01.02.2023 | Klima, miljø og energi
Nyt projekt skal give unge en stemme i biodiversitetskrisen
Med en millionbevilling fra Tuborgfondet vil Danmarks Naturfredningsforening skabe et nyt fællesskab for unge, der ønsker at bremse naturens tilbagegang. Projektet skal understøtte de unges naturdannelse, handlekraft og demokratiske indflydelse på biodiversitetskrisen.
"Unge har en enormt vigtig stemme, når det kommer til klimaet," fortæller præsident hos Danmarks Naturfredningsforening. Foto: Gustav Verup.
Selvom det efterhånden er almindeligt anerkendt, at biodiversitetskrisen er mindst lige så alvorlig som klimakrisen, har den endnu ikke mødt samme grad af folkelig mobilisering – heller ikke blandt unge.
Det vil Danmarks Naturfredningsforening nu lave om på med støtte fra Tuborgfondet, der netop har bevilliget 4,9 millioner kroner over tre år til et nyt projekt, der skal engagere unge i biodiversitetskrisen.
Læs også: Nye, grønne regnemodeller skal mindske klima og biodiversitetsskader
Med projektet vil Danmarks Naturfredningsforening skabe et fællesskab for unge mellem 18 og 30 år og tilbyde dem viden, kompetencer og en platform til at opnå politisk indflydelse på natur- og biodiversitetsområdet og til at handle praktisk på krisen.
”Vi står midt i en biodiversitetskrise og mister arter i et hurtigere tempo end nogensinde før. Det er derfor utroligt vigtigt, at vi får samlet og understøttet de mange unge, der brænder for at vende udviklingen og gøre en konkret forskel for naturen og biodiversiteten. Med bevillingen fra Tuborgfondet kan vi nu komme i gang med den opgave, og det glæder vi os utroligt meget til,” siger Maria Reumert Gjerding, præsident i Danmarks Naturfredningsforening.
Udgangspunkt for en ny bevægelse
I første omgang skal der opbygges et fællesskab med en kerne af unge frivillige. Gennem et særligt læringsforløb vil de blive klædt på til at engagere sig praktisk og demokratisk i biodiversitetskrisen.
Forløbet tæller blandt andet kurser og aktiviteter, der skal styrke deres naturfaglige viden og kendskab til naturen. Samtidig skal kurser i kommunikation, kampagnearbejde og politisk interessevaretagelse skærpe deres politiske handlekraft og gøre dem i stand til at påvirke naturpolitikken både lokalt og nationalt.
Med tiden skal de unge selv drive og videreudvikle projektet, stable aktiviteter på benene og ikke mindst mobilisere endnu flere unge.
Læs også: Ny global biodiversitetsaftale kræver mere af virksomheder
”Unge har en enormt vigtig stemme, når det kommer til klimaet, og det er imponerende at se, hvordan de i stærke fællesskaber er lykkedes med at præge den politiske dagsorden og skubbe på for konkret klimahandling. Men vi må ikke glemme, at vi også står midt i en alvorlig biodiversitetskrise, og vi ønsker derfor at give de unge de bedst mulige forudsætninger for også gøre en forskel for naturen og biodiversiteten. Vi drømmer om, at projektet på sigt kan sætte gang i en ny bevægelse for biodiversitet og give de unge en uomgængelig stemme i naturdebatten,” siger Maria Reumert Gjerding.
Projektet forventes at blive skudt i gang til sommer. Foruden bevillingen fra Tuborgfondet finansieres projektet med 3,3 millioner kroner fra Danmarks Naturfredningsforening.
- HCL
Klima, miljø og energi

Energikoncern stopper med at sælge ”grøn strøm”
Danske Norlys vil ikke længere være en del af Forbrugerombudsmandens mærkningsordning for Grøn Strøm. ”Mærkningen giver ikke mere grøn strøm”, lyder forklaringen.
Kommunikation

EU melder ud om bindende anti-greenwashingkrav
EU's udgave af regler om vildledende markedsføring med grønne påstande lbekræfter den danske tilgang - og skruer op for dokumentationskravene.
Klima, miljø og energi

Rapport: Op mod 44 procent af det træ, der fældes i Danmark, kan ikke spores
I den første rapport over Danmarks samlede forbrug af træ konkluderer forskere fra Københavns Universitet, at vi ikke ved, hvor næsten halvdelen af det træ, der fældes i Danmark, kommer fra. Og det er et problem, lyder det fra forskerne bag rapporten, da viden om vores træforbrug er vejen til mere bæredygtighed på området.
Supply chain

Alternativt byggemateriale: Ny teknologi skal erstatte nyopgravet sand og beton med nedrevet beton
Verdens naturlige råstoflagre af sten og sand er under pres, og kan ikke blive ved med at forsyne bygge- og anlægssektorens behov. Derfor er seks byggeaktører gået sammen om at sikre cirkulært producerede råstoffer til nye projekter – blandt andet nedrevet beton fra tidligere byggerier.
Klima, miljø og energi
AP Pension vinker farvel til fossile virksomheder i investeringsporteføljen
73 virksomheder er ikke længere en del af AP Pensions investeringsaktiviteter – blandt andet Shell og Total.
Strategi & ledelse

Mærsk offentliggør nye klimatal senere i år
For første gang vil Mærsk i år fremlægge en række reduktionsformål for en del af udledningerne fra blandt andet fragtindkøb.