04.03.2019  |  Medarbejder

Ny vejledning skal forebygge mobning og sexchikane på arbejdspladsen

Virksomheder skal forebygge krænkende handlinger, og Arbejdstilsynet kan langt tidligere gribe ind i sager. Det fremgår af Arbejdstilsynets nye vejledning

Det centrale i sager om mobning eller sexchikane vil fremover være den mobbedes oplevelse af forløbet.

Det er konsekvensen af en ny vejledning fra Arbejdstilsynet, der samtidig giver mulighed for at gribe ind i sager langt tidligere og pålægger virksomheder at forebygge krænkende handlinger.

Annonce: (Artiklen fortsætter efter annoncen)

Læs også: Mænd og kvinder reagerer forskelligt på mobning på arbejdspladsen

Det skriver Ritzau Fokus.

Psykolog Mille Mortensen fra Københavns Universitet har forsket i krænkende adfærd på arbejdspladsen og været inde over den nye vejledning:

”Det var tidligere nemmere at sige, at det ikke var meningen, eller at det bare for sjov og på den måde pacificere den krænkedes oplevelse. Den, der bliver krænket, skal have lov til at føle sig krænket”, siger hun til Ritzau Fokus.

Tidligere kunne Arbejdstilsynet gribe ind i sager med systematisk mobning over længere tid. Fremover kan en enkelt grov krænkelse være nok.

Mille Mortensen håber dog ikke, at reglerne skal bruges til at udskamme folk.

”Vi kommer alle til at krænke hinanden ind i mellem, fordi vores grænser varierer rigtig meget. Jeg håber, at det her vil skabe mere dialog ude på arbejdspladserne om krænkende handlinger”, siger Mille Mortensen og fortsætter:

”Det skal ikke være tabuiseret, og enhver, der har oplevet det, skal have modet til at stå frem og sige det”, siger hun til Ritzau Fokus.

11 procent udsat for mobning
Andelen af lønmodtagere, der føler sig mobbet eller har oplevet seksuel chikane, har ifølge en rapport fra Nationalt Center for Arbejdsmiljø de seneste år været faldende. Knap 11 procent af alle lønmodtagere svarede sidste år, at de blev udsat for mobning i 2018. I underkanten af fire procent har oplevet seksuel chikane.

De oftest mobbede var blandt andet jord- og betonarbejdere og montører, mens sygeplejersker, kokke og tjenere er blandt de faggrupper, som oftest oplever seksuel chikane.

”Det har stor betydning, at vejledningen præciserer, at det er arbejdsgiverens opgave at forebygge krænkende handlinger”, siger arbejdsmiljøpolitisk chef i 3F, Ulla Sørensen, og fortsætter:

”Så det er vigtigt at få talt om, hvilken kultur man ønsker på arbejdspladsen, og hvordan man håndterer mobning og krænkende handlinger”, siger hun til Ritzau Fokus.

Læs også: Stigende tendens til sexchikane på arbejdspladsen

Hos Dansk Arbejdsgiverforening påpeger chefkonsulent Christina Raby, at de danske virksomheder allerede gør en stor indsats for at forebygge.

”Hvis nogen oplever noget, som ikke er okay, så er det vigtigt, at virksomheden går ind og finder ud af, hvad det handler om og vurderer, om der skal gøres noget”, siger hun til Ritzau Fokus.

- JMA

Endnu ingen kommentarer - du kan starte debatten nedenfor.

Deltag i debatten

Du skal være registreret bruger og logget ind, for at kunne oprette kommentarer.

Mere fra CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

www.csr.dk

CSR.dk – forum for bæredygtig forretning – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på forretningsdrevet CSR. Medlemmer på CSR.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af CSR.dk. Vi udkommer dagligt på CSR.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt fire gange om året med magasinet CSR Quarterly.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere