18.05.2022  |  Medarbejder

Nyt partnerskab skal gøre det sundere at gå på arbejde

Tolv organisationer har skrevet under på en forpligtende aftale, der skal fremme medarbejdernes sundhed gennem arbejdet og arbejdsopgaverne.

Sundhed har i mange organisationer været arbejdsmiljøarbejdets lidt oversete barn - klemt mellem indsatsen for at overholde lovkrav om sikkerhedsudstyr, arbejdspladsvurderinger og målsætninger om nul arbejdsulykker. Samtidig har en del arbejdspladser i Danmark de senere år tilbudt sundhedsfremmeinitiativer til medarbejderne såsom rygestopkurser, motion i arbejdstiden, sunde alternativer i kantinen m.m. Men forskning viser, at disse initiativer sjældent bliver tilbudt eller brugt af dem, som har mest brug for det.

Læs også: Psykisk arbejdsmiljø er ikke en kampzone

Nu har 12 vægtige organisationer givet hinanden håndslag på skal være fortid, og indgået aftale om ”at styrke det gode, lange arbejdsliv ved at bidrage til, at der skabes et arbejdsmiljø, der fremmer sundheden på arbejdspladserne”, som formålet beskrives i aftalen. 

Organisationerne bag aftalen om sundhedsmiljø

FA – Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø
DA – Dansk Arbejdsgiverforening
FH – Fagbevægelsens Hovedorganisation
DI – Dansk Industri
3F – Faglig Fælles Forbund
FOA – Fag og Arbejde
KL – Kommunernes Landsforening
Sundhedsstyrelsen
Fødevareforbundet NNF
Lederne (LHO)
Forsikring og Pension (F&P)

Nye rutiner og færre smutveje
Konkret handler aftalen om, at parterne vil udbrede en ny tilgang til sundhedsfremme på arbejdspladsen. Den kaldes sundhedsmiljø og handler om at designe et sundhedsskabende arbejdsmiljø, hvor man bliver sundere alene ved at gå på arbejde og udføre sine arbejdsopgaver.

"Ved at indarbejde sundhedsfremme i den måde arbejdet organiseres og udføres bliver sundhedsmiljø en mere bæredygtig tilgang sammenlignet med tidligere sundhedsfremmeindsatser på arbejdspladsen," siger Andreas Holtermann, forskningschef på Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø (NFA).

Det kan være ved at indrette medarbejdernes hverdag, så bevægelser og belastning veksler i løbet af en dag, eller det kan handle om at supplere rygestopkurser med regler om en røgfri arbejdsplads eller at gøre sund kost i kantinen til normen og ikke et alternativ, man skal vælge til. Læs mere om sundhedsmiljø her

Missionen med partnerskabet er at gøre Sundhedsmiljø til en udbredt tilgang på landets arbejdspladser, så den enkelte medarbejder, kollega, leder og organisation kan være med til at fremme det sunde og gode arbejdsliv for alle.

Både arbejdsgivere og arbejdstagere står bag
"Den her aftale kommer til at sætte sundhedsmiljø endnu mere på dagsorden på de danske arbejdspladser. Partnerskabet repræsenterer både myndigheder, arbejdsmarkedets parter og vigtige interessenter og organisationer i forhold til arbejdsmiljøet, så vi håber, at det vil give mulighed for et stort samfundsmæssigt aftryk," siger Direktør på NFA Steffen Bohni i en pressemeddelelse, og tilføjer at han er glad for, at NFA får lov til at stå i spidsen for samarbejdet..

Både arbejdstager og –givere er repræsenteret  i aftalen, der løber frem til og med 2024:

"Partnerskab på tværs er afgørende, og vi når kun i mål, hvis vi ud fra vores forskellige perspektiver samarbejder om at sikre, at arbejdet bliver organiseret og tilrettelagt, så det fremmer lønmodtagernes sundhed uden at gå på kompromis med arbejdets kvalitet og produktivitet," siger Morten Skov, næstformand i FH. Han understreger:

"Hver for sig har hverken arbejdsmiljø- eller sundhedsfremmetilgangen i tilstrækkelig grad kunnet styrke FH-lønmodtagergruppernes sundhed. Sundhedsmiljø har derfor et virkelig stort potentiale, idet denne tilgang integrerer arbejdsmiljø med sundhedsfremme."

Læs også: De nye barselsregler kræver opdatering af ansættelseskontrakterne

Også i Dansk Arbejdsgiverforening ser de et stort potentiale i partnerskabet, der kan tænke nye løsninger på tværs de mange aktører:

"Det er ikke længere tilstrækkeligt med et godt arbejdsmiljø, og mange virksomheder har allerede tilbud om sundhedsfremme til medarbejderne. Med sundhedsmiljø vil vi tænke sundhedsfremme sammen med udførelsen af arbejdet. Det handler om at tænke nyt og skabe videnskabeligt grundlag for, hvordan virksomhederne kan bidrage til danskernes sundhed på en ny måde," siger Christina Sode Haslund, der er arbejdsmiljøchef i DA.

- EHS

Mere fra CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

www.csr.dk

CSR.dk – forum for bæredygtig forretning – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på forretningsdrevet CSR. Medlemmer på CSR.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af CSR.dk. Vi udkommer dagligt på CSR.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt fire gange om året med magasinet CSR Quarterly.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere