24.05.2019 | Klima, miljø og energi
Nyt klimainitiativ: Værdibaserede banker vil måle deres egen CO2-udledning
Indhold fra partner Hvad er dette?
Den bæredygtige andelskasse, Merkur, har som noget nyt påtaget sig en forpligtelse til at måle og rapportere på den klimapåvirkning, som andelskassens udlån har. Det er en del af et nyt, internationalt klimainitiativ.
Merkur Andelskasse tager del i et nyt klimainitiativ sammen med GABV, den internationale sammenslutning af bæredygtige banker.
Merkur Andelskasse har ligesom alle andre pengeinstitutter en konkret påvirkning på klimaet gennem de penge, der lånes ud. Derfor er det ikke lige meget, hvem man låner penge til.
Merkur finansierer blandt andet vedvarende energi, økologisk og biodynamisk landbrug, virksomheder baseret på cirkulær økonomi, økologisk byggeri og meget mere for netop at støtte op om de virksomheder og produkter, der tager vare på jordens ressourcer, så de også står til rådighed for fremtidige generationer. Og så låner andelskassen også penge ud til helt almindelige private kunder, der for eksempel skal købe en bolig.
Sådan har udlånspolitikken været i mange år. Men som noget nyt har Merkur nu også påtaget sig en forpligtelse til at måle og rapportere på den klimapåvirkning, som andelskassens udlån har.
Banksektoren kan også bidrage
Den nye forpligtelse er en del af det internationale ’Climate Change Commitment’ – et nyt initiativ som er taget i samarbejde med det internationale netværk Global Alliance for Banking on Values (GABV), som Merkur var med til at stifte i 2009. GABV er en international sammenslutning af over 50 bæredygtige og værdibaserede banker verden over.
Medlemmerne har i fællesskab besluttet at yde deres bidrag til, at vi når Parisaftalens klimamål om en temperaturstigning på helst 1,5 og allerhøjest 2 grader. Derfor har Merkur sammen med en række andre medlemsbanker forpligtet sig til at måle og rapportere på CO2-påvirkningen af de samlede udlån og investeringer.
Peter Blom, der er formand for GABV fortæller, at de værdibaserede banker anerkender, at den måde vi placerer vores kapital på, har en stor betydning for klimaet.
Det nye klimainitiativ er en måde, hvorpå bankerne kan yde deres bidrag til omstillingen:
"Det nye ’Climate Change Commitment’ er et kraftfuldt, praktisk eksempel på, at banksektoren kan bidrage konkret til bestræbelserne på at tackle klimakrisen,” udtaler han.
”Ved at vurdere og synliggøre deres udledning af drivhusgasser kan bankerne se deres eget bidrag til udledningerne. Dette gør det muligt for dem at træffe økonomiske beslutninger, der begrænser udledningerne fra deres finansielle aktiviteter, så de kan holde deres bidrag inden for sikre miljøniveauer. Det bidrager til at beskytte miljøet for fremtidige generationer,” siger Peter Blom.
Hvordan måler man CO2-udledning?
At måle og rapportere på den samlede udledning af drivhusgasser for bankerne er naturligvis teknisk vanskeligt og rummer utallige dilemmaer. Derfor vil Merkur Andelskasse og de øvrige GABV-banker starte med at undersøge nogle af de metoder, der allerede findes og dernæst løbende arbejde med at udvikle rapporteringen.
Næste år vil Merkur for første gang begynde at rapportere på dette felt, fortæller Kirsten Arup, der er værdikoordinator i Merkur.
”Der findes ikke standardiserede målemetoder, og vi har endnu ikke fundet den metode, der passer bedst til Merkur, men vi arbejder målrettet og opmærksomt med denne opgave, fordi vi mener, at det er vigtigt, at bankerne tager ansvar og gør deres for at bidrage. Vi håber dermed også, at det nye initiativ kan være til inspiration for resten af banksektoren,” lyder det fra Kirsten Arup.
Mange måder at påvirke klimaet på
Merkur Andelskasse har siden begyndelsen i 1982 arbejdet med natur og miljø som en central del af værdigrundlaget. Bundlinjen er tredobbelt, det vil sige, at økonomien skal være bæredygtig, men samtidig er det også et mål at tage vare på mennesker og natur. Derfor er klima ikke blot et isoleret fokusområde for Merkur, det hænger tæt sammen med resten af værdisættet og andelskassens helhedsorienterede samfundssyn.
Udover at låne penge ud til grønne og bæredygtige virksomheder, tilbyder Merkur også kunderne en række grønne valgmuligheder, når de går i banken, som kan give incitament til at træffe det mest bæredygtige valg.
Det kan være et billån, hvor renten er afhængig af, hvor meget bilen belaster klimaet. Jo lavere klimabelastning, des billigere er lånet. Eller et ekstra fordelagtigt lån til installering af varmepumpe, lavenergivinduer eller andre former for klimarenovering i huset.
Der er mange måder at påvirke klimaet på, og alle kan være med til at gøre forskel – også i banksektoren.
Du kan læse mere om Merkurs klimaaftryk og forretningsmodel i årsrapporten på www.merkur.dk.
Klima, miljø og energi

Merkur finansierer millionstort solcelleanlæg på Thise Mejeri
Med opførslen af et nyt solcelleanlæg bringer det store, helt igennem økologiske andelsmejeri nu også de grønne visioner i spil i energiforbruget. Merkur Andelskasse finansierer anlægget.
Indhold fra partner
Klima, miljø og energi

Merkur Fonden støtter op om bæredygtig byudvikling
Fremtiden vil kræve byer, boliger og fællesskaber, som understøtter den bæredygtige udvikling.
Indhold fra partner
Klima, miljø og energi

Bank strammer skruen: Slut med at hjælpe virksomheder, der ikke gør gavn for verden
Gambling, genteknologi, konventionelt landbrug og porno er blandt de brancher og teknologier, der får nej til at blive kunder eller låne penge i Merkur, for den kundeejede bank smækker nu både døren og kassen i overfor projekter, der ikke bidrager positiv
Indhold fra partner
Klima, miljø og energi

Klima, biodiversitet og rent vand: Økologiske landmænd skal blive endnu mere bæredygtige gennem nyt samarbejde
Både nuværende og nye landbrugskunder i Merkur Andelskasse vil nu blive mødt af et krav fra deres pengeinstitut om at udarbejde en handlingsplan for klimaindsats og bæredygtighed. Det vil helt sikkert falde i god jord hos landmændene, lyder det fra Merkur
Indhold fra partner
Klima, miljø og energi

Merkur vil gøre det mere attraktivt at køre elbil
I Merkur vil vi være med til at understøtte en grøn transportsektor. Derfor har vi skruet renten helt i bund på vores elbillån, så det nu er blevet endnu mere attraktivt for dig at købe den mest miljøvenlige bil.
Indhold fra partner
Klima, miljø og energi
Ny direktør vender underskud til overskud i bæredygtig bank
Efter præcis et år på posten kan administrerende direktør Charlotte Skovgaard præsentere et flot halvårsregnskab, hvor minus er erstattet af plus og basisforretningen er markant styrket.
Indhold fra partner