27.10.2021 | Klima, miljø og energi
Ny undersøgelse advarer: Fairtrade-bønder trues i stigende grad af klimaforandringer
Indhold fra partner Hvad er dette?
De fortsatte konsekvenser af globale klimaforandringer udgør en alvorlig risiko for den globale landbrugsproduktion og truer levevilkårene for millioner af Fairtrade-bønder rundt om i verden. Det viser en ny undersøgelse fra Fairtrade.
Rapporten ”Fairtrade and Climate Change” er udgivet forud for FN's klimakonference i 2021, også kendt som COP26, og er udarbejdet af forskere fra The Vrije University Amsterdam og Bern University of Applied Sciences. Den tegner et dystert billede af fremtiden for varer som bananer, kaffe og kakao, og identificerer, hvordan klimaforandringer vil påvirke bestemte afgrøder og regioner på forskellige måder. Undersøgelsen, der er blevet til med støtte fra EU, peger på, at millioner af landmænd kan være i fare for økonomisk sammenbrud, når deres levebrød kommer under stigende klimapres.
"Rapportens resultater er ekstremt alarmerende og en opfordring til øjeblikkelige og omfattende klimaindsatser. Truslen mod fremtidens forsyningskæder er meget reel, og vores bønder og landbrugsarbejdere er i skudlinjen. Vi skal gøre alt for at sikre, at de ikke bliver efterladt, og at de er en del af løsningen,” siger Dr. Nyagoy Nyong’o, global CEO i Fairtrade.
Ifølge undersøgelsens resultater vil dramatiske vejrmønstre, der er ansporet af klimaændringer, sandsynligvis resultere i alvorlige slag for landbrugsproduktionen i vigtige regioner rundt om i verden, fra Latinamerika til Asien og Oceanien. Bananproducenter i Caribien og i Mellemamerika forventes fx at få mindre nedbør og mere ekstreme temperaturer, mens de i Sydøstasien og Oceanien vil opleve en øget risiko for tropiske cykloner. Kaffeproducenter i Brasilien, Mellemamerika og Sydindien vil snart støde på temperaturstigninger kombineret med tørke, hvilket direkte påvirker Fairtrade-kaffeproduktionen. I mellemtiden vil kakaobønderne i Den Dominikanske Republik og Peru samt i dele af Vestafrika sandsynligvis støde på mere varme og tørre vejrperioder, mens man i det østlige Ghana og det nordlige Elfenbenskysten kan støde på kraftigere regn.
Ifølge undersøgelsen er også andre Fairtrade-produkter i fare. Sukkerrørsproducenter i Sydøstasien kan opleve stigende tørke og varme. Lignende forhold kan også ramme te-produktion i Asien og Afrika, hvor producenter i hele Asien og i Malawi og Tanzania ser ud til at blive hårdest ramt.
Klimaets indvirkning på landbrugsproduktionen er velkendt. Særligt kaffe har længe været en råvare i fokus. Undersøgelser tyder på, at op mod halvdelen af det areal, der i øjeblikket anvendes til kaffedyrkning, ikke vil være anvendeligt i 2050. Desværre har sammenhængen mellem klimaforandringer og levevilkår for millioner af bønder ikke været belyst i samme grad tidligere.
Rapportens resultater peger på behovet for, at det internationale samfund yder økonomisk støtte til landmænd, så de bedre kan tilpasse sig klimaforandringerne. Det kan blandt andet ske igennem skræddersyede løsninger inden for agerskovbrug, skyggetræer, kompostering og afgrødediversificering.
Fairtrade og Fair Trade-bevægelsen vil også være til stede i Glasgow den 31. oktober til 12. november 2021, hvor COP26 finder sted. Her vil de kæmpe for bønders og landbrugsarbejderes rettigheder gennem en række initiativer – blandt andet en global begæring, som kræver klimafinansiering til bønder mv.
Supply chain

Ny analyse: Danskerne kender og har tillid til Fairtrade-mærket, men kan ikke finde varerne i butikkerne
En ny analyse viser, at danskerne har stort kendskab til Fairtrade-mærket og forbinder det med høj grad af troværdighed. Men ifølge undersøgelsen har kunderne svært ved at finde de Fairtrade-mærkede varer i butikkerne, og det ærgrer mærkets direktør.
Indhold fra partner
Klima, miljø og energi

Dit valg af julegodter har indflydelse på klimaet
Nogle af os har måske også uroen over klimaændringerne liggende i baghovedet, men mange er i tvivl om, hvordan de selv kan gøre en forskel. Men f.eks. har de valg, du tager med julegodterne, indflydelse på klimaet.
Indhold fra partner
Supply chain

Ny rapport: Konstante kriser truer fremskridt for Fairtrade-bønder
Fairtrade-bønder har større økonomisk modstandskraft og er mere bæredygtige end ikke-certificerede. Det viser en ny rapport, som også peger på, at det er vigtigt at holde fast i den etiske handel i krisetider, hvis fremskridtene ikke skal gå tabt.
Indhold fra partner
Klima, miljø og energi

Fairtrade-mærket vil gøre verdensmålene til hverdagsvaner med ny kampagne
I de kommende uger vil Fairtrade-mærket i samarbejde med sine licenshavere inspirere danskerne til i højere grad at implementere verdensmålene i hverdagens forbrug.
Indhold fra partner
Strategi & ledelse

Dansk rekordvækst i salg af Fairtrade-vanilje
På den positive og smagfulde side er vanilje et krydderi, der forsøder ikke mindst julen. Men det eksotiske krydderi har mange skyggesider – børnearbejde, notorisk ustabile priser, korruption og tyveri. Derfor glæder det Fairtrade, at danskerne i 2021 købte Fairtrade-vanilje som aldrig før.
Indhold fra partner
Klima, miljø og energi

Ny klimaguide skal gøre bønder mere modstandsdygtige over for klimaforandringer
I anledning af World Environment Day den 5. juni udgiver Fairtrade en ny klimaguide. Guiden er baseret på 8.500 bønders erfaringer de seneste tre år. Målet er at ruste flere bønder til effektivt at tilpasse sig og afbøde konsekvenserne af klimaændringer.
Indhold fra partner