Nyt lovforslag vil imødekomme manglen på grøn revision
Med de nye CSRD-krav stiger efterspørgslen for kompetent bæredygtighedsrevision. Ved at lempe på uddannelseskravene, håber Erhvervsministeriet at kunne forbedre situationen.
Fra årsskiftet skal mange virksomheders bæredygtighedsrapporter på lige med fod finansielle regnskaber også gennem en revisor for at blive godkendt.
Det vil lægge et pres på systemet, hvorfor erhvervsminister Morten Bødskov (S) vil åbne op for at andre end statsautoriterede revisorer kan godkende rapporterne.
Danske erhvervsorganisationer fremhæver dog, at hvis der ikke er passende krav til uddannelse, erfaring og kompetencer, kan det sænke tilliden bæredygtighedsrapporteringen, hvilket kan underminere pointen med CSRD.
“Vi er ikke lukket på, at det kun skal være revisorer, der skal kunne afgive erklæringer. Vi ser gerne mere konkurrence, men det afgørende for os er at sikre tilliden til erklæringerne. Uden den vil markedet ikke belønne virksomheder, der investerer i bæredygtighed”, uddyber Louise Riisgaard, branchedirektør i Dansk Erhverv, til Børsen.
Kan ikke se problemet
Revisorernes brancheorganisation, FSR, forholder sig også kritisk til lovforslaget. Ifølge dem er det konkurrenceforvridende over for deres medlemmer, hvis kravene til erklæringsudbyderne ikke er de samme.
Lone Strøm, administrerende direktør i FSR, lægger vægt på, at erklæringsudbyderne og revisorerne ikke er underlagt samme tilsynsordning. I stedet for Erhvervsstyrelsen som revisorerne er underlagt, er erklæringsudbyderne underlagt Den Danske Akkrediteringsfond Danak.
“Vi synes, det er yderst problematisk, at erklæringsudbyderne ikke kommer til at høre under samme tilsynsmyndighed. Det burde dybest set være under samme myndighed, hvis ikke det skal resultere i forskellige niveauer”, siger Lone Strøm til Børsen.
Desuden kan hun som sådan heller ikke genkende problemet. Hun fremhæver, at de har uddannet mere end 1100 revisorer til netop at løse CSRD-opgaven.
- lhs