sponseret

Hvad rører sig på ESG-området ude i virksomhederne?

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

MäRK
Kursus
Impact Manager

Join the Impact Manager program in Copenhagen to lead your company towards a sustainable future. Become an expert in B Corp tools and connect with a community of change-makers dedicated to helping businesses measure what matters and improve their impact.

Dato

05.11.2024

Tid

09:00

Sted

Copenhagen

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

06.11.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2, 8000 Aarhus C

Bureau Veritas
Kursus
Intro til CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Bureau Veritas Business Academy, Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i København

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

12.11.2024

Tid

09:00

Sted

Tivoli Hotel og Congress Center, Arni Magnussons Gade 2 1577 København V