Nyt forskningsprojekt kortlægger forskellige magthavere i klimapolitikken

Forskere fra Roskilde Universitet modtager millionbevilling til at undersøge magtforholdene på klimaområdet og derigennem give journalister et redskab til at forholde sig kritisk til de reelle magthavere.

Mark Blach-Ørsten (tv.) og Anton Grau Larsen er blandt forskerne, der skal undersøge, hvilke aktører der har indflydelse på klimapolitikken. Foto: Roskilde Universitet..

12.07.2023

CSR.dk

Hvem skaber klimanyhederne?

Klima fylder meget i medierne i disse år, men hvem er aktørerne, som har indflydelse på klimapolitikken – både meget synligt i medierne og uden for offentlighedens bevågenhed?

Det skal forskere fra Roskilde Universitet undersøge i et nyt forskningsprojekt, som modtager seks millioner kroner fra Danmarks Frie Forskningsfond.

”Hele debatten om klimaet og den grønne omstilling betragtes mange gange som om, det alene er et spørgsmål for naturvidenskaberne. Men klimakrisen og den grønne omstilling er også et spørgsmål om fx magt og den offentlige debat. Omstillingen af samfundet i en mere klimavenlig retning vil påvirke alle. Men hvem lytter politikerne mest til, og hvilke stemmer præger den offentlige debat om dette emne? Det er noget af det, som projektet skal undersøge,” siger Mark Blach-Ørsten, der leder projektet.

Læs også: Nyt forskningsprojekt skal fremme grøn adfærd gennem spil

Forskerne vil kombinere magt- og medieanalyse og derigennem kortlægge aktørerne i klimapolitik. De vil undersøge såkaldte larmende og stille kilder på klimaområdet.

De ’larmende' aktører er til stede i medierne og deltager aktivt i debatten, og kategorien rummer blandt andet politikere eller ngo’er.

De ’stille’ aktører søger derimod at påvirke klimadagsordenen uden for offentlighedens bevågenhed ved hjælp af eksempelvis lobbyarbejde. Det kan for eksempel være repræsentanter fra tung industri, store CO2-udledere med flere, som kan have gode forbindelser til politikere og andre magthavere.

Skal klæde journalister på til kritisk journalistik
En anden af projektets forskere er lektor Anton Grau Larsen, som forsker i elite og magt og har forfattet flere bøger om emnet herunder bogen ’Magteliten - Hvordan 423 danskere styrer landet’ sammen med to medforfattere.

I det nye projekt vil forskernes kortlægning af ’larmende’ og ’stille’ aktører kunne give et billede af, hvor de mest magtfulde aktører på klimaområdet befinder sig.

Anton Grau Larsen peger blandt andet på, at der er foretaget enkelte lignede analyser med dette fokus.

Et studie fra Finland viser eksempelvis, at mange store organisationer med en stor indflydelse på klimapolitik bevidst undgår at ’larme’ i nyhedsmedier, men i stedet udøver deres indflydelse i det stille.

”Det, som netværksanalyse kan, er at afdække, hvem landets mest magtfulde aktører er, og vise, hvordan de er forbundet med hinanden. Dermed afdækkes aktører, der allerede er kendt fra nyhedsmedierne, men også de aktører, der ikke søger at udøve deres indflydelse gennem nyhedsmedierne, snarere tværtimod,” siger han.

Et af målene med projektet er at klæde journalister bedre på til at kunne overskue de magtfulde aktører, der ikke er så synlige, og ikke befinder sig de steder, hvor journalisterne selv er som fx Christiansborg.

Læs også: Forskningscenter: Den korrekte siddestilling er en myte

”Den kritiske journalistik har et stort fokus på folketingspolitikere, når den udøver sin rolle som demokratiets vagthund. Men magten findes i dag mange andre steder end på Christiansborg. Tanken med projektet er også at udvide kendskabet til moderne magtudøvelse og dermed være med til at skærpe den kritiske journalistik fremover,” siger Mark Blach-Ørsten.

Ud over professor Mark Blach-Ørsten fra Institut for Kommunikation og Humanistisk Videnskab på Roskilde Universitet og lektor Anton Grau Larsen fra Institut for Samfundsvidenskab og Erhverv er dekan og professor i journalistik Ida Willig fra Institut for Kommunikation og Humanistisk Videnskab også en del af projektet.

Forskningsprojektet har titlen ’Who Makes the Climate News? ’Loud’ and ’Quiet’ Sources and the Critical Role of Journalism’ og strækker sig frem til 2027.

- HCL

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Sponseret

Ubehandlet jord, harpet muldjord, FFL-jord eller Allétræsmuld?

SUSTAINX ApS

Sponseret

Gap-analysen: Et vigtigt skridt mod CSRD-rapporteringen

Relateret indhold

21.11.2024CSR.dk

Nyt projekt vil kortlægge plastforurening

21.11.2024CSR.dk

Slagsmålet mellem Ben & Jerry’s og deres ejere Unilever blusser op på ny

08.11.2024CSR.dk

Millionbøde til bilproducent for greenwashing i Danmark

29.10.2024SustainImpact ApS

Sponseret

ESG skal både være målbart og mærkbart

22.10.2024SustainImpact ApS

Sponseret

Fra korslagte arme til gode kundedialoger

14.10.2024Floral Affairs ApS

Sponseret

Vi fejrer 1-års jubilæum – få en gratis buket fra os!

30.09.2024Miljømærkning Danmark

Sponseret

Gratis seminar: Bliv klogere på forbrugeradfærd og grøn kommunikation

26.09.2024CSR.dk

Følelser afslører hvor meget vi går op i miljø

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

MäRK
Kursus
Impact Manager

Join the Impact Manager program in Copenhagen to lead your company towards a sustainable future. Become an expert in B Corp tools and connect with a community of change-makers dedicated to helping businesses measure what matters and improve their impact.

Dato

05.11.2024

Tid

09:00

Sted

Copenhagen

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

06.11.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2, 8000 Aarhus C

Bureau Veritas
Kursus
Intro til CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Bureau Veritas Business Academy, Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i København

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

12.11.2024

Tid

09:00

Sted

Tivoli Hotel og Congress Center, Arni Magnussons Gade 2 1577 København V